Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 8. 2023,
16.12

Osveženo pred

8 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

Natisni članek

Dinamo Zagreb Ajax Josip Šutalo nogometna tržnica

Ponedeljek, 21. 8. 2023, 16.12

8 mesecev, 1 teden

NOGOMETNA TRŽNICA, 21. AVGUST

Nekdanji trener Olimpije ostal brez službe pri Dinamu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12
Igor Biščan | Igor Biščan ni več trener Dinama Zagreb. Nogometaše iz hrvaške prestolnice bo po novem vodil Sergej Jakirović. | Foto Guliverimage

Igor Biščan ni več trener Dinama Zagreb. Nogometaše iz hrvaške prestolnice bo po novem vodil Sergej Jakirović.

Foto: Guliverimage

Igor Bišćan ni več trener zagrebškega Dinama. Nogometaše iz hrvaške prestolnice bo po novem vodil Sergej Jakirović, ki na Maksimir prihaja z Reke. Jakirovića prva tekma z Dinamom čaka že v četrtek, ko bo vodil Dinamo na prvi tekmi za preboj v Evropsko ligo proti Sparti iz Prage. Kaj še se danes dogaja na nogometni tržnici?

Igor Bišćan, ki je v sezoni 2017/18 vodil tudi ljubljansko Olimpijo, je na klop Dinama sedel 6. aprila. Sezono je sklenil s šestimi zmagami in tremi remiji ter naslovom prvaka. V novi sezoni pa je Dinamo osvojil superpokal, v prvenstvu pa na treh tekmah osvojil le štiri točke, klub pa se bori tudi za Evropski ligo, potem ko je v soboto na tekmi z atenskim Aekom izpadel iz kvalifikacij za ligo prvakov.

Tudi Sergej Jakirović je znan s slovenskih zelenic, saj je na kratko vodil Maribor, sicer pa je trener vodil tudi Sesvete, hrvaško gorico, z Zrinjskim iz Mostarja pa je osvojil naslov v BiH. Lani je sedel na klop Rijeke.

Omar Correia iz Kopra v Trst

Francoski vezni nogometaš Omar Correia zapušča nogometni klub Koper in se seli v Trst. S klubom Triestina Calcio 1918 je podpisal štiriletno pogodbo, so zapisali pri tržaškem klubu. Triindvajsetletni Francoz je lani dobil sploh prvo pravo priložnost v članskem nogometu in se izkazal za izjemno okrepitev. Na koncu se seli v Trst, čeprav so se po pisanju italijanskih medijev zanj zanimali tudi pri Salernitani, Venezii, Bariju in Reggioneju.

Klub iz Trsta zaenkrat še igra v serie C, ki pa načrtuje vzpon v višji rang tekmovanja. Klub se je tudi finančno okrepil, saj ga je poleti prevzel ameriški poslovnež Ben Rosenzweig.

Nekateri slovenski mediji pišejo, da bi koprski klub lahko s prestopom mladega francoskega nogometaša po letu dni zaslužil tudi milijon evrov in imel v prestopni pogodbi tudi klavzule o odškodnini ob morebitnem naslednjem prestopu.

Correia je pred tem sodeloval v nogometnih akademijah Le Havra, Ententea in Versaillesa, na koncu pa dobil priložnost v mladi ekipi pariškega PSG, kjer je na 21 tekmah dosegel tri gole. V koprskem dresu je na 38 tekmah v različnih tekmovanjih zadel dvakrat.

Morda bo Coreia priložnost v novem dresu dobil že v sredo, ko se bodo Tržačani v Vižovljah pomerili z ajdovskim Primorjem.

Šutalo zamenjal Dinamo za Ajax

Hrvaški nogometni reprezentant Josip Šutalo bo kariero nadaljeval na Nizozemskem. Triindvajsetletnik, ki je igral za Dinamo v kvalifikacijah za ligo prvakov, kjer je zagrebški klub izpadel proti atenskemu AEK, je zapustil Maksimir in prestopil k Ajaxu iz Amsterdama. Z nizozemskim prvoligašem bo podpisal za pet sezon.

