Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 5. 2021,
23.04

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,37

8

Natisni članek

Real Madrid Atletico Madrid Jan Oblak Jan Oblak špansko prvenstvo La Liga

Nedelja, 23. 5. 2021, 23.04

2 leti, 11 mesecev

Špansko prvenstvo, 38. krog

Noro, kakšen zadnji krog! Preobrat Atletica in Reala, Oblak španski prvak! #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,37

8

Atletico Madrid prvak | Jan Oblak je prvič v karieri postal španski prvak. | Foto Guliverimage

Jan Oblak je prvič v karieri postal španski prvak.

Foto: Guliverimage

Slovenski nogometni as Jan Oblak je uresničil velike sanje. Prvič v karieri je postal španski prvak. Z Atleticom je prvič, odkar se je leta 2014 iz Lizbone preselil v Madrid, osvojil la ligo. Simeonejeva četa je po preobratu dosegla zmago nad Valladolidom (2:1) ter najbližjega zasledovalca Real, ki je v izdihljajih srečanja pripravil preobrat in ugnal Villarreal (2:1), prehitela za dve točki. Oblak si je prislužil tudi peto priznanje zamora in s tem izenačil absolutni rekord.

Rdeče-bela polovica Madrida proslavlja. Atletico je prvič po letu 2014 španski prvak, kapetan slovenske reprezentance Jan Oblak pa je dočakal največjo lovoriko, odkar brani za madridskega velikana. Kako je biti najboljši, je spoznal že na Portugalskem, ko je branil za Benfico. Ko pa se je leta 2014 preselil v Španijo in oblekel dres Atletica, se je spustil v zahteven boj z dvema velikanoma svetovnega nogometa, Realom in Barcelono.

Slovenski vratar Jan Oblak je pri 28 letih dočakal izjemno čast. Postal je prvi Slovenec, ki je osvojil la ligo. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Slovenski vratar Jan Oblak je pri 28 letih dočakal izjemno čast. Postal je prvi Slovenec, ki je osvojil la ligo. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

V stresni sezoni 2020/21 mu je končno uspelo. Po osvojeni ligi Europa, evropskem superpokalu, pa tudi španskem superpokalu, čeprav je takrat (2014) sedel na klopi, je postal še španski prvak. To je nedvomen vrhunec, najlepša češnja na torti bogate kariere 28-letnega Škofjeločana, ki ga uvrščajo med najboljše vratarje na svetu. Prislužil pa si je tudi peto priznanje zamora, ki ga španski športni dnevnik Marca po vsaki sezoni podeli vratarju v la ligi, ki je prejel najmanj zadetkov. S tem je Oblak izenačil tudi absolutni rekord.

Tragedija: umrl je mladi navijač

Več tisoč navijačev je proslavilo naslov Atletica v nogometnem prvenstvu. Pri tem je umrl najstnik, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Štirinajstletnik je bil v vozilu skupaj s prijatelji, nato pa je udaril v zid, ko je vozilo zapeljalo v podzemno garažo. Oživljanje je bilo žal neuspešno.

Galerija slavja Atletica Madrida (foto: Guliverimage):

Fotogalerija
1 / 25

 

Drama v Valladolidu s srečnim koncem

Dvoboj v Valladolidu se ni začel po željah Atletica. Mreža Jana Oblaka se je zatresla že v 17. minuti, izjemen protinapad je z natančnim strelom v desni spodnji kot vrat 28-letnega Škofjeločana kronal Oscar Plano.

Valladolid je v 17. minuti prelisičil obrambo Atletica in zatresel mrežo Jana Oblaka. | Foto: Reuters Valladolid je v 17. minuti prelisičil obrambo Atletica in zatresel mrežo Jana Oblaka. Foto: Reuters

Gostitelji, ki se potegujejo za obstanek in brez zmage nad rdeče-belimi ne morejo obstati v la ligi, so tako prekrižali načrte Simeonejevi četi. Le nekaj minut po šoku za Atletico pa je sledila novica, da je v Madridu povedel Villarreal. Tako je bil v tistem trenutku še vedno v vodstvu Atletico.

