Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 10. 2018,
15.20

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

2

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Tomaž Kavčič Slaviša Stojanović Branko Oblak Zdenko Verdenik Srečko Katanec Matjaž Kek Bojan Prašnikar Liga narodov

Sreda, 17. 10. 2018, 15.20

5 let, 6 mesecev

Statistična uspešnost slovenskih nogometnih selektorjev

Tomaž Kavčič dokazano najslabši selektor vseh časov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

2

Tomaž Kavčič | Tomaž Kavčič je vodil slovensko reprezentanco manj kot leto dni. | Foto Vid Ponikvar

Tomaž Kavčič je vodil slovensko reprezentanco manj kot leto dni.

Foto: Vid Ponikvar

V kratki zgodovini samostojne Slovenije je na klopi članske nogometne reprezentance sedelo sedem selektorjev. Z največjimi podvigi se lahko pohvalita Matjaž Kek in Srečko Katanec, ki sta kot edina popeljala reprezentanco na veliko tekmovanje, zadnji selektor Tomaž Kavčič, ki je člansko izbrano vrsto vodil zgolj na sedmih tekmah, pa je šel v drugo skrajnost in postavil negativni rekord.

Selektorje je nehvaležno primerjati po uspešnosti. Zaradi žrebov in drugih okoliščin so naleteli na različno kakovostne tekmece. Nekateri so imeli opravka z vedno zahtevnimi menjavami generacij, nekateri so odigrali več domačih tekem in bili zaradi tega rezultatsko uspešnejši, nekateri so prijateljskim tekmam posvečali veliko pozornost, drugi bistveno manj.

Radenko Mijatović
Sportal Tomaž Kavčič ni več selektor, Jan Oblak želi igrati za reprezentanco #video

Tako skromnega izkupička pa še ne

Kavčič je v ligi narodov zaman čakal na prvo slovensko zmago. Na štirih tekmah je osvojil točko. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Kavčič je v ligi narodov zaman čakal na prvo slovensko zmago. Na štirih tekmah je osvojil točko. Foto: Morgan Kristan / Sportida Vseeno ima statistika svoje zmagovalce in poražence. Ko so bili zajeti vsi rezultati, dvoboje na prijateljskih tekmah smo ovrednotili s točkami (tri točke za zmago, točka za remi), je statistika poskrbela za vrstni red, ki je dal misliti. V oči bode ogromna razlika med vodilnim dvojcem (Matjaž Kek in Srečko Katanec) ter preostalimi strokovnjaki, ki so imeli čast voditi najboljše slovenske nogometaše. Zlasti zadnjim strategom, ki je vodil slovensko reprezentanco.

Po novinarski konferenci predsednika Nogometne zveze Slovenije (NZS) Radenka Mijatovića je postalo jasno, da Tomaž Kavčič zapušča selektorski položaj. V zgodovino se je vpisal kot prvi slovenski selektor, ki je vodil ekipo v novoustanovljenem tekmovanju ligi narodov, pa tudi kot najstarejši selektor ob prevzemu odgovornega položaja, saj je uvodno tekmo z Avstrijo vodil pri 64 letih. 

Tomaž Kavčič, Aleksander Čeferin
Sportal Propad ideje Aleksandra Čeferina?

Poslovil se je po kratkem obdobju, v katerem je vodil Slovenijo na sedmih tekmah in doživljal rezultatske neuspehe. Izgubil je kar petkrat, zmago pa proslavljal le enkrat, na začetku junija, ko je v prijateljskem dvoboju, ko sta bili tako Črna gora in Slovenija močno oslabljeni, v Podgorici zmagal z 2:0. Na tekmo je v povprečju osvojil le dobro polovico točke, kar je z naskokom najslabši izkupiček vseh časov. Prejšnje najslabše povprečje je bilo v rokah Slaviše Stojanovića (0,88), edinega selektorja Slovenije poleg Kavčiča, ki je na vročem stolčku sedel oziroma zdržal manj kot deset tekem.

Kavčič je postal drugi selektor Slovenije, pod vodstvom katerega so nogometaši na tekmo dosegali manj kot zadetek. Prvi je bil Branko Oblak.

 

Vse tekme Tomaža Kavčiča:

Slovenija : Ciper 1:1 (liga narodov, 16. oktober)
Norveška : Slovenija 1:0 (liga narodov, 13. oktober)
Ciper : Slovenija 2:1 (liga narodov, 9. september)
Slovenija : Bolgarija 1:2 (liga narodov, 6. september)
Črna gora : Slovenija 0:2 (prijateljska tekma, 2. junij)
Slovenija : Belorusija 0:2 (prijateljska tekma, 27. marec)
Avstrija : Slovenija 3:0 (prijateljska tekma, 23. marec) 

Najboljša sta Kek in Katanec

Člansko slovensko nogometno reprezentanco je v 26 letih vodilo sedem strokovnjakov. Razred zase sta Matjaž Kek in Srečko Katanec, edina (nekdanja) slovenska selektorja, ki sta čast nastopanja za slovensko državno vrsto okusila tudi kot igralca. Sta tudi edina, ki sta nogometno zasedbo iz ene od manjših evropskih držav popeljala med najboljše in se udeležila velikega tekmovanja.

Selektor Srečko Katanec Tekme Zmage Remiji Porazi Gol razlika Povprečje točk
Prvo obdobje (1998 - 2002) 47 18 16 13 66:60 1,49
Drugo obdobje (2013 - 2017) 42 16 7 19 47:42 1,31

Vsi dozdajšnji selektorji slovenske nogometne reprezentance in trenutni predsednik NZS Radenko Mijatović. | Foto: Vsi dozdajšnji selektorji slovenske nogometne reprezentance in trenutni predsednik NZS Radenko Mijatović.

Katancu je to kot prvemu Slovencu uspelo dvakrat (EP 2000 in SP 2002), Keku pa enkrat (SP 2010). Ljubljančan in Mariborčan sta razveseljevala slovenske navijače tako, da sta vsak v svojem obdobju poskrbela za pravcato evforijo in si prislužila posebno mesto v srcih navijačev.

Kavčičevega naslednika čakata novembra dve tekmi lige narodov. Gostovanje v Bolgariji in domača tekma z Norveško. Slovenija si bo skušala zagotoviti obstanek v ligi C, marca prihodnje leto pa se bodo začele kvalifikacije za EP 2020. Žreb kvalifikacijskih skupin bo v začetku decembra v Dublinu. 

Nejc Skubic
Sportal Slovenija se je ob koncu tekme rešila pred katastrofo #foto
Tomaž Kavčič
Sportal Selektor Kavčič se je razjezil in prvič zares odprl dušo #video

 

Nejc Skubic
Sportal Ponosen mož in oče, ki je rešil službo Tomažu Kavčiču #video
Luka Zahović
Sportal Neverjetno, kaj vse združuje Luko in Zlatka Zahovića!
Ne spreglejte