Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 1. 2024,
22.58

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

španski pokal Girona Barcelona Sevilla Atletico Madrid Jan Oblak Jan Oblak

Četrtek, 25. 1. 2024, 22.58

3 mesece

Španski pokal, četrtfinale

Oblak z Atleticom v polfinalu kraljevega pokala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75
Atletico Madrid | Nogometaši Atletica se veselijo uvrstitve v polfinale španskega pokala. | Foto Reuters

Nogometaši Atletica se veselijo uvrstitve v polfinale španskega pokala.

Foto: Reuters

Zadnji polfinalist španskega kraljevega pokala je madriski Atletico, ki je z golom Memphisa Depaya v 79. minuti izločil Sevillo. Nogometaši te so ob koncu srečanja upali na enajstmetrovko, a je niso dočakali. Jan Oblak, ki se je na večni klubski lestvici po številu nastopov povzpel na sedmo mesto, je mrežo ohranil nedotaknjeno. V sredo sta se poslovila tako največje presenečenje te sezone v la ligi Girona kot tudi aktualni španski prvak Barcelona. Prva je morala z 2:3 priznati premoč Mallorci, Barcelona pa je po podaljšku z 2:4 izgubila pri Athleticu v Bilbau. V uvodnem dejanju je Real Sociedad v sredo v Vigu z 2:1 izločil Celto.

Diego Simeone
Sportal Oblak dobil novo rezervo. Hrvat odhaja, Romun že prišel. Okrepitvi za Bravo in Radomlje.
Vinicius
Sportal Petarda Girone, "sporna" zmaga Reala in preobrat Barcelone

Simeonejeva četa, odkar ji od leta 2014 pomaga Jan Oblak, še nikdar ni osvojila španskega pokala. Bila je že prvak, osvojila je tudi superpokal, v kraljevem pokalu pa še nikoli ni šla do konca.

Po tem, ko je v osmini finala izločila mestnega tekmeca Real in mu preprečila, da bi ubranil pokalni naslov, so navijačem Atletica še bolj zrasli apetiti. Rdeče-beli želijo osvojiti pokal, od katerega jih ločita še dve oviri.

Atleti so za preboj v polfinale na Metropolitani z 1:0 premagali Sevillo, ki je v skromni formi, na lestvici la lige jo od mest, ki vodijo v drugo ligo, loči le točka. Atletico na drugi strani v zadnjem letu ne izgublja na srečanjih na Metropolitanu in tako je bilo tudi danes. Zadnja ekipa, ki je premagala Atletico v gosteh, je bila Barcelona. Zgodilo se je pred dobrim letom, natančneje 8. januarja 2023. Od takrat je Atletico doma ostajal neporažen.

Gostitelje bi lahko v vodstvo v 26. minuti popeljal Antoine Griezmann, a ni bil uspešen z 11 metrov, tako da je ostalo pri začetnem rezultatu. Ta je vztrajal vse do 79. minute, ko je domače navijače razveselil Memphis Depay

Njegov zadetek se je na koncu izkazal za zmagovitega, čeprav je v izdihljajih kazalo na to, da bodo gostje po vložku Pabla Barriosa dobili enajstmetrovko. Posredoval je tudi VAR, a najstrožje kazni na koncu ni bilo. Ostalo je pri tesni zmagi in napredovanju Atletica.

Oblak, kapetan slovenske reprezentance, ki bo pri 31 letih končno dočakal prvi nastop na velikem tekmovanju (Euro 2024), je v ponedeljek na gostovanju v la ligi postavil nov mejnik. Ko je branil proti Granadi in ohranil mrežo nedotaknjeno (1:0), je vknjižil že 421. nastop za Los Colchoneros. V bogati zgodovini madridskega velikana jih je več zbralo le šest nogometašev. Oblak si deli sedmo mesto z legendarnim Juanom Carlosom Artechejem.

Barcelona je izpadla v četrtfinalu kraljevega pokala. | Foto: Reuters Barcelona je izpadla v četrtfinalu kraljevega pokala. Foto: Reuters

Veliko razočaranje za Barcelono in Girono

Barcelona je v četrtfinalnem obračunu proti Athletic Bilbau šok doživela že po nekaj sekundah, saj so domači povedli že v prvi minuti po zadetku Gorka Guruzete. Katalonski velikan, ki v zadnjem času ne blesti, je nato vendarle odgovoril, v 26. minuti je v vrata domačih odbito žogo spretno spravil Robert Lewandowski, šest minut kasneje pa je po samostojni akciji in natančnem strelu na 2:1 povišal 16-letni Lamine Yamal. A Athletic je v drugem polčasu izenačil, v 49. minuti je na 2:2 poravnal Oihan Sancet. V podaljšku pa so gostitelji zadeli kar dvakrat. Že v sodnikovem dodatku prvega dela podaljška je domače v vodstvo s 3:2 popeljal Inaki Williams, zmago in napredovanje pa je v 121. minuti le še potrdil njegov mlajši brat Nico Williams. Girona se je poslovila od pokalnega tekmovanja. | Foto: Guliverimage Girona se je poslovila od pokalnega tekmovanja. Foto: Guliverimage

V četrtfinalu pa so se sanje o pokalnem naslovu razblinile tudi za Girono. Ta je na gostovanju pri Mallorci po zadetku Cyla Larina in dveh golih Abdona Pratsa (drugi z enajstmetrovke) po 35 minutah zaostajala že s kar 0:3. V 68. minuti je nato gol upanja za Girono z bele pike dosegel Cristhian Stuani, globoko v sodnikovem dodatku pa je poraz le še ublažil Savio in postavil končni izid 2:3. Mallorci je uspelo zadržati vodstvo kljub dejstvu, da je imela na igrišču kar pol ure igralca manj, saj je bil v 67. minuti po drugem rumenem kartonu izključen Antonio Raillo.

Jan Oblak
Sportal Fantastični derbi v Madridu, Oblak se je z Atleticom maščeval Realu!

Finale pokalnega tekmovanja bo 6. aprila v Sevilli.

Španski pokal, četrtfinale:

Torek, 23. januar:

Sreda, 24. januar:

Četrtek, 25. januar:

Ne spreglejte