Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 6. 2024,
10.50

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,14
Hrvaška Albanija Kosovo Srbija hrvaška nogometna reprezentanca albanska nogometna reprezentanca Mirlind Daku Euro 2024 Euro 2024 UEFA

Natisni članek

Petek, 21. 6. 2024, 10.50

1 mesec

Euro 2024

Denarna kazen za Hrvate in Srbe, v preiskavi tudi Daku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,14
Nyon Uefa | Foto Reuters

Foto: Reuters

Evropska nogometna zveza je z denarnima kaznima v višini deset tisoč evrov oglobila srbsko in albansko nogometno zvezo zaradi provokativnih sporočil navijačev na evropskem nogometnem prvenstvu v Nemčiji. Zdaj je Uefa sprožila še dodatno preiskavo, potem ko so hrvaški in albanski navijači v sredo med tekmo, ki se je končala z 2:2, vzklikali "ubij Srba". Uefa je uvedla tudi preiskavo proti albanskemu reprezentantu Mirlindu Dakuju, ki se ga spomnimo iz vrst Mure.

Iz Uefe niso posredovali podrobnosti, so pa angleški mediji poročali, da naj bi angleški igralci med tekmo skupinskega dela Anglije proti Srbiji v nedeljo v Gelsenkirchnu slišali zvoke, s katerimi so posnemali opičje krike. Ti kriki naj bi bili usmerjeni proti angleškim igralcem. Navijača, ki naj bi bil odgovoren, niso kaznovali oziroma odstranili s tribun kljub navzočnosti policije in varnostnikov.

Srbska zveza bo tako morala plačati vsega skupaj 14.500 evrov kazni, 4500 evrov tudi zato, ker so z dela tribun, na katerem so bili srbski navijači, metali predmete. Anglija je sicer premagala Srbijo z 1:0.

Albanija je v soboto prvo skupinsko tekmo v Dortmundu izgubila z 1:2 z Italijo. Albanska zveza bo morala plačati še dodatnih 27.375 evrov zaradi raznih drugih prekrškov navijačev, med drugim zaradi prižiganja bakel, metanja predmetov in vdora na igrišče.

Medtem so pri Nogometni zvezi Srbije napovedali, da bodo od Uefe zahtevali najstrožje možne kazni za Hrvaško in Albanijo zaradi vzklikov, ki so jih slišali na tekmi skupine B med Hrvaško in Albanijo, je povedal generalni sekretar srbske zveze Jovan Šurbatović. Po navedbah srbske nogometne zveze so navijači Hrvaške in Albanije med tekmo, ki se je končala z 2:2, vzklikali "Ubij Srba". "Škandalozno. Zahtevali bomo najstrožje sankcije, tudi z grožnjo odhoda s prvenstva, z opombo, da se to ne sme ponoviti," je dejal Šurbatović v neposrednem prenosu za Radiotelevizijo Srbije.

Nogometna zveza Srbije je od Uefe zahtevala najstrožje možne kazni zaradi vzklikov "ubij Srba" in "Srbe na vrbe", ki jih je bilo slišati na tekmi skupine B na evropskem prvenstvu. "V skladu z 31. členom disciplinskega pravilnika Uefe smo imenovali inšpektorja za etiko in disciplino, ki bo izvedel preiskavo morebitnega rasističnega in/ali diskriminatornega obnašanja navijačev, do katerega naj bi prišlo 19. junija v Hamburgu med tekmo skupinskega dela Eura 2024 med reprezentancama Hrvaške in Albanije," so objavili na uradni spletni strani Uefe.

V preiskavi tudi Daku

Mirlind Daku naj bo hujskal navijače. | Foto: Guliverimage Mirlind Daku naj bo hujskal navijače. Foto: Guliverimage Iz Uefe so sporočili, da so uvedli preiskavo proti albanskemu nogometnemu reprezentantu Mirlindu Dakuju. Ta je po tekmi s Hrvaško skupaj z albanskimi navijači žalil Srbe in Makedonce. Šestindvajsetletni na Kosovu rojeni nogometaš, ki od leta 2023 po pridobitvi albanskega državljanstva igra za Albanijo, je od februarja 2022 do julija 2023 kot posojeni igralec Osijeka v slovenski prvi ligi nosil dres murskosoboške Mure. Osijek ga je lani poleti prodal v ruski Rubin Kazan.

Po navedbah srbskega portala Mondo je albanski napadalec po tekmi med Hrvaško in Albanijo zagrabil megafon in začel hujskati navijače na tribunah, nato je odložil megafon in se odpravil proti središču igrišča. Srbsko javnost tudi jezi dejstvo, da ima Daku na hrbtu tetovažo, ki je posvečena pokojnemu Agimu Ramadaniju Katani, albanskemu poveljniku Osvobodilne vojske Kosova, paravojaške organizacije etničnih Albancev, ki si je prizadevala za neodvisnost Kosova od Srbije. V Albaniji in na Kosovu Ramadani velja za junaka.

Ne spreglejte