Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 5. 2023,
14.30

Osveženo pred

11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

stave Premier League Brentford angleška nogometna zveza Ivan Toney

Petek, 26. 5. 2023, 14.30

11 mesecev

Ivan Toney

Nižja kazen, ker je zasvojen: 13-krat stavil na poraz svoje ekipe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
Brentford Ivan Toney | Toney naj bi bil zasvojen z igrami na srečo. | Foto Reuters

Toney naj bi bil zasvojen z igrami na srečo.

Foto: Reuters

Angleška nogometna zveza FA je kaznovala napadalca Brentforda Ivana Toneyja, ker je proti pravilom sodeloval v športnih stavah, 13-krat tudi na poraz svoje ekipe. Sprva mu je izrekla 11-mesečno prepoved tekmovanja. A je po pričanju psihiatričnega izvedenca, da je Toney zasvojen z igrami na srečo, kazen znižala za tri mesece.

Izvedenec za psihiatrijo Philip Hopley je komisiji nogometne zveze za pravila predložil dokaze, da je Ivan Toney zasvojen z igrami na srečo in da potrebuje strokovno pomoč. Kot navaja britanski BBC, ki je pridobil gradivo komisije, je Toney priznal, da je večkrat lagal med svojimi prvimi intervjuji s predstavniki angleške nogometne zveze.

Sedemindvajsetletni angleški reprezentant je dejal, da je prenehal igrati nogometne stave, vendar pa je še naprej sodeloval pri stavah v drugih športih, in je "odločen, da bo svoje težave z igrami na srečo rešil s terapijo".

 Ivan Toney | Foto: Reuters Ivan Toney Foto: Reuters Zveza FA je sprva želela Toneyju naložiti 15-mesečno prepoved igranja nogometa, ker je skušal prikriti svoje početje, saj je vedel, da je to v nasprotju s pravili FA. To je vključevalo stave prek tretjih oseb in brisanje obremenilnih sporočil iz mobilnega telefona ter zavestno zavajanje z "očitno lažnimi odgovori" med intervjuji z FA.

Ker je priznal krivdo za vseh 232 obtožb, so mu prepoved igranja skrajšali na 11 mesecev, nato pa so jo dodatno znižali še za tri mesece zaradi diagnosticirane zasvojenosti. Prekrški so se nakopičili v obdobju petih sezon med februarjem 2017 in januarjem 2021. V tem času je bil kot igralec registriran pri Newcastlu in Peterboroughu ter je igral kot posojen nogometaš v več drugih klubih. Od leta 2020 je član Brentforda.

V njegovem zdajšnjem klubu so se odločili, da bodo Toneyju stali ob strani. "V klubu bomo storili vse, kar je v naši moči, da bomo zagotovili podporo Ivanu in njegovi družini pri reševanju vprašanj, s katerimi se mora soočiti," so zapisali v izjavi. "Menimo, da je ta zadeva končana in veselimo se, da bomo Ivana lahko septembra sprejeli nazaj na trening."

Komisija FA za pravila je sicer ugotovila, da v Toneyjevem primeru ni šlo za prirejanje izidov tekem.

Manchester United
Sportal Manchester United s prepričljivo zmago potrdil ligo prvakov
Arsenal Bukayo Saka
Sportal Saka obljubil večletno zvestobo Arsenalu
Manchester City
Sportal Praznično v Manchestru, prvaki premagali še Chelsea, Newcastle v ligi prvakov
Ne spreglejte