Yeremy Pino je v 20. minuti prekrižal načrte Realu in povedel rumeno podmornico v vodstvo. | Foto: Reuters Yeremy Pino je v 20. minuti prekrižal načrte Realu in povedel rumeno podmornico v vodstvo. Foto: Reuters

V 57. minuti je Atletico po zaslugi mojstrskega zadetka Angela Corree izenačil. Argentinec je izjemno preigraval, nato pa z roba kazenskega prostora spretno s "špico" premagal vratarja Valladolida. Ko so rdeče-beli izenačili, se je ravno Real Madrid veselil izenačenja proti Villarrealu, a je bil zadetek Karima Benzemaja po ogledu VAR zaradi nedovoljenega položaja razveljavljen, tako da je ostalo pri vodstvu rumene podmornice v španski prestolnici.

Angel Correa je z mojstrskim zadetkom izenačil na 1:1. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Angel Correa je z mojstrskim zadetkom izenačil na 1:1. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Ko se je v 67. minuti po napaki Villarreala ponudila priložnost Luisu Suarezu in jo je Urugvajec z imenitnim zaključnim strelom izkoristil, je Atletico povedel z 2:1. Ponovila se je zgodba s prejšnje tekme, ko je prav tako Suarez zadel za 2:1 proti Osasuni. Atletico je imel v svojih rokah, prednost pred Realom, ki je še vedno izgubljal doma, je znašala neverjetnih pet točk.

Luis Suarez je poskrbel za popolen preobrat v Valladolidu in Atletico povsem približal naslovu prvaka. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Luis Suarez je poskrbel za popolen preobrat v Valladolidu in Atletico povsem približal naslovu prvaka. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Real je resda v zadnjih minutah prek Karima Benzemaja in Luke Modrića poskrbel za preobrat, a Valladolidu na njegovo smolo ni uspelo izenačiti proti Atleticu. Simeonejevi bojevniki so zdržali do konca in postali novi španski prvaki. Slavje v rdeče-beli polovici Madrida se je lahko začelo.

Atletico Madrid prvak | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Atletico Madrid prvak | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Atletico Madrid prvak | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Atletico Madrid prvak | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Atletico Madrid prvak | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Sportal Jan Oblak: Atletico je za naslov vedno trpel
Jan Oblak
Sportal Oblaku želi pokvariti načrte sloviti Ronaldo. Messi ima dovolj.
 

Špansko prvenstvo, 38. krog:

Petek, 20. maj:
Levante : Cadiz 2:2 (1:2)
Roger 8., Melero 58.; Negredo 14., Akapo 32.

Sobota, 21. maj:
Valladolid : Atletico Madrid 1:2 (1:0)
Plano 17.; Correa 57., Suarez 67.
Jan Oblak (Atletico) brani od prve minute.

Real Madrid : Villarreal 2:1 (0:1)
Benzema 87., Modrić 90.+2; Pino 20.

Eibar : Barcelona 0:1 (0:0)
Griezmann 81.

Celta Vigo : Betis 2:3 (1:0)
Aspas 32., Mendez 49.; Iglesias 53./11m, Fekir 69., Ruiz 73.; R.K.: Coudet 70. (Celta Vigo)

Elche : Athletic Bilbao 2:0 (1:0)
Boye 28., Guti 73.

Huesca : Valencia 0:0 (0:0)

Nedelja, 22. maj:
Granada : Getafe 0:0 (0:0)

Sevilla : Alaves 1:0 (0:0)
Gomez 90.+2

Najboljši strelci:

30 – Messi (Barcelona),
23 – Benzema (Real), Moreno (Villarreal),
21 – Suarez (Atletico Madrid), 
18 – En Nesyri (Sevilla), 
16 – Isak (Real Sociedad),
13 – Aspas (Celta)
...

Toni Kroos
Sportal Real brez pomembnega moža na odločilni tekmi la lige
Jan Oblak
Sportal Ni kaj, Evropa bo zelo pogrešala Jana Oblaka!
 
Ne spreglejte