Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
20. 5. 2021,
21.38

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,06

5

Natisni članek

Euro 2021 Euro 2020 Sergej Milinković-Savić Erling Braut Haaland Jan Oblak Jan Oblak top 10

Četrtek, 20. 5. 2021, 21.38

2 leti, 11 mesecev

Top 10: Najdražji nogometaši, ki jih ne bo na Euru

Ni kaj, Evropa bo zelo pogrešala Jana Oblaka!

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,06

5

Jan Oblak | Jan Oblak se pripravlja na sobotni spopad Atletica v Valladolidu. Če bodo rdeče-beli v zadnjem krogu zadržali prednost pred Realom, bo 28-letni Škofjeločan prvič v karieri postal španski prvak. | Foto Guliverimage

Jan Oblak se pripravlja na sobotni spopad Atletica v Valladolidu. Če bodo rdeče-beli v zadnjem krogu zadržali prednost pred Realom, bo 28-letni Škofjeločan prvič v karieri postal španski prvak.

Foto: Guliverimage

Čez približno tri tedne se bo začel največji letošnji nogometni dogodek na svetu. Na evropskem prvenstvu bo nastopilo skoraj pol Evrope, kar 24 od 54 članic Evropske nogometne zveze (Uefa), vseeno pa bodo ljubitelji nogometa pogrešali kar nekaj velikanov, katerih reprezentance se niso uvrstile na turnir. Na primer Slovenca Jana Oblaka, enega od najdražjih in najbolj spoštovanih nogometašev na svetu. Na prav posebni lestvici zaseda visoko drugo mesto!

Evropska nogometna smetana se po naporni klubski sezoni 2020/21 ne bo odpravila na počitnice. Tega si preprosto ne bo mogla privoščiti. Za oddih ji bo zmanjkalo časa, saj se bodo začele kratke, a toliko bolj naporne priprave na nogometni spektakel leta. Na evropsko prvenstvo, ki bo v različnih državah od 11. junija do 11. julija. Na delu bo 24 izbranih vrst, žal pa med njimi ne bo Slovenije, ene izmed 30 reprezentanc, ki so v kvalifikacijah potegnile kratko.

Na Euru ne bo najdražjega vratarja na svetu

Francoski as Kylain Mbappe je leta 2018 pomagal Franciji tudi do naslova svetovnega prvaka. | Foto: Reuters Francoski as Kylain Mbappe je leta 2018 pomagal Franciji tudi do naslova svetovnega prvaka. Foto: Reuters Na delu bo glavnina najboljših nogometašev, kar jih premore Evropa, vseeno pa bo manjkalo kar nekaj asov, ki spadajo v sam svetovni vrh. Slovenija je lahko ponosna, ker na seznamu nogometašev z največjo tržno vrednostjo (po oceni Transfermarkta), katerih reprezentance se niso uvrstile na evropsko prvenstvo, zaseda Jan Oblak odlično drugo mesto! Škofjeločan je vreden 90 milijonov evrov. Tolikšne vrednosti nima nihče drug izmed vratarjev na svetu, na absolutni lestvici pa si deli 11. mesto.

Dražjih je le deset, med katerimi je tudi Erling Braut Haaland, 20-letni čudežni norveški biser, ki ga številni skupaj z rekorderjem Kylianom Mbappejem, z vrednostjo 160 milijonov evrov v tem trenutku najdražjim nogometašem na svetu, vidijo kot ''naravnega'' naslednika dvojice, ki je zaznamovala zadnjih 15 let, Argentinca Lionela Messija in Portugalca Cristiana Ronalda, oba sta že krepko zakorakala v četrto desetletje.

Katerih je torej deset nogometašev z najvišjo tržno vrednostjo, ki jih bodo ljubitelji pogrešali na letošnjem evropskem prvenstvu? Našteli smo samo člane tistih reprezentanc, ki se niso uvrstile na Euro, ne pa tudi tistih reprezentantov, ki bi sicer morali nastopiti na tekmovanju, a ga bodo zaradi takšnih ali drugačnih razlogov preskočili (primer Nemca Marc-Andreja ter Stegna, vratarja Barcelone, vrednega 75 milijonov evrov, ki ne bo zaigral na Euru, ampak bo odšel na operacijo desnega kolena).


Erling Braut Haaland (Norveška/Borussia Dortmund): 110 milijonov evrov

Od mladega Norvežana, za katerega bi se lahko v poletnem prestopnem roku potegovalo ogromno evropskih klubskih velikanov, imata v tem trenutku po oceni strani Transfermarkt višjo vrednost le Francoz Kylian Mbappe (160 milijonov evrov) in Harry Kane (120). | Foto: Reuters Od mladega Norvežana, za katerega bi se lahko v poletnem prestopnem roku potegovalo ogromno evropskih klubskih velikanov, imata v tem trenutku po oceni strani Transfermarkt višjo vrednost le Francoz Kylian Mbappe (160 milijonov evrov) in Harry Kane (120). Foto: Reuters  

Jan Oblak (Slovenija/Atletico Madrid): 90 milijonov evrov

Jan Oblak | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Sergej Milinković-Savić (Srbija/Lazio Rim): 70 milijonov evrov

Srbija Norveška Sergej Milinković Savić | Foto: Reuters Foto: Reuters

Martin Odegaard (Norveška/Arsenal): 40 milijonov evrov 

Martin Odegaard | Foto: Reuters Foto: Reuters

Filip Kostić (Srbija/Eintracht Frankfurt): 32 milijonov evrov

Filip Kostić | Foto: Reuters Foto: Reuters

Kostantinos Manolas (Grčija/Napoli): 28 milijonov evrov 

Manolas Kostas | Foto: Reuters Foto: Reuters

Miralem Pjanić (Bosna in Hercegovina/Barcelona): 28 milijonov evrov

Miralem Pjanić | Foto: Reuters Foto: Reuters  

Nikola Milenković (Srbija/Fiorentina): 28 milijonov evrov

Nikola Milenković | Foto: Reuters Foto: Reuters

Marash Kumbulla (Albanija/Roma): 27 milijonov evrov 

Marash Kumbulla | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Stefan Savić (Črna gora/Atletico Madrid): 25 milijonov evrov

Stefan Savić | Foto: Reuters Foto: Reuters

Dušan Vlahović (Srbija/Fiorentina): 25 milijonov evrov

 

Dušan Vlahović | Foto: Reuters Foto: Reuters

Kaj sploh je Transfermarkt?

denar evro | Foto: To je nemška spletna stran, ustanovljena leta 2000, ki ocenjuje približke tržne vrednosti med nogometaši na podlagi njihovih iger, prestopov, pojavnosti v medijih in na družabnih omrežjih, pa tudi starosti in še marsičesa.

Gre le za približek tržne vrednosti, ki pa je, po mnenju Evropskega centra za gospodarsko uspešnost, najboljša ocena tržne vrednosti v nogometnem svetu, v katerem je statistika specifična v primerjavi z nekaterimi drugimi športi in je zato tržna vrednost toliko težje določljiva.

Transfermarkt, ki izhaja v več jezikih, velja za eno od najbolj obiskanih nogometnih strani na svetu. Tržne vrednosti igralcev ocenjuje od leta 2002.

Uefa Logotip
Sportal V Sankt Peterburgu razmišljajo o povečanju zasedenosti stadiona za EP
Ne spreglejte