Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 5. 2023,
23.00

Osveženo pred

11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45

Natisni članek

liga prvakov Chelsea Liverpool Pep Guardiola Arsenal Manchester United Manchester City angleško prvenstvo Premier League

Ponedeljek, 22. 5. 2023, 23.00

11 mesecev

Angleško prvenstvo, 37. krog

Praznično v Manchestru, prvaki premagali še Chelsea, Newcastle v ligi prvakov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45
Manchester City | Nottingham Forest si je z zmago že zagotovil obstanek. | Foto Reuters

Nottingham Forest si je z zmago že zagotovil obstanek.

Foto: Reuters

Predzadnji krog angleške premier lige je že odločil novega/starega prvaka. To so ob sobotnem porazu Arsenala proti Nottingham Forestu (0:1) postali nogometaši Manchester Cityja, ki bodo tako še tretjič zapored osvojili angleško krono. Sinjemodri so svojo tekmo 37. kroga odigrali v nedeljo, ko so pred domačimi navijači premagali Chelsea ter tako še poglobili krizo Londončanov. V boju za ligo prvakov je Manchester United z 1:0 ugnal Bournemouth, medtem ko je Liverpool le remiziral z Aston Villo (1:1) in ima tako le še minimalne možnosti za preboj med najboljše štiri ekipe. Na ponedeljkovi tekmi je Newcastle remiziral z Leicestrom in si zagotovil igranje v ligi prvakov.

Liverpool
Sportal Liverpool še upa, polom Arsenala, Haaland in Man City neustavljiva

Nogometaši Manchester Cityja so še devetič v zgodovini in tretjič zapored prišli do naslova angleškega prvaka. Sedem od svojih devetih naslovov so slavili v zadnjih 12 sezonah. Odkar je moštvo 1. julija 2016 prevzel Pep Guardiola, so sinjemodri osvojili pet od zadnjih sedmih naslovov angleškega prvaka. V sezoni 2016/17 je bil najboljši Chelsea, tri sezone kasneje pa Liverpool.

Nogometaši Chelseaja so prvakom pred nedeljsko tekmo pripravili "špalir". | Foto: Reuters Nogometaši Chelseaja so prvakom pred nedeljsko tekmo pripravili "špalir". Foto: Reuters

Čeprav so sinjemodri svojo tekmo tega kroga odigrali v nedeljo proti Chelseaju (1:0), je bilo že po sobotnem porazu Arsenala proti Nottingham Forestu (0:1), ki si je z zmago že zagotovil obstanek, jasno, da bo zasedba Pepa Guardiole znova zasedla angleški prestol, saj imajo zdaj neulovljivo prednost pred najbližjim tekmecem iz Londona. Na lestvici imajo varovanci katalonskega stratega zdaj 88 točk po 36 odigranih tekmah. Arsenal jih je po 37 tekmah zbral 81. Edini zadetek na tekmi Nottigham Forresta in Arsenala je v 19. minuti dosegel Taiwo Awoniyi.

Erling Haaland in soigralci imajo priložnost, da prvič osvojijo trojček največjih lovorik za angleške klube: premier ligo, pokal FA in ligo prvakov. | Foto: Reuters Erling Haaland in soigralci imajo priložnost, da prvič osvojijo trojček največjih lovorik za angleške klube: premier ligo, pokal FA in ligo prvakov. Foto: Reuters Topničarji so sicer vodili večji del prvenstva, zadnji mesec pa povsem odpovedali. Niso samo izgubili aprilske tekme s Cityjem, na zadnjih osmih tekmah so zmagali samo dvakrat (trije porazi in trije remiji). Na teh osmih tekmah so dobili 15 golov. Medtem so sinjemodri v Angliji nanizali 11 zaporednih zmag. Nazadnje niso zmagali 18. februarja, ko so igrali 1:1 ravno z Nottinghamom. Obenem so se uvrstili še v finale pokala FA in finale lige prvakov. Nasmiha se jim trojček lovorik, kakršnega je nazadnje osvojil Manchester United leta 1999. City je na 35 tekmah zmagal 27-krat in zabil kar 92 golov, s 36 je prvi strelec lige Erling Haaland.

City je v nedeljo z 1:0 odpravil še Chelsea in to na svoji zadnja domača tekma v sezoni. navijači sinjemodrih so izkoristili priložnost in praznovali naslov prvaka. Londončani so domačim pred tekmo pripravili špalir. Zmagoviti gol na tekmi je dosegel 23-letni argentinski napadalec Julian Alvarez v 12. minuti, Guardiola je večini zvezdnikov sicer namenil nekaj počitka, tako so Haaland, De Bruyne in Rodri v igro vstopili žele ob koncu tekme, v vratih pa je Edersona nadomeščal Nemec Stefan Ortega.

