Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 5. 2023,
22.59

Osveženo pred

11 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,53

4

Natisni članek

Josep Guardiola Carlo Ancelotti UEFA liga prvakov Manchester City Real Madrid

Sreda, 10. 5. 2023, 22.59

11 mesecev, 2 tedna

Liga prvakov, polfinale (prvi tekmi)

Inter po začetni eksploziji do lepe prednosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,53

4

Inter Edin Džeko | Edin Džeko je Inter popeljal v vodstvo z 1:0. | Foto Reuters

Edin Džeko je Inter popeljal v vodstvo z 1:0.

Foto: Reuters

Nogometaši Interja, pri katerem je Samir Handanović sedel na klopi, so na prvi tekmi polfinala lige prvakov na stadionu San Siro z 2:0 (2:0) ugnali mestnega tekmeca Milan in si pred povratno tekmo priigrali lepo prednost. V torek se je prvi polfinalni dvoboj med Realom in Manchester Cityjem v Madridu končal brez zmagovalca (1:1). Povratna obračuna bosta na sporedu prihodnji teden.

Alf-Inge Haaland
Sportal Haalandov oče zakuhal škandal v Madridu
Samir Handanović Inter
Sportal Izkušeni Slovenec lovi zadnji vlak

Sreda, 10. maj:

Na stadionu San Siro v Milanu, kjer je italijanski derbi med drugimi spremljal tudi teniški zvezdnik Novak Đoković, je Inter na prvi tekmi drugega polfinala lige prvakov v "gosteh" z 2:0 ugnal Milan. Ta ni mogel računati na pomoč Rafaela Leaa, ki se je poškodoval na zadnji tekmi v serie A, kar se je močno poznalo tudi v igri gostiteljev. V zasedbi Rossonerov so do zadnjega upali, da bo portugalski reprezentant nared za igro, a je bila poškodba stegenske mišice prehuda.

Navijači na velikem italijanskem derbiju niso dolgo čakali na prvi zadetek. Že v osmi minuti je iz kota za Inter podal Hakan Calhanoglu, ki je v kazenskem prostoru našel Edina Džeka, ta pa je z natančnim in neubranljivim volejem v desni zgornji kot vrat Milana razveselil navijače Interja. A začetnega šoka za Milan tu še ni bilo konec, le tri minute kasneje je na 2:0 povišal Henrikh Mkhitaryan, potem ko ga je po polprotinapadu z natančno podajo z leve našel Federico Dimarco.

Džeko je z močnim strelom z levico načel mrežo Milana. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Džeko je z močnim strelom z levico načel mrežo Milana. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Po hudem udarcu si Milan nikakor ni opomogel. V 15. minuti so se nogometaši Interja znašli v novi izjemni priložnosti, a je najprej Calhanoglu zadel vratnico, nato pa je odbito žogo in še en poskus Mkhitaryana ubranil vratar Milana Mike Maignan, ki je negodoval nad delom obrambe svoje ekipe. Za nameček je moral strateg Milana Stefano Pioli že v 18. minuti poseči po menjavi, saj se je poškodoval Ismael Bennacer, namesto njega pa je v igro vstopil Junior Messias.

Inter je sanjsko odprl srečanje. | Foto: Reuters Inter je sanjsko odprl srečanje. Foto: Reuters

V 30. minuti so si prvo malce bolj resno priložnost vendarle priigrali tudi domači nogometaši. Po desni strani je poskušal Davide Calabria, a je njegov poskus zletel mimo desne vratnice. Hitro pa je sledil odgovor Interja, po posredovanju Simon Kjaera v kazenskem prostoru Interja je glavni sodnik srečanja Jesus Gil Manzano strogo in brez pomisleka pokazal na najstrožjo kazen, a je svojo odločitev vendarle preveril še s pregledom videoposnetka in nato svojo odločitev spremenil. Gostje so ostali brez strela z bele točke.

Rafael Leao zaradi poškodbe ni mogel pomagati Milanu. | Foto: Reuters Rafael Leao zaradi poškodbe ni mogel pomagati Milanu. Foto: Reuters

V drugi polčas je Milan klonil veliko odločneje, a brez pravega učinka. Še najbližje zadetku je bil v 63. minuti Sandro Tonali, potem ko je njegov poskus v kazenskem prostoru zadel levo vratnico. Inter je za razliko od prvega polčasa v drugem večino časa le čakal na morebitne protinapade, na koncu pa so se gostje veselili zmage z 2:0.

