Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 6. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,70

10

Natisni članek

stavnice Aleksander Rajčević Milovan Rajevac Bojan Kontič Peter Dermol Mitja Kamenik Žiga Žlebnik Agoston Vigh Boris Vargas Novi Rudar Premogovnik Velenje Milan Mandarić NK Olimpija NK Olimpija NK Rudar Nogometna zveza Slovenije Velenje nogomet

Torek, 7. 6. 2016, 4.00

6 let, 7 mesecev

Srbski stavničarji prevzemajo NK Rudar Velenje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,70

10

NK Rudar Velenje štadion Ob jezeru | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Obubožani slovenski nogometni prvoligaši očitno postajajo lahek plen financerjev iz tujih držav. Naslednji v nizu je velenjski Rudar.

Po Olimpiji, v kateri ima že leto dni glavno besedo srbsko-ameriški poslovnež Milan Mandarić, bo financerja iz tujine dobil tudi velenjski Rudar. Klubu je še sredi pravkar končane nogometne sezone zaradi hudih finančnih težav Premogovnika Velenje, njegovega dolgoletnega financerja, grozil celo bankrot. Zdaj je rešitelje našel v Srbiji. Gre za skupino podjetnikov, ki se ukvarja z dejavnostjo športnih stav. 

20. aprila, šest krogov pred koncem zadnjega nogometnega prvenstva, v katerem se je Nogometni klub Rudar Velenje skoraj do zadnjega boril za obstanek med najboljšimi, je bilo na njegovem naslovu ustanovljeno podjetje Novi Rudar. To bo predvidoma že po današnji skupščini prevzelo upravljanje kluba. Vanj bo pripeljalo svoje igralce, trenerja, športnega direktorja in najmanj enega člana upravnega odbora.

Kdo so prevzemniki Rudarja?

Novi lastniki naj bi v prihodnji sezoni v klub vložili 700 tisoč evrov.  | Foto: Vid Ponikvar Novi lastniki naj bi v prihodnji sezoni v klub vložili 700 tisoč evrov. Foto: Vid Ponikvar Lastniki Novega Rudarja so osebe, ki do zdaj niso delovale v slovenskem nogometu. Direktor in 20-odstotni solastnik podjetja je širši javnosti neznani poslovnež Boris Vargas, ki uradno domuje v Sloveniji, poslovno pa deluje v Srbiji. 

Vargas je vrsto let vodil družbo Atlantik Company, ki ima koncesijo za organiziranje iger na srečo in športnih stav. Med letoma 2004 in 2008 je bil solastnik britanskega podjetja TBW E-Bank, ki se je ukvarjalo z isto dejavnostjo. Bil je tudi 90-odstotni lastnik slovenskega podjetja Livesco, ki je več let poslovno sodelovalo z RTV Slovenija. Sporočalo je rezultate športnih dogodkov, ki jih je multimedijski center nacionalke objavljal na posebni spletni strani. Po pojasnilih RTV Slovenija so podjetju Livesco za to leta 2012 plačali 7.200 evrov. 

Največji, 70-odstotni lastnik Novega Rudarja je Agoston Vigh. Gre za državljana Srbije in Madžarske, o katerem naši viri iz Velenja in blizu Nogometne zveze Slovenije (NZS) ne vedo ničesar. Deset odstotkov podjetja Novi Rudar ima v lasti Žiga Žlebnik, o katerem se v nogometnih krogih prav tako ne ve nič.

Kot smo neuradno izvedeli, je Vigh v operativnem smislu prevzem vodenja Rudarja prepustil Vargasu. Da sta Vigh in Vargas povezana, nakazuje dejstvo, da je bil Vargas kljub petinskemu deležu imenovan za direktorja podjetja Novi Rudar. Kako sta oba prišla v stik z vodilnimi v Rudarju, ni znano. Predsednik kluba Mitja Kamenik, na katerega smo naslovili vrsto vprašanj, nam je sporočil, da bo lahko nanje odgovoril šele po današnji skupščini. V Premogovniku Velenju so nam zatrdili, da z Vighom niso bili v stiku. 

Velenjčanom je sredi letošnje sezone zaradi hudih finančnih težav Premogovnika Velenje, njegovega dolgoletnega financerja, grozil celo bankrot.
 | Foto: Matej Leskovšek Velenjčanom je sredi letošnje sezone zaradi hudih finančnih težav Premogovnika Velenje, njegovega dolgoletnega financerja, grozil celo bankrot. Foto: Matej Leskovšek

Denar iz premogovnika usahnil

Po neuradnih informacijah bodo Vargas, Vigh in Žlebnik v klub v prihodnji sezoni vložili dobrih 700 tisoč evrov. S tem denarjem bi pokrili domala celoten letni proračun kluba, ki ga je v zadnjih letih financiral Premogovnik Velenje, a tega zaradi lastnih finančnih in likvidnostnih težav ni več sposoben. 