Sredi naslednjega tedna City čaka še zaostala tekma z Brightonom, 28. maja pa bodo premier ligo sklenili v Brentfordu. Manchester je z modrimi iz Londona v tej sezoni igral že trikrat in vse tekme dobil: v ligaškem pokalu jeseni z 2:0, v ligi pozimi z 1:0 in v pokalu FA januarja s 4:0.

Manchester City polfinale  Bernardo Silva
Sportal Fanatičen prvi polčas Cityja za finale z Interjem, najhujši poraz Reala

Manchester United potrebuje le še točko

V troboju ekip, ki se borijo za ligo prvakov, sta bila danes na delu Manchester United in Liverpool. Rdeči vragi so z 1:0 ugnali Bournemouth, potem ko je že v 9. minuti z izjemnim poskusom s škarjicami zadel Casemiro. Le točko pa so vknjižili nogometaši Liverpoola, ki so remizirali z Aston Villo (1:1). Pri gostih na Anfieldu je v 22. minuti najprej strel z bele pike zapravil Ollie Watkins, le pet minut zatem pa je Villa po zadetku Jacoba Ramseyja vendarle prišla do vodstva z 1:0. Za Liverpool je nato v drugem polčasu v 89. minuti zadel Roberto Firmino, ki se je tako z zadetkom poslovil od domačih navijačev, saj bo po koncu sezone zapustil Liverpool.

Casemiro je zadel za zmago Uniteda. | Foto: Reuters Casemiro je zadel za zmago Uniteda. Foto: Reuters

Zasedba Jürgena Kloppa, ki je moral zaradi kazni, ker je po tekmi s Tottenhamom kritiziral sodnike, obračun z Villo spremljati s tribune, ima zdaj le še minimalne možnosti za uvrstitev med najboljše štiri ekipe, saj so zdaj nogometaši Manchester Uniteda le še eno točko oddaljeni od igranja v elitni ligi prvakov v prihodnji sezoni. Z 21. zmago v sezoni ima United 69 točk in zaseda četrto mesto. Enako število točk ima še tretji Newcastle, ki pa ima boljšo razliko v golih. Liverpool je ob odigrani tekmi več od obeh tekmecev peti s 66 točkami.

Če bi Liverpool še želel upati na čudež, bi moral v zadnjem krogu nujno premagati odpisani Southampton, ob tem pa bi moral Manchester United izgubiti tako zaostalo tekmo s Chelseajem kot nato še tekmo zadnjega kroga proti Fulhamu. Tretji Newcastle, ki ima enako število točk kot United, a boljšo gol razliko, bo tekmo 37. kroga odigral v ponedeljek proti Leicesterju, v zadnjem krogu pa ga čaka še obračun s Chelseajem.

Roberto Firmino se je na Anfield preselil leta 2015, danes pa se je v solzah poslovil od domačih navijačev, saj bo po sezoni zapustil Liverpool. | Foto: Reuters Roberto Firmino se je na Anfield preselil leta 2015, danes pa se je v solzah poslovil od domačih navijačev, saj bo po sezoni zapustil Liverpool. Foto: Reuters

Ničla Tottenhama

Na prvi tekmi kroga je Brentford po preobratu s 3:1 ugnal Tottenham. Tottenham je sanjsko odprl srečanje proti Brentfordu, saj je že v osmi minuti v polno meril Harry Kane. A sledil je izjemen drugi polčasov gostov, ki so se odlično znašli tudi brez kaznovanega oziroma suspendiranega prvega strelca Ivana Toneyja. Najprej je za vodstvo dvakrat v 50. in 62. minuti zadel Bryan Mbeumo, končni izid 3:1 za Brentford pa je v 88. minuti postavil Yoane Wissa. Spurs so izgubili še 14. v sezoni in so v vse bolj zahtevnem položaju za mesta, ki v prihodnji sezoni vodijo v evropska tekmovanja.

Callum Wilson
Sportal Newcastlu se smeji, liga prvakov še korak bližje

Angleško prvenstvo, 37. krog:

Sobota, 20. maj:

Nedelja, 21. maj:

Ponedeljek, 22. maj:

Najboljši strelci:

36 – Haaland (Man City),
28 – Kane (Tottenham),
20 – Toney (Brentford),
19 – Salah (Liverpool), 
18 – Wilson (Newcastle),
16 – Rashford (Man Utd), 
15 – Martinelli (Arsenal), Odegaard (Arsenal), 
14 – Mitrović (Fulham), Watkins (Aston Villa),
13 – Saka (Arsenal),  Rodrigo (Leeds)
12 – Barnes (Leicester),
11 – Almiron (Newcastle)

Brentford Ivan Toney
Sportal Tretji strelec premier lige suspendiran za osem mesecev
Phil Jones
Sportal Jones po 12 letih zapušča Manchester United
Liverpool, James Milner
Sportal Četverica zapušča Liverpool, tudi Milner
Ne spreglejte