Nadaljuje se izjemen niz Interja

Inter in Milan sta tako odigrala še svoj 236. dvoboj v vseh tekmovanjih. Inter ima zdaj 88 zmag, AC Milan 79, 69 tekem pa se je končalo z remijem. Inter je poleg prve polfinalne tekme lige prvakov dobil tudi zadnji dve medsebojni srečanji v italijanskem prvenstvu in domačem superpokalu, vključno z derbijem della Madonnina pa je Inter zdaj niz zaporednih zmag v vseh tekmovanjih podaljšal že na šest tekem, na katerih je dosegel šestnajst golov.

Milanska velikana sta se nazadnje na tej stopnji tekmovanja srečala pred točno dvajsetimi leti, ko so se napredovanja veselili nogometaši AC Milana, ki so nato v finalu ugnali Juventus in osvojili šesto od svojih sedmih lovorik evropskega prvaka. Zadnjo so dodali leta 2007. Inter ima v svojih vitrinah tri najelitnejše naslove. Dva imata že dolgo brado, 1963/64, 1964/65, zadnji pa je iz 2010. To je hkrati tudi zadnji naslov italijanskih klubov v ligi prvakov.

Brez odločitve v Madridu

Na eni strani rekorder tekmovanja, 14-kratni evropski prvak Real Madrid, poln izkušenj in prestiža, na drugi pa Manchester City, eden od najbogatejših klubov na svetu, ki kljub izjemnim finančnim vložkom še ni dočakal tistega, kar bi ga najbolj osrečilo. To pa je evropski naslov. Bo kaj drugače v sezoni, ko Erling Haaland trese mreže v neverjetnem ritmu?

Gostje z Otoka so na prvi polfinalni tekmi hitro zagospodarili na igrišču in v uvodnih 15 minutah kar štirikrat zapretili Thibautu Courtoisu. Belgijski čuvaj mreže je imel veliko dela, najprej se je izkazal ob strelu rojaka Kevina de Bruyna, nato je ubranil še nevaren strel z razdalje Rodrija, dvakrat pa ga je skušal premagati še Erling Haaland. Courtois je imel veliko dela, njegovi soigralci pa v igralnem polju niso našli rešitve, kako se bolj enakovredno zoperstaviti Cityju in dvigniti odstotek posesti žoge. Ta je bila krepko na strani gostov, občasno je bilo razmerje celo 75:25.

Vinicius Jr. je občinstvo spravil na noge z izjemnim zadetkom v 36. minuti. | Foto: Reuters Vinicius Jr. je občinstvo spravil na noge z izjemnim zadetkom v 36. minuti. Foto: Reuters

Real je bil v podrejenem položaju, a je vseeno čutil, da bi lahko dočakal resnejšo priložnost. In jo tudi je. V 36. minuti je Eduardo Camavinga, ki je zaigral na levi strani, po dvojni podaji z Luko Modrićem prodrl proti vratom gostov, nato zaposlil Viniciusa Jr., Brazilec pa je z mojstrskim strelom z okrog 18 metrov premagal rojaka Edersona. Brazilski vratar je bil nemočen, beli baletniki so povedli z 1:0, nogometaši Cityja pa kar niso mogli verjeti, kako so se lahko po tako dobri uvodni tretjini srečanja na Santiago Bernabeuu znašli v zaostanku.

Kevin de Bruyne je sredi drugega polčasa poskrbel za izenačenje. | Foto: Reuters Kevin de Bruyne je sredi drugega polčasa poskrbel za izenačenje. Foto: Reuters

V drugem polčasu so gostje le dočakali tisto, po kar so prišli v Madrid. V 67. minuti je bil nepreviden Camavinga. Po njegovi nepopolni podaji se je do žoge dokopal Rodri, nato je nadaljeval akcijo Ilkay Gündogan in zaposlil Kevina de Bruyna, izkušeni Belgijec pa je z izjemno močnim in natančnim strelom po tleh z okrog 20 metrov matiral Thibauta Courtoisa. Belgijski orjak je bil prekratek, Otočani so izenačili na 1:1.