V premogovniku, ki je lani spomladi razglasil insolventnost, so nam pojasnili, da so v pretekli sezoni klubu namenili 20 tisoč evrov sponzorskih sredstev. Še leta 2013 je bil ta vložek kar šestkrat višji. NK Rudar se delno financira tudi iz dotacij zaposlenih v skupini Premogovnik Velenje, saj zaposleni del plač prispevajo za športna in kulturna društva, ki delujejo v okviru rudnika, marca letos pa je dobil tudi 97 tisoč evrov javnih sredstev od občine. V upravnem odboru kluba sedi tudi predstavnik Mestne občine Velenje Peter Dermol, podžupan in nekdanji direktor Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ). Župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič za pojasnila ni bil dosegljiv.

Od kod novim vlagateljem denar?

Toda uradnih podatkov o tem, kakšna je resnična finančna moč novih vlagateljev, ni. Leta 2013 je Atlantik Company v Srbiji ustvaril 7,8 milijona evrov prihodkov, leto pred tem pa približno pol milijona evrov manj in pri tem posloval z minimalnim dobičkom. Novejših podatkov o poslovanju družbe ni. Do leta 2007 je imel Atlantik Company podružnico tudi v Sloveniji, nato je bil izbrisan iz registra. Enako je Vargas marca letos storil s podjetjem Livesco, ki je lani ustvarilo pet tisoč evrov prihodkov.

Na Vargasa smo naslovili več vprašanj, a do konca redakcije nanje ni odgovoril. 

Bo velenjsko nogometno moštvo res prevzel nekdanji selektor Gane Milovan Rajevec? | Foto: Vid Ponikvar Bo velenjsko nogometno moštvo res prevzel nekdanji selektor Gane Milovan Rajevec? Foto: Vid Ponikvar Po naših informacijah bodo v Velenju Vargasu, Vighu in Žlebniku prepustili večino vajeti pri upravljanju športnega in poslovnega dela kluba. Rudar naj bi tako postal odskočna deska za mlade igralce iz tujine, predvsem zunaj Evropske unije. Prav z denarjem od njihove poznejše prodaje si želijo vlagatelji, ki pri projektu Rudar sodelujejo tudi s srbskim nogometnim trenerjem Milovanom Rajevcem, nekdanjim selektorjem Gane na Svetovnem prvenstvu v Republiki Južni Afriki, povrniti svoj vložek. Že v prihodnjih dneh bo tako v Velenje prek ene od menedžerskih agencij na preizkušnjo pripotovalo za skoraj celotno moštvo igralcev. 

Klub v rokah stavničarjev

To v povezavi z delovanjem kluba, ki ga še vedno sofinancira tudi Mestna občina Velenje, odpira pomembno dilemo. Dejstvo, da novi upravljavci prihajajo iz panoge športnih stav, namreč samo po sebi pomeni določeno tveganje. Na NZS sicer pojasnjujejo, da "je financiranje tujih subjektov iz dejavnosti športnih stav sprejemljivo, dokler je v skladu z veljavno zakonodajo Republike Slovenije". V tujini obstaja več primerov, ko so mednarodne stavne hiše sponzorirale klub. Najbolj znan primer je največja svetovna spletna stavnica Bwin, ki je eden največjih sponzorjev Real Madrida, AC Milana in Werderja iz Bremna.  

Toda povsem druga zgodba je, ko ljudje iz stavniških krogov prevzamejo upravljanje kluba. Sploh v Sloveniji, kjer iz nogometnih in policijskih vrst že več let prihajajo informacije, da slovenski nogomet še zdaleč ni odporen proti poskusom prirejanja nogometnih tekem, na katere v stavnicah v tujih državah (npr. Singapur) vplačujejo visoke vsote denarja.

Policija: Prejemamo informacije o nepravilnostih v ligah

Branilca Maribora Aleksandra Rajčevića (v sredini) je pred dvema letoma zaradi suma prirejanja izidov preiskovala policija. So preiskovali tudi kakšnega nogometaša Rudarja? | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Branilca Maribora Aleksandra Rajčevića (v sredini) je pred dvema letoma zaradi suma prirejanja izidov preiskovala policija. So preiskovali tudi kakšnega nogometaša Rudarja? Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Leta 2012 se je v središču pozornosti znašla tekma med Dravo in Nafto, okoliščine katere je preiskovala tudi mednarodna nogometna zveza (Uefa). Pred dvema letoma je policija preiskovala branilca NK Maribor Aleksandra Rajćevića zaradi suma prirejanja nogometnih tekem. V letošnji sezoni so se kot sumljive omenjale nekatere tekme v drugi slovenski ligi. Prav vpletenost nekaterih igralcev v nameščanje rezultata ene od tekem naj bi bila po informacijah, ki jih uradno ni mogoče preveriti, glavni razlog za odstop enega od nogometnih trenerjev v prvi ligi.  

