Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sobota,
7. 10. 2017,
13.19

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,38

1

Natisni članek

kvalifikacije za SP 2018 Srečko Katanec

Sobota, 7. 10. 2017, 13.19

6 let, 6 mesecev

Tiskovna konferenca pred tekmo s Škotsko

Srečko Katanec: Nerodno sem se izrazil, morda ostanem dlje

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,38

1

Srečko Katanec | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

"Nerodno sem se izrazil. Seveda verjamemo, da se lahko uvrstimo na svetovno prvenstvo, dokler obstajajo matematične možnosti za to," je na današnji novinarski konferenci pred zadnjo tekmo rednega dela kvalifikacij za nogometno svetovno prvenstvo 2018 povedal selektor Slovenije Srečko Katanec.

Slovenska nogometna reprezentanca bo v nedeljo odigrala zadnjo tekmo skupinskega dela kvalifikacij za SP 2018 proti Škotski. Dvoboj, na katerem bo slovenski kapetan Boštjan Cesar vpisal jubilejni stoti nastop za izbrano vrsto in še lovil možnost, da Slovenija nastopi v dodatnih kvalifikacijah, se bo na štadionu Stožice začel ob 18. uri.

Slovenija jutri v Stožicah proti Škotom potrebuje zmago in ugoden razplet tekme med Slovaško in Malto (Slovaki ne smejo zmagati), če se želi uvrstiti na drugo mesto v svoji kvalifikacijski skupini, ki prinaša dodatne kvalifikacije.

Selektor je takoj po tekmi v Londonu, kjer je proti Angliji nesrečno izgubil z 0:1, povedal, da se po tekmi s Škoti poslavlja od klopi slovenske reprezentance, kar je – glede na to, da možnosti za drugo mesto še obstajajo – naletelo na začudenje velikega dela javnosti. Danes je priznal, da ni mislil tako, kot se je slišalo.

"Zdaj se vidi, kaj je moja izjava povzročila. Zgodilo se je to, da tistih, ki so bili v zadnjem letu, dveh najbolj proti meni, danes ni tukaj. To je zanimivo videti," se je ob novinarje spet obregnil Srečko Katanec. "Seveda ni sporno, da verjamemo v ugoden razplet. Nerodno sem se izrazil. Saj veste, da nisem najbolj vešč uporabe besed. Vsa Slovenija ve, da govorim katanščino. Imam sicer nekatere zasebne stvari, ki jih moram urediti, a če bomo prišli v dodatne kvalifikacije ali pa celo na svetovno prvenstvo, jih bom pač prestavil," je povedal Katanec.



Dokler ni konec, ni konec

Tekma proti Škotom bo njegova 89. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Tekma proti Škotom bo njegova 89. Foto: Žiga Zupan/Sportida "Dokler ni matematično konec, ni konec. Mi moramo misliti predvsem na tekmo proti Škotom in to, da jih premagamo. Čaka nas tekma, v kateri motivacije ne bi smelo manjkati. Fantom sem rekel, da bi bilo, če bi imeli to možnost, na jutrišnji tekmi 16 tisoč Škotov. Ne vidim razloga, zakaj se ne bi potrudili. Miren sem. Vem, kaj smo postorili v vsem tem času," je še govoril selektor, ki na tekmi proti Škotom ne bo mogel računati na tri nogometaše. Valter Birsa in Rene Krhin sta kaznovana zaradi kartonov, medtem ko ima Damjan Bohar težave z virozo.

"V zadnjem letu je bilo okoli reprezentance veliko negativnosti, jaz pa sem zadovoljen s tem, kako je igrala Slovenija. Sploh doma. Tudi v gosteh smo tekme odigrali precej solidno, ni pa solidnost dovolj. Moraš biti na najvišji ravni. Zadovoljen smo s tem, koliko zadetkov smo prejeli. Le pet, od tega nam je dva dala Litva. To je izredno. Imamo pa težave spredaj, saj težko dosegamo zadetke. S tem se bo treba v prihodnosti ukvarjati. Mislim pa, da sem pripravil reprezentanco. V zadnjem letu sem v ekipo vpeljal novih 10, 15 fantov, ki pa bodo potrebovali še veliko izkušenj, da bodo pravi," se je razgovoril Katanec.

Verjamejo v ugoden razplet

"Vzdušje v ekipi je dobro. Verjamemo, da se lahko vse razplete na najboljši mogoč način, seveda pa nismo odvisni sami od sebe," je še dejal in nekaj besed namenil tudi Škotom. Ti bodo v Stožicah šli na zmago. Če bodo osvojili vse tri točke, se bodo zagotovo razvrstili na drugo mesto in šli v dodatne kvalifikacije v lov na prvo veliko tekmovanje po skoraj 20 letih. Nazadnje so bili na svetovnem prvenstvu leta 1998.

"Škotska je zelo agresivna tako doma kot tudi v gosteh. To je njena glavna značilnost. Deluje kot celota in igra zelo dobro. Ima tudi podporo navijačev, ki za njo stojijo v dobrem in slabem. Škoti igrajo tako, kot nam ne ustreza najbolj. Veliko tečejo in so zelo agresivni," je o Škotih, proti katerim je na prvi tekmi izgubil z 0:1, potem ko je gol prejel v 88. minuti, dejal Katanec.

Bo v nedeljo še zadnjič sedel na klopi Slovenije? Moral bi se zgoditi čudež, da ne bi. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Bo v nedeljo še zadnjič sedel na klopi Slovenije? Moral bi se zgoditi čudež, da ne bi. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Poskrbel bi, da bi se nogomet igral 80 minut

Prav z goli, ki so jih Slovenci prejemali v zaključkih tekem, je bila povezana njegova naslednja izjava.

"Pred časom sem na vprašanje, ali bi kaj spremenil v času, odkar sem spet selektor, odgovoril, da ne bi. Bi spremenil. Spremenil bi pravila nogometne igre. Da bi se igralo samo 80 minut. Če bi bilo tako, bi bili mi verjetno na svetovnem in tudi evropskem prvenstvu. Toda takšni goli se pač dogajajo. Zgodilo se je tudi včeraj Hrvaški in tudi Srbiji. Nogomet je danes pač tak, da odloča predvsem fizična pripravljenost. Je pa treba vedeti, da če mi v Londonu ne bi merili na zmago, ki smo jo potrebovali, gola verjetno ne bi prejeli. Jan Oblak bi se, namesto da je podajal z roko, verjetno malo povaljal po žogi, jo potem brcnil naprej in gola ne bi bilo," je še povedal Katanec, ki bo jutri verjetno še zadnjič, devetinosemdesetič, če upoštevamo njegov prvi selektorski mandat, sedel na klopi članske nogometne reprezentance Slovenije.

Kdo naj bo novi selektor slovenske nogometne reprezentance?

  • Matjaž Kek
    34,23 %
    2071 glasov
  • Darko Milanič
    1,90 %
    115 glasov
  • Tomaž Kavčič
    28,48 %
    1723 glasov
  • Ante Šimundža
    2,76 %
    167 glasov
  • Luka Elsner
    4,08 %
    247 glasov
  • Simon Rožman
    3,49 %
    211 glasov
  • Trener iz tujine
    20,78 %
    1257 glasov
  • Nihče od naštetih
    4,28 %
    259 glasov
Oddanih 6050 glasov
Ne spreglejte