V 78. minuti bi lahko Real v vodstvo popeljal Karim Benzema, a se je po njegovem strelu z glavo izkazal Ederson. Gostitelji so v izdihljajih srečanja močno zapretili, Francoz Aurelien Tchouameni je z zelo nevarnim strelom z razdalje vratarja Cityja prisilil k atraktivnemu posredovanju, tako da je ostalo pri 1:1. 

Luka Modrić
Sportal Luka Modrić se je odločil

Real ima prijetne izkušnje z angleškimi klubi

Pozdrav Erlinga Haalanda in Luke Modrića po tekmi. | Foto: Reuters Pozdrav Erlinga Haalanda in Luke Modrića po tekmi. Foto: Reuters V polfinalu sta se pomerila že lani. Takrat se je po preobratu na povratni tekmi smejalo madridskemu Realu, ki je pozneje osvojil tudi evropski naslov. V finalu je preskočil še enega angleškega predstavnika, Liverpool. Z Otočani ima v zadnjih sezonah zelo prijetne izkušnje. Letos jo je v osmini finala zagodel Liverpoolu, v četrtfinalu je bil boljši od Chelseaja, zdaj pa se bo nameril proti razigrani zasedbi Cityja, ki je spomladi ujela sanjski ritem, tako da premaguje tekmece kot po tekočem traku in vztraja v boju za trojno krono! Zadnji angleški klub, ki je osvojil tri največje lovorike v istem letu, je bil njegov mestni sosed Manchester United (1999).

Real lahko sezono sklene z dvema lovorikama. V soboto je osvojil španski pokal, upravičil vlogo favorita proti Osasuni, ko je mojstrstvo v napadu pokazal mladi Brazilec Rodrygo, v prvenstvu pa mu je Barcelona pobegnila za preveč točk, da bi lahko ubranil naslov.

Italijan ujel legendarnega Fergusona

Carlo Ancelotti bo prihodnji teden, ko bo z Realom gostoval v Manchestru, postavil nov rekord lige prvakov. | Foto: Reuters Carlo Ancelotti bo prihodnji teden, ko bo z Realom gostoval v Manchestru, postavil nov rekord lige prvakov. Foto: Reuters Italijanski trener Carlo Ancelotti je na prvi polfinalni tekmi proti Manchester Cityju himno lige prvakov poslušal že 190. v karieri in se na lestvici trenerjev, ki so v ligi prvakov vodili največ tekem, izenačil z rekorderjem Sirom Alexom Fergusonom.

Škot je Manchester United vodil na 190 tekmah, Ancelotti pa je v najmočnejšem klubskem tekmovanju vodil osem različnih klubov. Poleg Reala in Milana, s katerima je postal evropski prvak, še Parmo, Juventus, Chelsea, PSG, Napoli in Bayern München.

Guardiola ni bil evropski prvak že 12 let

Trener vodilnega angleškega premierligaša Josep Guardiola je z Barcelono kraljeval tudi v Evropi, ligo prvakov nazadnje osvojil leta 2011, nato pa zaman trkal na vrata dobitnikov evropskega naslova. Čeprav je pozneje vodil tako močna kluba, kot sta Bayern in Manchester City, mu ni uspelo ponoviti evropskih uspehov, ki jih je prej dosegal z Barcelono. Najbližje je bil leta 2021, a je v angleškem finalu izgubil proti Chelseaju.

Manchester City je uresničil načrt in ostal neporažen v Španiji. | Foto: Reuters Manchester City je uresničil načrt in ostal neporažen v Španiji. Foto: Reuters

Mladi norveški fenomen je z 12 zadetki prvi strelec lige prvakov. Rekord tekmovanja sicer znaša 17 golov, v sezoni 2013/14 ga je dosegel Cristiano Ronaldo. Takrat so šli beli baletniki do konca, trenersko paličico pa je v rokah držal kdo drug kot Carlo Ancelotti. Osvojil je "decimo", jubilejni deseti naslov.

Finale bo 10. junija v Istanbulu.

Liga prvakov, polfinale, prvi tekmi:

Torek, 9. maj:

Sreda, 10. maj:

Ne spreglejte