Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 5. 2023,
23.46

Osveženo pred

11 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Chelsea Brighton Tottenham Newcastle United Manchester United Arsenal Manchester City Liverpool angleško prvenstvo Premier League

Ponedeljek, 15. 5. 2023, 23.46

11 mesecev, 2 tedna

ANGLEŠKO PRVENSTVO, 36. KROG

Liverpool še upa, polom Arsenala, Haaland in Man City neustavljiva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Liverpool | Liverpool je slavil s 3:0. | Foto Reuters

Liverpool je slavil s 3:0.

Foto: Reuters

Na zadnji tekmi 36. kroga angleškega prvenstva je Liverpool s 3:0 odpravil Leicester, ki se mu še naprej obeta izpad, Redsi pa ostajajo v igri za mesta, ki vodijo v ligo prvakov. Vodilni Manchester City je v nedeljo s 3:0 premagal Everton (12. zaporedna zmaga), Erling Haaland pa je zabil že svoj 36. gol v premier ligi. Zatem je Arsenal z 0:3 izgubil proti Brightonu in zapravil realne možnosti za prvi angleški naslov po 19 letih. Topničarji zdaj zaostajajo štiri točke, pred njimi pa sta le še dve tekmi (tri za City). V boju za ligo prvakov je tretji Newcastle remiziral z Leedsom (2:2), točkovno ga je po zmagi nad Wolverhamptonom (2:0) ujel Manchester United.

Erling Haaland, Manchester City
Sportal Haaland najboljši v Angliji po izboru novinarjev

Nogometaši Leicestra in Liverpoola so odigrali zadnjo tekmo 36. kroga angleške lige, gladke zmage s 3:0 pa so se veselili gosti. Zmago sta rdečim prinesla dva gola Curtisa Jonesa in eden Trenta Alexander-Arnolda. Pri vseh treh je bil podajalec Mohamed Salah. Liverpool je s tem dosegel še svojo sedmo zaporedno zmago v premier ligi, po kateri ostaja v boju za ligo prvakov. Zasedba iz mesta Beatlesov je peta s 65 točkami, a s točko manj in z odigrano tekmo več od tretjega Newcastla in četrtega Manchester Uniteda. 

Man City suveren, polom Arsenala

Gundogan je bil obrnjen stran od gola. | Foto: Reuters Gundogan je bil obrnjen stran od gola. Foto: Reuters Že res, da je dal Erling Haaland svoj že 36. gol v premier ligi to sezono, skupaj pa jih je v vseh tekmovanjih zabil že 52, a najboljši igralec tekme v Liverpoolu je bil vendarle Ilkay Gundogan. Za zmago nad Evertonom s 3:0 je zabil dva gola in še podal za Haalandov zadetek. In to ravno na svoji 300. tekmi za Manchester City. Oba gola sta bila pravi mojstrovini: pri prvem je bil obrnjen stran od gola, drugi pa je bil prosti strel z dobrih 20 metrov.

Arsenal je na lestvici premier lige vodil večji del sezone, a v spomladanskem delu začel izgubljati prednost. Na zadnjih 17 tekmah so doživeli štiri poraze in štiri remije. Dvakrat so izgubili prav proti neposrednemu tekmecu za naslov Cityju ter po enkrat proti Evertonu in Brightonu. Zadnji jih je na tekmi 36. kroga premagal s 3:0. Zadeli so Julio Enciso, Deniz Undav in Pervis Estupinan (zadnja dva ob koncu tekme). Brighton je s 17. zmago skočil na šesto mesto lige in je na mestih, ki ob koncu sezone peljejo v evropsko ligo.

Topničarji so spomladi zapravili naslov. | Foto: Reuters Topničarji so spomladi zapravili naslov. Foto: Reuters Medtem so nogometaši Cityja v premier ligi zmagali na zadnjih 12 tekmah in imajo že štiri točke več. Pred njimi so še tri tekme (ena zaostala), topničarji pa imajo samo še dve. Sinjemodri lahko tako peti naslov v zadnjih šestih letih potrdijo že prihodnji konec tedna. Arsenalova suša pa se bo podaljšala na 20 let. Manchester je zabil kar 92 golov, Arsenal pa jih je dobil 11 več.

Newcastle remiziral, United slavil

Callum Wilson je zadel za 2:1, a je Newcastle na koncu z Leedsom igral 2:2. | Foto: Reuters Callum Wilson je zadel za 2:1, a je Newcastle na koncu z Leedsom igral 2:2. Foto: Reuters Leeds je povedel po golu Luka Aylinga (sedma minuta) in imel v 28. minuti na voljo strel z bele točke, a je Nick Pope v vratih srak obranil poskus Patricka Bamforda. Le tri minute po zapravljeni enajstmetrovki je svojo prvo uspešno izvedel Callum Wilson. Ta je po roki Juniorja Firpa v 68. minuti izkoristil še drugo najstrožjo kazen za sedmi gol na zadnjih petih tekmah. Končni izid je z roba kazenskega prostora v 79. minuti postavil Rasmus Kristensen. Newcastle ima na lestvici po 35 odigranih tekmah 66 točk, prav toliko kot rdeči vragi.

Nogometaši Manchestra Uniteda so v 36. krogu na domačem stadionu z 2:0 premagali Wolverhampton po golih Anthonyja Martiala v 32. minuti (podal mu je Antony) in Alejandra Garnacha v sodnikovem dodatku drugega polčasa. 
Alf-Inge Haaland
Sportal Haalandov oče zakuhal škandal v Madridu

Angleško prvenstvo, 36. krog:

Sobota, 13 maj:

Nedelja, 14. maj:

Ponedeljek, 15. maj:

Najboljši strelci:

36 – Haaland (Man City),
27 – Kane (Tottenham),
20 – Toney (Brentford),
19 – Salah (Liverpool), 
17 – Wilson (Newcastle),
16 – Rashford (Man Utd), 
15 – Martinelli (Arsenal), Odegaard (Arsenal), 
14 – Watkins (Aston Villa),
13 – Saka (Arsenal), 
12 - Barnes (Leicester), Mitrović (Fulham), Rodrigo (Leeds)
11 – Almiron (Newcastle)
...

Ne spreglejte