Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
6. 10. 2017,
13.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,63

3

Natisni članek

Srečko Katanec Radenko Mijatović Aleksander Čeferin Tomaž Kavčič kvalifikacije za SP 2018

Petek, 6. 10. 2017, 13.30

6 let, 6 mesecev

Zakaj Srečko Katanec ni odšel že prej?

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,63

3

Srečko Katanec tiskovka London pred Anglijo okt 2017 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Selektor Srečko Katanec se po skoraj petih letih poslavlja od klopi slovenske nogometne reprezentance. Selektorju poteče pogodba z Nogometno zvezo Slovenije, ki je imela v času, ko je večji del javnosti zahteval njegov odhod, praktično zvezane roke. Največ možnosti za vlogo njegovega naslednika naj bi imel njegov dozdajšnji pomočnik Tomaž Kavčič.

Srečka Katanca je konec leta 2012 kot selektorja slovenske nogometne reprezentance po odhodu Slaviše Stojanovića ustoličil zdajšnji prvi mož evropskega nogometa, predsednik Uefe Aleksander Čeferin.

Avtorja velikih uspehov na prelomu tisočletij, ki je Slovenijo popeljal najprej na evropsko (2000) in potem še svetovno prvenstvo (2002), je pripeljal kot velikega rešitelja in z njim podpisal donosno pogodbo. Avgusta 2015, pred zaključkom kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2016, kar je nenavadno, je pogodbo s Katancem podaljšal do konca kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018.

Vztrajanje z njim je NZS stalo uvrstitve na velika tekmovanja in predvsem veliko denarja. Katanec je najbolje plačani slovenski selektor v zgodovini. V nekaj manj kot petih letih so s krovne nogometne zveze na njegov račun nakazali krepko čez milijon evrov.

Klavzula, ki je NZS zavezala roke

Kako se bo odločil Radenko Mijatović? | Foto: Žiga Zupan/Sportida Kako se bo odločil Radenko Mijatović? Foto: Žiga Zupan/Sportida Preden se je Čeferin poslovil, je Katanec dejal, da bo v primeru njegovega odhoda odšel tudi sam, a nato prelomil obljubo in ostal.

Čeferinov naslednik Radenko Mijatović si je, tudi če se je spogledoval s tem, da ga v času, ko je velika večina javnosti selektorju obrnila odločen palec navzdol, odslovi, hitro premislil.

Imel je praktično zvezane roke. Klavzula, ki jo ima Katanec v pogodbi, je namreč takšna, da bi morali na NZS v primeru predčasne prekinitve pogodbe s selektorjem na njegov račun odšteti veliko denarja. Izguba bi bila, upoštevajoč plačo novega selektorja, dvojna in v času, ko v blagajno NZS ne kaplja denar iz naslova uvrstitve na največja tekmovanja, zelo nedobrodošla.

Katanec na to, da bi odšel sam, ni pomislil in tako vztrajal do konca rednega dela kvalifikacij oziroma bo vztrajal še dlje, če se v nedeljo morda zgodi neverjeten scenarij in Slovaška ne premaga Malte, Slovenija pa ob tem pred domačimi navijači odpravi Škote.

Nekdanji selektor mlade reprezentance Tomaž Kavčič utegne sesti na klop članske izbrane vrste. | Foto: Vid Ponikvar Nekdanji selektor mlade reprezentance Tomaž Kavčič utegne sesti na klop članske izbrane vrste. Foto: Vid Ponikvar

Prvi kandidat je Tomaž Kavčič

Kdo ga bo nasledil? Javnost pričakovano kliče po vrnitvi Matjaža Keka, s katerim je bil Mijatović v zadnjem času že nekajkrat v stikih, a najbolj realna možnost se trenutno zdi, da bo naslednji selektor Tomaž Kavčič.

Dozdajšnji Katančev pomočnik, ki je bil v reprezentanco pripeljan zato, da zgradi most med selektorjem in mladimi nogometaši, pri katerih je zelo dobro zapisan. Velika večina reprezentantov se zagotovo ne bi pritoževala, če bi sedel na selektorsko klop.

Sedem let je vodil mlado reprezentanco, bil je tudi v Kekovem strokovnem štabu na svetovnem prvenstvu 2010 v Južnoafriški republiki.

Po naših informacijah naj bi bil trenutno prvi kandidat.

Bi bil tujec predrag?

Možna je kakšna rešitev, ki bi jo na NZS našli v domačem dvorišču, vedno je v igri tudi tujec, a tudi tukaj Mijatović in sodelavci nimajo prav veliko manevrskega prostora.

Nogomet ni košarka ali rokomet. Za spodobnega tujega selektorja bi bilo treba odšteti nekaj sto tisoč evrov. Na leto.

Kdo naj bo novi selektor slovenske nogometne reprezentance?

  • Matjaž Kek
    34,23 %
    2071 glasov
  • Darko Milanič
    1,90 %
    115 glasov
  • Tomaž Kavčič
    28,48 %
    1723 glasov
  • Ante Šimundža
    2,76 %
    167 glasov
  • Luka Elsner
    4,08 %
    247 glasov
  • Simon Rožman
    3,49 %
    211 glasov
  • Trener iz tujine
    20,78 %
    1257 glasov
  • Nihče od naštetih
    4,28 %
    259 glasov
Oddanih 6050 glasov
Ne spreglejte