Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
23. 11. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

Natisni članek

Srečko Katanec NK Olimpija NK Olimpija Wacker Innsbruck slovenska nogometna reprezentanca Zlatko Dedić

Četrtek, 23. 11. 2017, 4.00

6 let, 4 mesece

Zlatko Dedić

Velik slovenski junak iz leta 2009 uživa v avstrijski drugi ligi

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55
Zlatko Dedić | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Zlatko Dedić, ki je pred osmimi leti z golom proti Rusiji za uvrstitev na svetovno prvenstvo v Južnoafriški republiki postal slovenski nogometni junak za vse čase, se je poleti preselil še v tretjo državo na svoji dolgi nogometni poti. Izkušeni napadalec se je po 16 letih igranja v Italiji in Nemčiji preselil v Avstrijo. Pri tamkajšnjem drugoligašu Wackerju v znanem avstrijskem zimskošportnem središču v Innsbrucku uživa.

Zlatko Dedić je po odisejadi po Italiji in Nemčiji, ki je trajala, vse odkar je še kot najstnik iz Kopra odšel v Italijo, letos poleti na seznam držav, v katerih je igral nogomet, vpisal še Avstrijo.

Potem ko je osem let igral na Apeninskem polotoku in še osem v Nemčiji, zdaj živi in igra nogomet v znanem avstrijskem zimskošportnim središču Innsbrucku, ki je kar dvakrat gostil zimske olimpijske igre (1964 in 1976). Danes tam na skakalnici Bergisel poteka ena izmed štirih tekem prestižne novoletne turneje smučarskih skokov.

V mestu na Tirolskem, ki ima okoli 120 tisoč prebivalcev, so ponosni tudi na nogometni klub Wacker. Nekdanji avstrijski prvak, ki je vrsto let igral v prvi ligi, je zdaj drugoligaš, a se želi po treh letih spet vrniti v elitno bundesligo.

Trenutno gre Tirolcem dobro tudi zaradi nekdanjega reprezentanta, ki je v dresu zelo všečne in tudi uspešne Slovenije pod vodstvom Matjaža Keka igral zelo pomembno vlogo. Na to, da bi se vrnil v reprezentanco, seveda ne računa več, a je zelo zadovoljen s tem, kako mu gre v zadnjem času.

Že na izstopu iz najstniških let je zaigral za slovito Parmo

V dresu Parme je zaigral zelo mlad. | Foto: Getty Images V dresu Parme je zaigral zelo mlad. Foto: Getty Images Po kratki epizodi pri Kopru je Dedić na članski ravni svojo pot pri nekdanji zmagovalki pokala Uefa in pokala pokalnih zmagovalcev Parmi - ta je takrat igrala pomembno vlogo v italijanskem nogometu - začel tlakovati zelo mlad. Z 20 leti je debitiral in dosegel tudi nekaj golov. Potem so sledile številne selitve.

Igral je v prvi in drugi italijanski ligi, v prvi, drugi in tretji pa v Nemčiji.

Nosil je še majice Empolija, Cremoneseja, Frosinoneja, Piacenze, Bochuma, Dynama Dresdna, FSV Frankfurta in nazadnje Paderborna.

V prvi italijanski ligi je zbral 16 tekem. V prvi nemški ligi je nastopil na 28 tekmah (pet golov). V drugi italijanski je zbral 113 tekem in 28 golov. V drugi nemški ligi je na 168 tekmah zabil 41 golov. Sedem golov je v 31 nastopih zbral v tretji nemški ligi.  

Avstrijci so si ga zelo želeli

"Vse je super. Selitev v Innsbruck je bila sijajna odločitev. Lahko rečem, da uživam in sem z mislimi in srcem pri tem klubu, s katerim želim v prvo ligo in tukaj pustiti pečat," je povedal Dedić. S sedmimi goli je najboljši strelec Wackerja, ki je trenutno na tretjem mestu prvenstvene lestvice. Ob koncu v bundesligo, ki bo v prihodnji sezoni razširjena na deset klubov, neposredno vodita prvi dve mesti, medtem ko tretje vodi v kvalifikacije.

"Pri Wackerju so si me res želeli in naredili vse, da bi prišel. Predstavili so mi projekt in me navdušili. Zdaj lahko rečem, da sem res zadovoljen. Klub je odlično organiziran, vloga v ekipi mi ustreza, zdaj mi je steklo tudi na igrišču. Po dobrem začetku sem imel vmes nekaj težav, žoga ni hotela v gol, a to je normalno, saj sem šele prišel v klub in potreboval čas za prilagoditev. Zdaj je vse super. Zabijam gole, lahko bi jih še več, a je v redu," je dobre volje napadalec, ki je v Avstrijo prišel iz nemške tretje lige.