"V Dinamu sem preživel neverjetnih devet let. Kot deček sem prišel v nogometno šolo in izpolnil svoje sanje na dan, ko sem zaigral za člansko ekipo. V čast mi je bilo nositi Dinamov grb in ponosen sem na vse rezultate, ki smo jih dosegli," je ob odhodu iz Dinama za spletno stran hrvaškega kluba med drugim dejal Šutalo.

Kot ocenjujejo mediji, bo Dinamo s prestopom zaslužil 20,5 milijona evrov ter tri milijone morebitnih bonusov.

Dest iz Barcelone na posojo k PSV

Nogometaš Barcelone in ameriški reprezentant Sergino Dest bo do konca sezone igral kot posojen igralec PSV Eindhovna, so danes sporočili iz nizozemskega kluba. V sporočilu piše, da bo imel PSV ob koncu sezone možnost odkupiti 10-milijonsko pogodbo ameriškega nogometaša, ki ima tudi nizozemsko državljanstvo, saj je rojen v Almereju.

Dvaindvajsetletni Dest je odraščal v Almereju in nato igral za amsterdamski Ajax, preden se je leta 2020 preselil v Barcelono. V lanski sezoni je igral kot posojen nogometaš Milana, za italijanski klub pa je odigral 14 tekem.

"Vsak dan sem bil v stiku s PSV, ki me je želel najeti. Všeč mi je slog nogometa tega kluba. Vesel sem, da sem se vrnil na Nizozemsko. Sem isti igralec, a sem medtem pridobil veliko izkušenj. Komaj čakam, da debitiram za PSV," je Dest povedal za uradno spletno stran kluba.

Dest je za reprezentanco ZDA odigral 26 tekem in dosegel dva zadetka.

Francoz v domžalski obrambi

Obrambo nogometnega kluba Domžale je okrepil Morre Makadji. Mladi francoski branilec se v Domžale seli iz Italije, kjer je nastopal za Torino in Venezio, pogodba pa ga na klub veže tri sezone, piše na spletni strani kluba.

"V Slovenijo sem prišel napredovati. Mislim, da sem postal del dobre ekipe, ki jo čaka uspešna sezona. Dal bom vse od sebe, saj verjamem, da lahko skupaj napademo vrh. Vesel, da sem v Domžalah in komaj čakam, da se začne. Tukaj se dobro dela. Številni prestopi mladih igralcev na tuje to dokazujejo. V Sloveniji sem sicer že bil lansko poletje na pripravah z Venezio. Bilo mi je všeč in lepo je biti tukaj," je povedal Makadji.

Po Sachi Marasovicu je Morre Makadji postal drugi novinec odkar je na klop Domžal prišel Dušan Kosić Z nogometom se je začel ukvarjati pri Orelansu. Kasneje se je levi osrednji branilec preselil v Venezio, nazadnje je kot posojen igral za mlado ekipo Torina.

"Izkušnja v Italiji mi bo zagotovo koristila. Tam sem se naučil zares veliko in za to priložnost sem hvaležen. Zdaj želim narediti korak dlje v članskem nogometu. Doslej sem v prvih ekipah več ali manj zgolj treniral. Domžale ponujajo veliko s tega vidika, zato sem tudi prišel v Slovenijo. Slišal sem, da je veliko ekip, ki se bori za vrh, zato sem prepričan, da nas čaka zanimivo prvenstvo," je po selitvi na južno stran Alp še povedal Francoz.

Preberite še:

Aleksandar Mitrović
Sportal Tudi Mitrović se seli v Al Hilal, Ziyech okrepil Galatasaray
AEK Dinamo Zagreb navijači
Sportal Uefa navijačem Dinama prepovedala obisk gostovanj v Evropi
Nicolo Zaniolo
Sportal Izločili Olimpijo in ostali brez zvezdnika, ruska okrepitev v Celju
Ne spreglejte