Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 10. 2017,
14.20

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

8

Natisni članek

Srečko Katanec Marinko Galić Bojan Prašnikar Anton Žlogar Nogometna zveza Slovenije kvalifikacije za SP 2018 slovenska nogometna reprezentanca anketa

Petek, 6. 10. 2017, 14.20

6 let, 7 mesecev

Anketa o Srečku Katancu in selektorskem položaju

Bojan Prašnikar: Komaj se je čakalo, da se zruši Matjaža Keka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

8

Srečko Katanec_vroce | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Slovenska nogometna reprezentanca bo v kratkem dobila novega selektorja. Srečko Katanec bo po nedeljski tekmi s Škotsko, če Slovenija ne bo dočakala malteškega čudeža in se uvrstila v dodatne kvalifikacije, zapustil stolček. Komu ga zaupati? Za rokav smo pocukali tri znana slovenska nogometna imena.

Je napočil čas, da dobi tujega selektorja tudi slovenska nogometna reprezentanca?

Marinko Galić je kot primer tujega kandidata za novega selektorja Slovenije navedel Krunoslava Jurčića. | Foto: Vid Ponikvar Marinko Galić je kot primer tujega kandidata za novega selektorja Slovenije navedel Krunoslava Jurčića. Foto: Vid Ponikvar Nekdanji reprezentant Marinko Galić: "Če gledam s stališča preostalih kolektivnih športov (košarka, rokomet in odbojka), bi bilo to v redu. Navsezadnje je večina prihajala iz bližnjih držav, Italije, Srbije, Črne gore, tako da pozna našo miselnost. Odločitev za takega selektorja mogoče ne bi bila napačna.

Lahko navedem primer Hrvata Krunoslava Jurčića. Pozna miselnost, slovensko ligo, vse naše igralce, vpet je v dogajanje. Delal je že v našem nogometu. Bilo bi ga bolje vzeti kot kakšnega Nemca, Bolgara, Rusa … Mislim, da to ne bi bilo učinkovito. Boljše je imeti svojega, ki ima našo miselnost, pozna igralce in ustroj NZS. Ne vidim nič spornega v tem, da bi se v nogometu prvič odločili za tujega selektorja."

Nekdanji reprezentant Anton Žlogar: "Če pogledamo preostale športe v Sloveniji, lahko vidimo, da je tuji selektor mogoče res dobitna kombinacija, a sam bi bil previden. Sem za trenerja, ki je kakovosten in ima jasno vizijo. Če ga bo zveza našla v Evropi, ne bi imel nič proti, a menim, da tudi v Sloveniji ne manjka dobrega strokovnega kadra.

Sam nisem v položaju, da bi pametoval, koga da in koga ne. Zaupam izvršnemu odboru NZS na čelu s predsednikom, da se bodo prav odločili. Selektor mora biti povezovalen, imeti mora izkušnje in seveda kakovost. V Sloveniji imamo osebe s temi karakteristikami, a nočem biti nikogaršnji zastopnik. Seveda imam svoje ideje, ne bi pa bilo prav, da o tem govorim naglas."

Matjaž Kek ima po mnenju Bojana Prašnikarja dobre reference za selektorja Slovenije. | Foto: Reuters Matjaž Kek ima po mnenju Bojana Prašnikarja dobre reference za selektorja Slovenije. Foto: Reuters

Nekdanji selektor Bojan Prašnikar: "Nihče nima prave ideje, kako naprej. Kar zadeva tujega kandidata za selektorja, je vprašanje, ali je to sploh mogoče. Nekako prvorazrednih tujih trenerjev ne moremo dobiti, saj veliko stanejo. Ostane nam druga, tretja ali četrta kategorija, a tudi te stanejo. Do ljudi, ki še nikoli niso bili selektorji ali dosegli dobrega rezultata, pa bi lahko bila slovenska javnost zelo zahtevna.

Matjaž Kek ima dobre reference za selektorja Slovenije. Je človek, ki je pokazal, da lahko to opravlja. Pa še nekaj je. Ko enkrat ni šlo nekaj v redu, smo stvar takoj zrušili. Če se dobro spomnim, se je komaj čakalo, da se zruši Keka. Na zadevo je zato treba pogledati z vseh zornih kotov in se nikakor zaleteti v neko zgodbo. Mora se najti optimalna rešitev."

Kaj lahko poveste o delu Srečka Katanca?

Anton Žlogar je zadovoljen s tem, kako je Katanec v zadnjih letih pomladil ekipo. | Foto: Reuters Anton Žlogar je zadovoljen s tem, kako je Katanec v zadnjih letih pomladil ekipo. Foto: Reuters Marinko Galić: "Imam ga rad. Bil je moj selektor v najlepših letih. Vsi vemo, kakšen je. Je vztrajen pri odločitvah, trd, trmast. Dosti stvari je verjetno naredil narobe in pri tem vztrajal, so bili pa pritiski medijev in preostalih absolutno preveliki. Šli so čez mejo dobrega okusa. V takih razmerah sam ne bi nikoli vztrajal. Rekel bi hvala lepa in nasvidenje, ne glede na višino plačila.

