Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
5. 10. 2017,
23.32

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

18

Natisni članek

kvalifikacije za SP 2018 Srečko Katanec

Četrtek, 5. 10. 2017, 23.32

6 let, 6 mesecev

Na nedeljski tekmi še zadnjič kot selektor

Srečko Katanec: Zapuščam klop Slovenije

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

18

Srečko Katanec | Foto Reuters

Foto: Reuters

"Ne, nič več. V nedeljo bom zadnjič sedel na klopi Slovenije," je za RTV Slovenija po porazu v Londonu z 0:1, po katerem imajo slovenski reprezentanti le še minimalne možnosti za svetovno prvenstvo 2018, o svoji prihodnosti povedal Srečko Katanec.

"Po nedeljski tekmi proti Škotski zapuščam klop slovenske reprezentance," je v pogovoru za nacionalno televizijo takoj po nesrečnem porazu v Londonu dejal Srečko Katanec. S tem je potrdil besede, ki smo jih zapisali že pred časom – ne glede na razplet kvalifikacij po nekaj manj kot petih letih končuje svoj drugi selektorski mandat.

Tudi Katanec očitno ne verjame v čudež in scenarij, po katerem bi Slovenija v nedeljo premagala Škote, ob čemer Slovaki doma ne bi odpravili avtsajderja Malte (ena točka na devetih tekmah in razlika v zadetkih 3:22). Ta edini Sloveniji prinaša drugo mesto in dodatne kvalifikacije.

Odločil se je že pred časom. | Foto: Reuters Odločil se je že pred časom. Foto: Reuters Po 41 tekmah, ki jih je vodil od konca decembra leta 2012, ko ga je v reprezentanco vrnil takratni predsednik Nogometne zveze Slovenije Aleksander Čeferin, je napovedal, da je čas za slovo.

Spomnimo, pred tem je Slovenijo med letoma 1998 in 2002 vodil na 47 tekmah in jo popeljal na dve veliki tekmovanji zapored. Najprej na evropsko prvenstvo 2000 in potem še na svetovno prvenstvo 2002.

Nedeljska tekma proti Škotski bo torej njegova 89. v vlogi selektorja Slovenije in hkrati zadnja, če se ne bo zgodilo praktično nemogoče in se bo Slovenija uvrstila v dodatne kvalifikacije.

Se lahko Matjaž Kek po šestih letih vrne na klop slovenske nogometne reprezentance? | Foto: Reuters Se lahko Matjaž Kek po šestih letih vrne na klop slovenske nogometne reprezentance? Foto: Reuters

Se je predsednik NZS že srečal z Matjažem Kekom?

Kdo ga bo nasledil? Po naših informacijah se predsednik NZS Radenko Mijatović, ki ga je Katanec o svoji nameri obvestil že pred časom, že nekaj časa resno spogleduje z imeni, ki bi ga lahko nasledili.

Med drugim naj bi se že nekajkrat pogovarjal z Matjažem Kekom, ki je Slovenijo popeljal na svetovno prvenstvo 2010 in je verjetno prvi favorit javnosti.

Trener Rijeke za zdaj o tem, da bi se vrnil na klop Slovenije, sicer noče govoriti, a možnost, da bi ga pri NZS zvabili nazaj, zagotovo obstaja.

Bo priložnost na klopi Slovenije dočakal Tomaž Kavčič? | Foto: Vid Ponikvar Bo priložnost na klopi Slovenije dočakal Tomaž Kavčič? Foto: Vid Ponikvar

Tomaž Kavčič, tujec ... Časa za odgovor je dovolj.

Eden izmed glavnih kandidatov, ki bi bil všeč številnim mlajšim reprezentantom, s katerimi je uspešno sodeloval v mladi reprezentanci, je prav gotovo tudi zdajšnji Katančev pomočnik Tomaž Kavčič.

V javnosti se – sploh po velikem zmagoslavju slovenskih košarkarjev na evropskem prvenstvu pod vodstvom Srba Igorja Kokoškova – marsikdo spogleduje tudi s prvim tujcem na klopi slovenske nogometne reprezentance.

Prav gotovo ne gre spregledati niti domačega dvorišča, na katerem lahko najdemo nekaj zanimivih imen (Darko Milanič, Ante Šimundža in še kdo), a časa za iskanje rešitev je še nekaj.

Kvalifikacije za naslednje veliko tekmovanje, evropsko prvenstvo 2020, se začnejo šele marca leta 2019.

Kdo naj bo novi selektor slovenske nogometne reprezentance?

  • Matjaž Kek
    34,23 %
    2071 glasov
  • Darko Milanič
    1,90 %
    115 glasov
  • Tomaž Kavčič
    28,48 %
    1723 glasov
  • Ante Šimundža
    2,76 %
    167 glasov
  • Luka Elsner
    4,08 %
    247 glasov
  • Simon Rožman
    3,49 %
    211 glasov
  • Trener iz tujine
    20,78 %
    1257 glasov
  • Nihče od naštetih
    4,28 %
    259 glasov
Oddanih 6050 glasov

Kaj sta po tekmi v Londonu povedala selektorja?

Gareth Southgate je Anglijo popeljal na SP. | Foto: Reuters Gareth Southgate je Anglijo popeljal na SP. Foto: Reuters Srečko Katanec, selektor Slovenije:
"Treba je čestitati Angliji za mogoče nezasluženo zmago, ampak tako je. Dali so gol, mi pa ne. Želim jim srečo na SP. Kar zadeva nas, smo odigrali zelo dobro, solidno tekmo. Žal nismo dosegli gola. Potrebovali smo zmago, saj nam točka ne bi pomenila nič, zato smo poskušali narediti vse, kar smo lahko. Fantje lahko dajo glave gor. Poskušali smo biti do zadnje tekme v igri, ampak se ni izšlo. Fantom lahko le še enkrat čestitam. V moji trenerski karieri ta tekma spada med pet najboljših, kar sem jih vodil. Za slovenski nogomet pa pomeni, da ni na SP. Prišlo je in še prihaja do menjave generacij, slovenska reprezentanca ima lepo prihodnost. Vključili smo deset novih igralcev, morajo pa se pravilno razvijati naprej tudi v klubih. Tekma s Škotsko bo moja zadnja na klopi reprezentance."

Gareth Southgate, selektor Anglije:
"Ni mi odleglo po tej zmagi in uvrstitvi na SP. Igrali smo proti ekipi, ki težko dovoli nevarne akcije. Nismo našli pravega načina za zmago, morali bi biti bolj zviti. To ni bila predstava, kakršne smo si želeli, ampak prebili smo se na prvenstvo in to je bil cilj."

STA

Ne spreglejte