Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
21. 9. 2017,
15.35

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,65

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca UEFA Aleksander Čeferin Liga narodov

Četrtek, 21. 9. 2017, 15.35

6 let, 6 mesecev

Rojstvo lige narodov

Uefa zmedla Evropo in osrečila Slovenijo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,65
Aleksander Čeferin | Foto Reuters

Foto: Reuters

Slovenska nogometna reprezentanca je še v igri za nastop na SP 2018. Če ji bo spodletelo, bo skušala niz neudeležb na velikih tekmovanjih prekiniti na Euru 2020. Nastop si bo lahko zagotovila v kvalifikacijskem ciklusu, pa tudi v ligi narodov, v novem tekmovanju, s katerim bo Evropska nogometna zveza (Uefa) jeseni 2018 obrnila nov list v zgodovini.

Nogometnih kvalifikacij za SP 2018 še zdaleč ni konec. Prihodnji mesec bosta odigrana še zadnja dvoboja rednega dela, nato sledijo dodatne kvalifikacije. Potem bodo znani vsi evropski potniki za spektakel, ki ga bo prihodnje leto gostila Rusija. Jeseni 2018 pa bo na vrsti nekaj, česar nogometna Evropa še nikoli ni videla. Zaživela bo Liga narodov!

Prvenstvo v kar 13 državah, liga narodov bo razveselila štiri udeležence

Euro 2020 bo potekal v 13 državah.
 | Foto: Reuters Euro 2020 bo potekal v 13 državah. Foto: Reuters Evropsko prvenstvo leta 2020 prinaša številne novosti. V zgodovino nogometa bo zapisano kot nekaj posebnega, saj bo potekalo v kar 13 državah. Vloga tradicionalnega gostitelja, ki gosti nogometne dogodke na najvišji ravni, na njegovih tleh pa se družijo navijači in privrženci več deset reprezentanc, bo leta 2020 zbledela. To bo prvič in zadnjič, saj je predsednik Uefe Aleksander Čeferin že napovedal, da se bo Euro 2024 vrnil k staremu formatu in torej le k enemu ali dvema (so)gostiteljema.

Tekmovalni ustroj evropskega prvenstva 2020 ostaja enak prejšnjemu, drugačen pa bo utrip in ritem selitev, saj se bodo reprezentance vse do polfinala selile iz države v državo, z njimi vred pa tudi vojska navijačev. Vrvež se bo ustalil šele v polfinalu, ko bo vajeti prevzel kultni Wembley, kjer bodo odigrali tudi finale. Za lovoriko se bo torej odločalo v Londonu, kjer bo prihodnji mesec (5. oktobra) o svoji usodi v kvalifikacijah za SP 2018 odločala tudi Slovenija.

Euro 2020 ne bo posebno tekmovanje le zaradi pestrosti na področju gostiteljev, zaznamoval ga bo tudi prenovljen sistem kvalifikacij. Te ne bodo več potekale tako, kot je bila vajena nogometna Evropa, ko se tekmuje za velika tekmovanja. Evropska nogometna zveza (Uefa) je poskrbela za ogromno novost.

Ideja o razpršenosti EP 2020 je zrasla pri nekdanjem predsedniku Uefe Michelu Platiniju.  | Foto: Reuters Ideja o razpršenosti EP 2020 je zrasla pri nekdanjem predsedniku Uefe Michelu Platiniju. Foto: Reuters

Poleg kvalifikacijskega ciklusa bo vzporedno potekala tudi liga narodov. Na obeh tekmovanjih si bo mogoče zagotoviti vstopnico za Euro. Večino udeležencev (20) bo potrdil kvalifikacijski ciklus, štirje pa se bodo veselili v sklepnem dejanju lige narodov, ki bo združila moči s kvalifikacijami in poskrbela, da bo nastopil čas tudi za dodatne kvalifikacije.

Liga narodov EP 2020 | Foto: Marjan Žlogar Foto: Marjan Žlogar

Kdo bo nastopil v ligi narodov?

Slovenija bi lahko v ligi narodov nastopila tudi proti Litvi. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Slovenija bi lahko v ligi narodov nastopila tudi proti Litvi. Foto: Morgan Kristan / Sportida V ligi narodov bo nastopilo vseh 55 reprezentanc, ki sestavljajo evropsko družino. Ko se bodo končale kvalifikacije za SP 2018, bodo izbrane vrste po kriteriju koeficienta na reprezentančni lestvici Uefe razvrščene v štiri kakovostne skupine.

V prvi (A) in drugi (B) bo 12, v tretji (C) 15, v zadnji (D) pa 16 reprezentanc, ki se bodo po žrebu (24. januarja v Lozani) razdelile v manjše skupine s tremi ali štirimi udeleženci ter igrale vsaka z vsako (doma in v gosteh) v dvokrožnem sistemu.

Če bi se tekmovanje začelo danes, bi bila Slovenija uvrščena v skupino C, v kateri bi se poleg nje znašle še Albanija, Armenija, Azerbajdžan, Bolgarija, Ciper, Črna gora, Danska, Grčija, Izrael, Litva, Romunija, Srbija in Škotska. Tako bi se lahko slovenski nogometaši od septembra do novembra pomerili le s temi tekmicami, na morebitne prijateljske tekme z vrhunskimi reprezentancami (na primer Nemčija, Španija, Portugalska, Francija …), največjimi evropskimi velesilami, pa bi morali pozabiti.

