Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 3. 2019,
13.17

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,03

3

Natisni članek

liga prvakov nogomet VAR

Petek, 8. 3. 2019, 13.17

5 let, 1 mesec

Uefa odgovorila na očitke

Uefa ima dovolj: Sodniki so svoje delo opravili brez napak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,03

3

Damir Skomina | Pod drobnogledom se je znašel tudi Damir Skomina. | Foto Reuters

Pod drobnogledom se je znašel tudi Damir Skomina.

Foto: Reuters

Čeprav je od tekem lige prvakov minilo že nekaj dni, se polemike okoli tehnologije VAR in odločitev sodnikov kar ne poležejo. Najglasnejši so seveda privrženci Real Madrida, Rome in PSG, ki se ne morejo sprijazniti z izpadi svojih ljubljencev iz najelitnejšega evropskega tekmovanja. Zdaj se je oglasila tudi Uefa, ki je s pojasnili protokola videotehnologije VAR razložila, da so sodniki v vseh spornih situacijah ravnali pravilno.

Ali je bila žoga zunaj igrišča?

Prva sporna situacija na tekmi med Ajaxom in Real Madridom se je zgodila v 62. minuti tekme, ko ni bilo povsem jasno, ali je žoga prešla v avt ali ne, iz protinapada pa je Dušan Tadić vodstvo Ajaxa povišal na 3:0. "Z vseh mogočih kotov je bilo videti, da žoga ni v celoti zapustila igrišča, zato se je stranski sodnik pravilno odzval, ko ni prekinil igre in pustil igro teči naprej," so v obrazložitvi zapisali pri Uefi.

Enajstmetrovka za Porto

V 116. minuti srečanja med Romo in Portom je sodnik portugalskemu klubu prisodil najstrožjo kazen, ki je znova vzbudila deljena mnenja. "VAR je potrdil, da napadalec Porta ni bil v prepovedanem položaju. Glavni sodnik je nato stranskega sodnika vprašal, ali je videl kakršnokoli napačno oviranje branilcev Rome nad napadalcem Porta, in ta je odgovoril, da dogajanja ni dobro videl, zato se je glavni sodnik odločil za uporabo VAR. Po ogledu posnetka se je glavni sodnik prepričal, da je branilec Rome nepravilno zaustavljal napadalca Porta, in pravilno dosodil enajstmetrovko," so zapisali pri Uefi.

Situacija, zaredi katere je Porto dobil najstrožjo kazen. | Foto: Uefa Situacija, zaredi katere je Porto dobil najstrožjo kazen. Foto: Uefa

Priložnost za Romo

Veliko polemik je vzbudil tudi dogodek iz 121. minute obračuna med Portom in Romo, ko se sodnik ni odločil za pregled dogodka s tehnologijo VAR. "Sodnik je bil dovolj blizu dogajanja na igrišču, da je sam presodil, da prekrška ni bilo. Kljub temu se je odločil ustaviti igro in sodnike pri tehnologiji VAR prositi, da dogodek pregledajo z različnih kotov. Iz različnih posnetkov so nato sodniki po pregledu presodili, da ni bilo nobene napake in da ni bilo potrebe, da posnetek pregleda tudi glavni sodnik," so bili jasni pri združenju evropskih nogometnih zvez.

Enajstmetrovka Manchester Uniteda

Največ dilem je zagotovo vzbudila enajstmetrovka Manchester Uniteda v 90. minuti tekme s PSG. "Sodniki pri VAR so po pregledu posnetka z različnih kotov priporočili glavnemu sodniku, da si tudi sam ogleda posnetek in pregleda dogodek, ki se je zgodil v kazenskem prostoru PSG. Glede na to, da glavni sodnik med tekmo igranja z roko ni opazil (v protokolu VAR je to označeno kot resna napaka), je bil opravljen pregled dodatnih posnetkov. Po pregledu dogodka na posnetku je sodnik potrdil, da razdalja, na katero je potovala žoga, ni bila kratka in bi lahko vplivala na potek igre. Roka branilca ni bila pri telesu in je ustavila žogo, ki bi potovala v smeri gola, zato se je sodnik odločil za dosojeno enajstmetrovko," so še zapisali pri Uefi.  

Preberite še:

Bayern Liverpool
Sportal Poslovil se je še bavarski velikan, v četrtfinale tudi Barcelona
Marcus Rashford
Sportal Jezni Neymar se ni mogel zadržati: Je**te se! #video
Nasser Al-Khelaifi
Sportal Predsednik PSG izrekel opazko, ki ne bo všeč Skomini, še manj Uefi
Porto Roma
Sportal Predsednik Rome benti nad sodniki: Dovolj imam tega sranja
Damir Skomina
Sportal Nekdanji slovenski selektor prepričan: VAR uničuje nogomet
Ne spreglejte