Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
27. 6. 2018,
19.20

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,84

3

Natisni članek

FIFA SP 2018

Sreda, 27. 6. 2018, 19.20

5 let, 10 mesecev

Branilci svetovnega naslova prejeli novo klofuto

Srhljivo prekletstvo, o katerem danes govori ves svet

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,84

3

Južna Koreja Nemčija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ko je Francija leta 2002 postala prvi branilec svetovnega pokala, ki je izpadel že po skupinskem delu, nogometni svet še ni vedel, da se začenja mučno obdobje za vse evropske reprezentance, ki so stopile na vrh sveta. A se je. Bridko usodo Francozov je leta 2010 v Južni Afriki podoživela Italija, štiri leta pozneje ni bilo v Braziliji do smeha Španiji, letos pa je nepričakovano že na uvodni stopnički pokleknila velika Nemčija. Nizu ni videti konca, kot zadnji pa je na sramotilni steber stopil favorizirani elf.

Sreda je na svetovnem prvenstvu v Rusiji postregla z ogromno senzacijo. Nemčija, ki je branila naslov, lani pa prepričljivo osvojila pokal konfederacij, je zapustila turnir še pred začetkom izločilnega dela. V svoji skupini je zbrala le tri točke in osvojila zadnje mesto. Praznih rok je tako ostala proti Mehiki (0:1) in Južni Koreji (0:2), s tem pa nadaljevala neslaven niz evropskih branilcev svetovnega naslova.

Nemške sanje o ubranitvi svetovnega naslova v Rusiji so se razblinile po nepričakovanem porazu proti Južni Koreji. | Foto: Reuters Nemške sanje o ubranitvi svetovnega naslova v Rusiji so se razblinile po nepričakovanem porazu proti Južni Koreji. Foto: Reuters

Po Franciji, Italiji in Španiji je doživela udarec še Nemčija

Še vsaka evropska reprezentanca, ki je po letu 1998 postala svetovni prvak, je nato na naslednjem mundialu doživela ogromen neuspeh in odpotovala domov že po skupinskem delu. Tako se je godilo Franciji na Daljnem vzhodu, ko je pred 16 leti v skupini z Dansko, Senegalom in Urugvajem zasedla zadnje mesto.

SP 2002
Sportal SP 2002: Slovenija na svetovnih naslovnicah, a z nič kaj prijetno novico

Ko je Italija osvojila svetovno prvenstvo v Nemčiji (2006), je štiri leta pozneje ostala brez možnosti za ubranitev na jugu Afrike že po skupinskem delu. Na črni celini ni zmagala niti enkrat. Proti Paragvaju in Novi Zelandiji je remizirala, v odločilnem dvoboju za napredovanje pa proti Slovaški izgubila.

Alžirija Slovenija 2010
Sportal SP 2010: Matjaž Kek potožil: Naj gre vse skupaj k vragu

Na SP 2010, zadnjem velikem nogometnem tekmovanju, na katerem je nastopila tudi Slovenija, je pisala zgodovino Španija. Rdeča furija je dve leti po krstnem naslovu svetovnega prvaka ubranila še naslov evropskega prvaka, na SP 2014 v Braziliji pa je presenetljivo odigrala le tri tekme. V skupini je priznala premoč Nizozemski in Čilu, tako da se ni uvrstila v izločilni del. Poslovila se je s častno zmago nad Avstralijo in nadaljevala prekletstvo Evropejcev, ki so neuspešno branili največji naslov, kar ga premore nogomet.

Nemčija 2014
Sportal SP 2014: Brazilci izkusili ponižanje vseh ponižanj

V domovini sambe so se na vrh zavihteli Nemci. Postali so prva izbrana vrsta iz Evrope, ki je svetovni naslov osvojila na ameriški celini, velika pričakovanja pa so imeli tudi v Rusiji, kjer so se znašli v skupini F skupaj z Mehiko, Švedsko in Južno Korejo.

V Rusijo so prišli kot eni največjih favoritov za naslov svetovnega prvaka, domov pa odhajajo nezadovoljni in ponižani že po treh tekmah. | Foto: Reuters V Rusijo so prišli kot eni največjih favoritov za naslov svetovnega prvaka, domov pa odhajajo nezadovoljni in ponižani že po treh tekmah. Foto: Reuters

Löwa ni skrbelo niti po porazu z Mehiko

Joachim Löw ni pričakoval, da bodo njegovi izbranci po Mehiki klonili še proti Južni Koreji. | Foto: Reuters Joachim Löw ni pričakoval, da bodo njegovi izbranci po Mehiki klonili še proti Južni Koreji. Foto: Reuters Nogometna javnost jim je pripisovala vlogo absolutnega favorita za osvojitev prvega mesta v skupini, a se je izbrancem Joachima Löwa zalomilo že na prvem koraku. Izgubili so proti Mehiki (0:1), po kateri je moral nemški selektor odgovarjati tudi na vprašanja, ali s tem Nemčija nadaljuje prekletstvo evropskih reprezentanc, ki na svetovnih prvenstvih branijo lovoriko.

Jogi je odvrnil, da je prepričan v uspeh in nastop med najboljših 16. Da je na pravi poti, je namignil rezultat druge razburljive tekme, ko je z zmagovitim zadetkom v zadnjih sekundah vzel mero Švedski (2:1) in si močno popravil možnosti za napredovanje.

Za dosego cilja bi moral premagati še Južno Korejo, ki pa se je izkazala za premočnega tekmeca. Azijci so šokirali Nemce, jih z dvema goloma v sodnikovem podaljšku premagali z 2:0 in jim prisolili bolečo zaušnico. Nemci tako hitro niso končali svetovnega prvenstva že 80 let. Od leta 2002 pa do leta 2014 so vselej zaigrali v polfinalu SP, tokrat pa se bodo morali zadovoljiti le s skupinskim delom in za Nemčijo katastrofalnim zadnjim mestom.

Nemčija Južna Koreja
Sportal Nemci doživeli šok in padli na zadnje mesto
Brazilija Srbija
Sportal Brazilci poslali domov Srbe, senzacionalno slovo Nemcev

Francija leta 2002, Italija leta 2010, Španija leta 2014, zdaj pa še Nemčija. Ni kaj. Nogometna Evropa je lahko zaskrbljena, saj je prekletstvo usode njenih svetovnih prvakov vedno bolj srhljivo.

Le Italija in Brazilija

V zgodovini največjih nogometnih tekmovanj na svetu sta naslov svetovnega prvaka ubranili le Brazilija in Italija. Prva je bila dvakrat zapored najboljša leta 1958 (na Švedskem) in 1962 (v Čilu), Azzurri pa so se vpisali v zgodovino še pred začetkom druge svetovne vojne, ko so osvojili SP v Italiji (1934), nato pa še v sosednji Franciji (1938).

Ne spreglejte