Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 5. 2023,
22.50

Osveženo pred

11 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,51

4

Natisni članek

Erling Haaland Manchester City Samir Handanović Real Madrid AC Milan Inter UEFA liga prvakov liga prvakov

Sreda, 17. 5. 2023, 22.50

11 mesecev, 1 teden

LIGA PRVAKOV, POLFINALE (POVRATNI TEKMI)

Fanatičen prvi polčas Cityja za finale z Interjem, najhujši poraz Reala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,51

4

Manchester City polfinale  Bernardo Silva |  Bernardo Silva je v 23. minuti kronal premoč Manchestra v uvodnem delu tekme na Etihadu. | Foto Reuters

Bernardo Silva je v 23. minuti kronal premoč Manchestra v uvodnem delu tekme na Etihadu.

Foto: Reuters

Drugi finalist lige prvakov je Manchester City, ki je doma na povratni tekmi Real Madrid nadigral s 4:0. To je najvišji poraz kraljevega kluba v ligi prvakov. Nogometaši Interja iz Milana, pri katerih je Samir Handanović sedel na klopi, so si finale zagotovili dan prej. Po zmagi na prvi tekmi (2:0) so bili v drugo boljši od AC Milana, na San Siru v vlogi gostitelja z 1:0. Finale bo 10. junija v Istanbulu.

Liga prvakov, polfinale, povratni tekmi:

Torek, 16. maj:

Sreda, 17. maj:

Od prve minute silovit pritisk Cityja, dvakrat zabil Silva

Erling Haaland je imel že v prvih 21 minutah dve izvrstni priložnosti. | Foto: Reuters Erling Haaland je imel že v prvih 21 minutah dve izvrstni priložnosti. Foto: Reuters Real Madrid in Manchester City sta v polfinalu igrala že lani. Zmagal je Real in nato postal prvak Evrope. Prva letošnja polfinalna tekma - za mnoge finale pred finalom - se je v Madridu končala z 1:1. V prvem polčasu je zadel Vinicius Jr., v drugem izenačil Kevin de Bruyne. Povratna na stadionu Etihad pa se je začela s silovitim pritiskom domačega moštva. Že v prvih 15 minutah so petkrat sprožili proti golu, Erling Haaland je v 13. minuti z glavo streljal v okvir gola, a je bil na pravem mestu Thibaut Courtois. Osem minut pozneje je imel norveški stroj za gole še eno izvrstno priložnost (to sezono je dal 52 golov), a je belgijski vratar še enkrat ubranil njegov strel. Na drugi strani Real sploh ni mogel na Cityjevo polovico igrišča. V 23. minuti pa je pritisk sinjemodrih le obrodil sadove. Izjemna podaja v kazenski prostor De Bruyneja, Bernardo Silva pa je za vodstvo z 1:0 vendarle matiral Courtoisa.

Haaland in Silva slavita 2:0. | Foto: Reuters Haaland in Silva slavita 2:0. Foto: Reuters Potem ko je bilo 9:0 v strelih proti golu, 3:0 v okvir vrat in 1:0 na semaforju, je sredi polčasa končno v napad uspelo priti Realu. In Toni Kroos je v 35. minuti s projektilom z velike razdalje zadel prečko. Vratar Ederson se je s konicami prstov dotaknil žoge. A sledil je protinapad domačih, najprej so Ilkayu Gundoganu blokirali strel, nato pa se je po zmedi belih v kazenskem prostoru Silva znašel povsem sam ter žogo z glavo zabil pod stičišče desne prečke in vratnice (Courtois je bil ob levi prečki). Z dvema goloma Silve je Manchester v 37. minuti vodil že z 2:0 oziroma v skupnem seštevku s 3:1. Do te tekme je Portugalec v tej sezoni dosegel samo pet golov (enega v ligi prvakov). Galaktični klub je bil lahko še srečen, da je ob polčasu zaostajal samo z 0:2.

Real je s 14 naslovi rekorder tekmovanja. Manchester City ima le eno evropsko lovoriko, pokal pokalnih zmagovalcev 1970. "To so bile ene od najboljših prvih 25 minut ene nogometne ekipe vseh časov," je na Twitterju zapisal kapetan Olimpije Timi Max Elšnik.

V 76. minuti je bila usoda Reala zapečatena

Avtogol Militaa za 3:0 | Foto: Reuters Avtogol Militaa za 3:0 Foto: Reuters V drugem polčasu je bil Real precej boljši kot v prvem, več je imel tudi žogo, a zares nevarne priložnosti v prvih 20 minutah ni imel. Še najbližje golu je bil David Alaba, ki je v 51. minuti izvedel prosti strel, a je Ederson branil. Carlo Ancelotti je v nadaljevanju poskušal še z menjavami, a naslednjo veliko priložnosti si je znova priigral Manchester City, čeprav v njegovi igri ni bilo več takega fanatizma kot v prvem polčasu. V 73. minuti je z glavo streljal Haaland. Courtois je s prsti žogo preusmeril v okvir vrat. Norvežan tudi v tretjem poskusu ni zadel. 