Slovenski rekorder Boštjan Cesar, ki bi lahko letos prestopil mejo čarobnih stotih nastopov za reprezentanco, bi lahko prihodnje leto nastopil tudi v ligi narodov. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Slovenski rekorder Boštjan Cesar, ki bi lahko letos prestopil mejo čarobnih stotih nastopov za reprezentanco, bi lahko prihodnje leto nastopil tudi v ligi narodov. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Končni vrstni red v ligi narodov bo pomemben. Najslabši v skupini bodo zdrsnili v nižjo, najboljši pa se povzpeli v višjo. Izkupiček v ligi narodov bo pomemben tudi zaradi tega, ker bo vplival na razvrstitev nosilcev za (običajne) kvalifikacije za Euro 2020.

Ducat najboljših evropskih reprezentanc se bo pomerilo tudi za lovoriko. Zmagovalec lige narodov bo najboljši v skupini A, o njem pa se bo na zaključnem turnirju odločalo junija 2019. Na njem bodo nastopile štiri najboljše reprezentance, ki so se najbolj izkazale na tekmah lige narodov v skupini A.

Liga narodov bo postala stalnica v evropskem okolju, tako da bo podala zmagovalce na vsake dve leti. Ponovila se bo tudi kot vzporedno tekmovanje v sklopu kvalifikacij za SP 2022, tudi takrat se bodo lahko za lovoriko potegovale le reprezentance iz skupine A.  

V "običajnih" kvalifikacijah deset skupin

Kosovo bo prvič nastopilo v kvalifikacijah za EP v nogometu. | Foto: Reuters Kosovo bo prvič nastopilo v kvalifikacijah za EP v nogometu. Foto: Reuters Eksperiment Uefe z ligo narodov se bo začel septembra 2018. Jeseni, le nekaj mesecev po velikih tekmovanjih, so se vedno začenjali novi kvalifikacijski ciklusi, leta 2018 pa bo drugače. Takrat bo jesenski del namenjen le ligi narodov. Kvalifikacije v obliki, kot jih poznamo že desetletja, se bodo začele šele spomladi 2019. Tudi v njih bo nastopilo 55 reprezentanc, saj na končni turnir ne bo uvrščena prav nobena od 13 držav, ki bo gostila Euro 2020.

Udeleženke bodo v kvalifikacijah razdeljene v deset skupin. Polovica bo štela šest, polovica pa pet reprezentanc. Nastopile bodo vse članice evropske družine, prvič se bo za EP potegovalo tudi Kosovo. Kvalifikacije prvič v novejši zgodovini ne bodo potekale več let, ampak le osem mesecev. Uvodni krog bo marca, zadnji pa novembra 2019. Nastop na SP 2020 si bosta prislužili najboljši reprezentanci v vsaki izmed desetih skupin. Udeležbo v Rusiji bo tako potrdilo 20 izbranih vrst.

Zadnje štiri bodo podale dodatne kvalifikacije, v katerih bo imela glavno vlogo liga narodov. Ponujale bodo veliko možnost za popravni izpit. Pot na SP 2020 si bo zagotovila po ena reprezentanca iz vsake skupine, kar je odlična novica za slabše uvrščene izbrane vrste. V Rusiji si bodo prek lige narodov zagotovile nastop udeleženke lige narodov v vsaki izmed skupin. Tudi najslabše skupine D, kar bo predstavljalo dodatno motivacijo vsem sodelujočim v ligi narodov, da pokažejo vse, kar znajo in se dvobojev lotevajo z veliko resnostjo in odgovornostjo.

Zadnji potniki na Euro 2020 znani šele tri mesece pred začetkom

Evropski naslov bo leta 2020 branila Portugalska. | Foto: Reuters Evropski naslov bo leta 2020 branila Portugalska. Foto: Reuters Ko je Uefa predstavila tekmovalni format, so se pojavile kritike na račun tega, da bo na SP 2020 odpotovala tudi ena izmed reprezentanc iz najslabše skupine, skupine D. Reprezentancam, ki so izgubile vse možnosti v kvalifikacijah za SP 2018, se obeta priložnost, da bi oktobra igrale namenoma slabše in tako januarja 2018, ko bo žreb za ligo narodov, padle v čim nižjo skupino.

Dodatne kvalifikacije oziroma play-off lige narodov (in kvalifikacij za EP 2020) bo šele marca 2020. Takrat se bodo štiri najvišje uvrščene reprezentance v vsaki skupini, ki si v kvalifikacijah niso zagotovile nastopa v Rusiji. Sledili bosta polfinalni tekmi, v kateri bo imela prednost domačega igrišča višje uvrščena reprezentanca, nato pa finale.

Zmagovalci štirih finalnih srečanj (od skupin A od D) bodo kot zadnji proslavljali zagotovitev nastopa na Euru 2020, na katerem bo tako kot na predhodnem v Franciji nastopilo 24 držav. Pot do evropskega prvenstva bo tako dolga in razgibana kot še nikoli!

Ne spreglejte