"Policija je v zadnjih dveh letih prejela več informacij o domnevnih nepravilnostih v slovenskih nogometnih ligah. Informacije oziroma navedene okoliščine policija preverja v smeri ugotavljanja morebitnih razlogov za sum storitve uradno pregonljivih kaznivih dejanj," so nam pojasnili na policiji, ko smo jih vprašali, ali so dobili naznanila sumov kaznivih dejanj, povezanih s prirejanjem tekem v sezoni 2015/2016. Ali je bil med temi klubi tudi Rudar, policija ni želela komentirati.

NZS: Obsojamo sporne prakse, ki škodijo ugledu nogometa

Na vprašanje, ali so morda zaznali sume pranja denarja prek visokih vsot vplačil na posamezne tekme v zadnji sezoni, če da, na katere, in ali so v zadnjem letu preverjali sume prelivanja denarja iz igralniških stav (tudi iz tujine) v financiranje nogometnih klubov, pa so na policiji odgovorili: "Pri obravnavanju kaznivega dejanja pranja denarja mora policija ugotoviti tudi razloge za sum storitve drugih kaznivih dejanj, iz katerih izvira denar ali premoženje. Ta kazniva dejanja predstavljajo pogoj za pregon kaznivega dejanja pranja denarja, kar pomeni tudi ugotavljanje sumljivih finančnih transakcij v predkazenskem postopku."

Če se bodo pojavili nepravilni stavni vzorci, bo NZS obveščena takoj in zadevo predala policiji. | Foto: Vid Ponikvar Če se bodo pojavili nepravilni stavni vzorci, bo NZS obveščena takoj in zadevo predala policiji. Foto: Vid Ponikvar

Na NZS so poudarili, da "obsojajo vsako sporno prakso, ki bi škodila ugledu in integriteti slovenskega nogometa, zato se skupaj s partnerji na tem področju trudijo, da bi slovenski nogomet ostal čist in neomadeževan. Uefa s pomočjo tako imenovanega sistema za predčasno opozarjanje spremlja več kot 30 tisoč tekem po Evropi, vključno s Slovenijo. Če bi se pojavili nepravilni stavni vzorci, ki bi namigovali na sumljivo ozadje tekme, je NZS nemudoma obveščena, sami pa bi, glede na to, da nismo organi pregona, takoj obvestili slovensko policijo, ki bi sumljivi primer vzela pod drobnogled," so pojasnili na NZS, ki je pred leti imenovala tudi vodjo varnosti NZS, zadolženega tudi za integriteto tekmovanj pod okriljem NZS.

Rudarjevi dolgovi in licenca za prihodnjo sezono

Rudarju je s posojilom pomagal tudi sindikat nogometašev SPINS, ki ga vodi Dejan Stefanovič. | Foto: Vid Ponikvar Rudarju je s posojilom pomagal tudi sindikat nogometašev SPINS, ki ga vodi Dejan Stefanovič. Foto: Vid Ponikvar Po naših podatkih NK Rudar igralcem za prejšnjo sezono dolguje še dve plači. Kako je torej mogoče, da je klub dobil licenco NZS za tekmovalno sezono 2016/17? 

Še na zadnji dan lanskega leta je imel Rudar po podatkih iz revidiranega letnega poročila 172 tisoč evrov obveznosti do igralcev in trenerjev. Kljub temu Rudar do konca marca, ko se je iztekel rok za oddajo prijav za licenco za prihodnjo tekmovalno sezono, ni imel več obveznosti za leto 2015. To se je zgodilo, ker je Rudar dobil letno finančno injekcijo Mestne občine Velenje in posojilo Sindikata nogometašev SPINS, ki ga vodi Dejan Stefanovič. Licenco NZS za sezono 2016/17 je tako dobil, čeprav ima klub še vedno dolgove do igralcev.

Kot so nam pojasnili na NZS, mora posamezni klub izpolnjevati športne, infrastrukturne, kadrovske, administrativne, pravne in finančne kriterije. "Za izpolnitev obveznih finančnih kriterijev mora prosilec za licenco pripraviti in predložiti tudi načrtovane finančne informacije (iz predvidenega izkaza uspeha in predvidenega izkaza denarnih tokov) najmanj za obdobje osemnajstih mesecev," so poudarili na NZS. Iz tega je mogoče domnevati, da je Rudar že ob pridobitvi licence zvezi moral predstaviti finančno konstrukcijo za prihodnjo sezono. 

"Kot imetnik licence za tekmovalno leto 2016/2017 bo Rudar v skladu s predpisanim finančnim nadzorovanjem nogometnih klubov moral dokazati, da na dan 30. 6. in na dan 30. 9. letošnjega leta nima zapadlih obveznosti do drugih klubov iz prestopnih dejavnosti (izvedenih do teh datumov)  ter da nima zapadlih obveznosti do zaposlenih in odvisnih oseb za obveznosti, ki so nastale pred temi roki," so še pojasnili na NZS. 

To posledično pomeni, da bodo dozdajšnje Rudarjeve dolgove zelo verjetno poravnali novi financerji kluba.

Ne spreglejte