Dvoboj je bil odločen v 76. minuti, ko je imel City prosti strel. V kazenskem prostoru je žogo proti golu preusmeril Manuel Akanji, dotaknila se je še Ederja Militaa in sinjemodri so povedli s 3:0. Preostanek tekme je bil samo še formalnost, Real se je predal. Za pravi polom Reala je v sodnikovem dodatku zadel še Julian Alvarez. Poraz z 0:4 je najvišji za Real v ligi prvakov nasploh. Manchester City je v finale napredoval s skupnim izidom 5:1.

Izkušeni Slovenec v finalu lige prvakov

Navijači Interja ob prihodu svojih ljubljencev na San Siro | Foto: Reuters Navijači Interja ob prihodu svojih ljubljencev na San Siro Foto: Reuters Slovenija bo imela v finalu lige prvakov svojega predstavnika, saj se je Samir Handanović z Interjem zavihtel v finale najelitnejšega evropskega klubskega tekmovanja. Nerazzurri so še z drugo zmago na derbiju della Madonnina nad Milanom v slabem tednu dni dosegli velik uspeh in si priigrali prvi finale po 13 letih. Milanska velikana sta se nazadnje na tej stopnji tekmovanja srečala pred točno dvajsetimi leti, ko so se napredovanja veselili nogometaši AC Milana, tokrat pa se je zgodba razpletla v nasprotno smer. Inter ima v svojih vitrinah tri najelitnejše naslove. Dva imata že dolgo brado (1963/64, 1964/65), zadnji pa je iz leta 2010. To je hkrati tudi zadnji naslov italijanskih klubov v ligi prvakov, 10. junija pa bo imel Inter v Istanbulu priložnost za osvojitev nove zvezdice.

Samir Handanović se je z Interjem zavihtel v finale lige prvakov. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Samir Handanović se je z Interjem zavihtel v finale lige prvakov. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Na stadionu San Siro je bil po tednu dni v vlogi domačina na derbiju še Inter, ki je prvo tekmo dobil z izidom 2:0, potem ko sta zadela Edin Džeko in Henrih Mhitarjan. Navijačem Milana, ki so odločno krenili v drugo tekmo, je na povratnem srečanju prvič dih nekoliko bolj zastal v deseti minuti, ko je Olivier Giroud s poskusom z glavo že ugnal Andreja Onanaja, a je eden izmed branilcev Interja žogo izbil tik pred vrati.

Še bolj vroče je bilo minuto kasneje, ko je imenitno podajo v kazenski prostor proti Brahimu Diazu poslal Sandro Tonali. Diaz je zatem povsem neoviran meril v desni spodnji kot, a je bil na mestu Onana. Nato so si nekaj polpriložnosti priigrali tudi nogometaši Interja, v 38. minuti pa so znova zapretili gostje. Po levi strani je prodrl Rafael Leao, ki se je vrnil v zasedbo Milana po poškodbi. Portugalec je iz neposredne bližine sprožil tik mimo desne vratnice.

Ko se prah po tej akciji še ni polegel, pa so priložnost imeli tudi gostje, ko je po podaji Hakana Calhanogluja z glavo poskusil Edin Džeko, a je imenitno posredoval vratar Milana Mike Maignan. V prvem polčasu so imeli za odtenek več žogo v posesti nogometaši Milana (57:43), obe ekipi pa sta po enkrat sprožili v okvir vrat nasprotnika.

Lautaro Martinez je zadel za 1:0. | Foto: Reuters Lautaro Martinez je zadel za 1:0. Foto: Reuters

Martinez zabil zadnji žebelj v krsto Milana

V precej mirnem drugem polčasu pa je eksplozija navdušenja sledila v 74. minuti, na levi strani kazenskega prostora se je po podaji Romeluja Lukakuja znašel Lautaro Martinez, ki je z levico močno sprožil v bližnji kot vrat Milana in premagal nemočnega Maignana. S tem je postavil tudi končni izid srečanja, saj Milanu v zadnjih minutah ni več uspelo resneje ogroziti vrat velikih tekmecev, ki so napredovali še na svojem 18. od 19 dvobojev, na katerih so zmagali na prvi tekmi. 

Inter in Milan sta odigrala svoj 238. dvoboj v vseh tekmovanjih. Inter ima 89 zmag, AC Milan 79, 69 tekem pa se je končalo z remijem. Inter je proti Milanu dobil zadnje štiri medsebojne obračune, vključno z zmago na povratni tekmi polfinala pa je Inter zdaj niz zaporednih zmag v vseh tekmovanjih podaljšal že na osem tekem, na katerih je dosegel 21 golov.
AC Milan Inter Milan  Ismael Bennacer
Sportal AC Milan ostal brez pomembnega člana ekipe
Ne spreglejte