Žal mi je, da se je končalo tako. Ko se je leta 2013 vrnil, sem si rekel: končno. Potihoma sem si mislil, da bo spet ponovil pravljico, a je ni. Preprosto je bilo vse negativno. On je trmasto vztrajal pri svojih načelih, naletel pa je še na težave z igralci, kot je Kampl. Ni me sram povedati, da to, ali je igralec dober, sploh ni pomembno. Če ni tako privržen reprezentanci, da bi dal zanjo vse, ji ne more pomagati. Dober vzor je Boštjan Cesar, ki se bo vedno odzval na vpoklic."

Anton Žlogar: "Slovenija se je sicer že uvrščala na velika tekmovanja, realno pa je težko pričakovati, da bo uspešna v vsakem ciklusu. Nazadnje smo bili v dodatnih kvalifikacijah, kar je bil dober rezultat. Zdaj se je selekcija še malce pomladila in prevetrila, ne vem, težko je reči, ker ne vem, kakšne cilje so si postavili na Nogometni zvezi Slovenije. Če je bil cilj uvrstitev na svetovno prvenstvo, smo bili prekratki, če je bil cilj pomladitev ekipe, je to druga zgodba. Za to lahko rečemo, da je bila uspešna."

Anton Žlogar, Marinko Galić in Bojan Prašnikar imajo izkušnje s člansko izbrano vrsto. | Foto: Sportida Anton Žlogar, Marinko Galić in Bojan Prašnikar imajo izkušnje s člansko izbrano vrsto. Foto: Sportida Bojan Prašnikar: "Kaj smo doživeli v petih letih? Katanec pravi, da so stvari postavljene, sam pa menim, da nismo dosegli določenega napredka. On pravi drugače. Ali tako kot on trdi še kdo drug? Nikogar ni, ki bi karkoli komentiral. Nima nobene podpore ne od zgoraj ne od spodaj. Je to v redu?

Vloga selektorja ni preprosta. To je zelo zahtevna zgodba. Če jo na koncu primerjamo s košarko, ugotovimo, da smo tam imeli selektorja, ki se je lotil stvari tako, kot je treba. Potegnil je vse vzvode, jih vse utemeljil, na koncu pa dosegel rezultat. Ko vidiš, da so te stvari logične, ti igralci sledijo. Posledično se zgodi rezultat. Če pa tega ni …"

Ste bili zadovoljni z igro slovenske reprezentance na Wembleyju?

Bojan Prašnikar se je vprašal, kako bi se v Londonu izkazala začetna postava srečanja proti Litvi. | Foto: Vid Ponikvar Bojan Prašnikar se je vprašal, kako bi se v Londonu izkazala začetna postava srečanja proti Litvi. Foto: Vid Ponikvar Marinko Galić: "Škoda je, da nismo premagali bednih Angležev. Vsaj sam tako menim. Na živce mi gredo. Tako reprezentanca kot njihova liga, ki je medijsko in finančno preveč napihnjena. Igralci so preplačani, od Sterlinga dalje. To govorim že leta in leta. Če bi lahko v klubih igrali le državljani, bi bila angleška liga slabša tudi od slovenske, zato mi je še toliko bolj žal. Lahko bi premagali Anglijo in ostali v igri za napredovanje.

Ta angleška reprezentanca nikakor ne spada med top reprezentance. Ni niti blizu. Lahko bi se kosali z njimi, čeprav, roko na srce, ne smemo poveličevati sebe. Priznati je treba, da imamo le enega ali dva igralca, ki spadata v svetovni vrh. Oblaka in Iličića."

Anton Žlogar: "Slovenija je proti Angliji odigrala taktično zelo dobro tekmo. Niso puščali veliko prostora in povzročali favoritom veliko težav. Slovenija je lovila zmago, zaradi česar na koncu po spletu nesrečnih okoliščinah na Wembleyju ni osvojila vsaj točke. Fantje si poraza glede na videno niso zaslužili, a tako pač je v nogometu. Zdaj je, kar je.

Kvalifikacij ni konec, dokler ni zares konec. Počakajmo do nedelje. Upam, da fantje vse skupaj končajo z zmago, na koncu pa se bo videlo, za katero mesto bo to dovolj. Ne gre verjeti, da bi lahko Slovaki doma zamočili proti Malti, a kot sem že rekel, v nogometu ni nič stoodstotnega."

Bojan Prašnkar: "Za dvoboj z Anglijo lahko rečemo, da ne bomo nikoli vedeli, kaj bi bilo, če bi igrali z enako začetno postavo kot proti Litvi. Tako pa se je zamenjalo pet igralcev. Po eni strani lahko rečemo, da smo bili zaradi tega boljši, po drugi tega ne bomo nikoli vedeli, bi pa lahko drugače pokazali bistveno več."

Kdo naj bo novi selektor slovenske nogometne reprezentance?

  • Matjaž Kek
    34,23 %
    2071 glasov
  • Darko Milanič
    1,90 %
    115 glasov
  • Tomaž Kavčič
    28,48 %
    1723 glasov
  • Ante Šimundža
    2,76 %
    167 glasov
  • Luka Elsner
    4,08 %
    247 glasov
  • Simon Rožman
    3,49 %
    211 glasov
  • Trener iz tujine
    20,78 %
    1257 glasov
  • Nihče od naštetih
    4,28 %
    259 glasov
Oddanih 6050 glasov
Ne spreglejte