Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 7. 2023,
14.40

Osveženo pred

9 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

Nova Zelandija SP v nogometu za ženske 2023

Četrtek, 20. 7. 2023, 14.40

9 mesecev, 2 tedna

SP v nogometu za ženske 2023, 1. dan

Novozelandke in Avstralke zmagovito začele SP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Nova Zelandija nogomet | Nova Zelandija je dobila prvo tekmo na SP. | Foto Reuters

Nova Zelandija je dobila prvo tekmo na SP.

Foto: Reuters

Reprezentanci gostiteljic nogometnega svetovnega prvenstva za ženske sta tekmovanje odprli uspešno. Nova Zelandija je na uvodni tekmi v Aucklandu ugnala Norveško z 1:0. Pred več kot 42 tisoč gledalci na stadionu Eden park je odločilni gol v 48. minuti dosegla Hannah Wilkinson. Na drugi tekmi dneva je bila Avstralija v Sydneyju z enakim izidom boljša od Irske.

Zmaga Nove Zelandije bi bila lahko še višja, a je Ria Percival tik pred koncem tekme z bele točke zadela le prečko. V novozelandski skupini A sicer igrajo še Švica in Filipini.

V skupini B se je uspešno predstavila še druga gostiteljica turnirja Avstralija, ki je v Sydneyju tudi brez kapetanke Sam Kerr, ta si je poškodovala mečno mišico in bo manjkala vsaj ne dveh tekmah, z 1:0 ugnala Irsko. Edini gol na tekmi je dosegla Stephanie Catley v 62. minuti z enajstmetrovke. V petek bo v isti skupini še tekma med Nigerijo in Kanado.

Avstralke so bile z 1:0 boljše od Irske. | Foto: Guliverimage Avstralke so bile z 1:0 boljše od Irske. Foto: Guliverimage

Le nekaj ur pred tekmo Novo Zelandijo pretresel zločin

Uvodni dan SP pa ni bil le v znamenju nogometa. Le nekaj ur pred tekmo je Novo Zelandijo pretresel zločin. Oborožen storilec je v Aucklandu ustrelil najmanj dva človeka, več ljudi pa je bilo ranjenih. Do streljanja, v katerem je umrl tudi napadalec, je prišlo nedaleč od hotela, kjer prebivajo Norvežanke.

Na dogodek so se spomnili tudi na SP, na katerem bodo obe današnji tekmi začeli z minuto molka. Pred prvo tekmo so gostitelji novozelandsko zastavo na stadionu izobesili na polovico droga, domače nogometašice pa so pred tekmo na sredino igrišča stopile s črnimi pentljami.

Tudi iz Mednarodne nogometne zveze so svojcem žrtev že izrekli sožalje, zaradi dogodka pa se bo priljubljena navijaška cona v Aucklandu odprla šele v petek.

Tik pred tekmo je bilo na sporedu tudi odprtje SP. To je bilo na kratki prireditvi v znamenju domorodnih ljudstev Avstralije in Nove Zelandije. Za njimi so prireditelji na stadion v Aucklandu prinesli tudi pokal, za katerega se bo na SP prvič borilo 32 reprezentanc.

Auckland
Novice V Aucklandu smrtonosno streljanje le nekaj ur pred svetovnim prvenstvom v nogometu za ženske

SP v nogometu za ženske, 1. dan:

Lestvice:

Ne spreglejte