V Innsbrucku, ki ga v drugi ligi v poprečju na modernem domačem štadionu, ki sprejme 16 tisoč gledalcev, spremlja nekje med tri in štiri tisoč navijačev na tekmo, si želi spet v prvo ligo.

Na svoji pesti nogometni poti je igral že za 13 klubov. | Foto: Getty Images Na svoji pesti nogometni poti je igral že za 13 klubov. Foto: Getty Images

Velika želja pred začetkom zimskih počitnic

Napadalec, ki je kot zelo mlad zaigral v takrat močnem italijanskem prvoligašu Parmi in bil velik up slovenskega nogometa, je zadovoljen s podporo s tribun. Prepričan je, da bo ta, če bo Wackerju uspelo nazaj v prvo ligo, v prihodnji sezoni še veliko večja.

"Trenutno smo tretji. Za prvim mestom imamo štiri točke zaostanka. Razlike so zelo majhne, prvo in peto mesto loči le pet točk, tako da bo zelo zanimivo. Upam, da dobimo preostali dve tekmi in na zimski odmor odidemo z nizom štirih zmag. Potem bomo v drugem delu sezone napadli napredovanje v najboljšo ligo," se prihodnjih izzivov že veseli napadalec, ki je na zadnji tekmi pri zmagi zabil dva gola.

Tudi v prejšnji sezoni je v Innsbrucku blestel Slovenec

Zanimivo, prejšnjo sezono je tam, kjer danes igra Dedić, navduševal še en Slovenec. Patrik Eler je, prav tako v drugi avstrijski ligi, za Wacker zabil kar 24 golov in bil najboljši strelec tekmovanja.

"Patrika ne poznam, a seveda vem, da je v prejšnji sezoni igral res super," je o 26-letnem slovenskem napadalcu, ki je poleti za 600 tisoč evrov prestopil v francoskega drugoligaša Nancy, povedal Dedić.

Ima vlogo, v kateri uživa

Z Wackerjem je podpisal enoletno pogodbo. Če se bo s soigralci uvrstil v prvo ligo, se bo ta avtomatsko podaljšala za eno leto. "Mislim, da imamo ob Riedu najboljšo ekipo, zato verjamem, da nam bo uspelo. Želim si v prvo ligo in pomagati klubu, da uresniči cilje. Svoj pečat želim potem pustiti tudi v prvi ligi," je povedal nogometaš, ki je prava ptica selivka.

"Zelo sem zadovoljen tudi z vlogo, ki jo imam v ekipi. Sistem je tak, da mi ustreza. Vse je res super. Tukaj sem tudi, da pomagam z izkušnjami. Ekipa je zelo mlada, a vsi skupaj delamo za isti cilj. Ni lahko, saj je treba zmagovati na vseh tekmah, a mislim, da nam lahko uspe," je nadaljeval nogometaš. Pri izbiri novega kluba je poleti Avstrijo izbral tudi zato, ker je želel zaradi mlade družine, ki šteje štiri člane, ostati v nemško govorečih državah.

Poleti 2016 se je dogovarjal za podpis pogodbe z Olimpijo. | Foto: Vid Ponikvar Poleti 2016 se je dogovarjal za podpis pogodbe z Olimpijo. Foto: Vid Ponikvar

Pred dobrim letom je bil blizu Olimpije

O selitvi v Slovenijo, kjer je nazadnje igral za Koper, kjer je pod vodstvom Branka Oblaka v prvi ligi debitiral s komaj 16 leti, trenutno ne razmišlja. Je bila pa vrnitev domov aktualna pred dobrim letom.

"Z Olimpijo sem se resno dogovarjal, pripravljen sem bil priti, pogovarjal sem se s predsednikom Milanom Mandarićem in takratnim športnim direktorjem Nenadom Protego, a potem dogovora ni bilo. Morda se v Slovenijo vrnem kdaj drugič, nikoli si nikjer nisem zapiral vrat. Bomo videli," je povedal napadalec, ki je v prvi slovenski ligi odigral le tri tekme, saj je takoj potem prestopil v Parmo.

Slovenska liga je danes povsem drugačna

Napredek slovenske lige ga veseli. | Foto: Vid Ponikvar Napredek slovenske lige ga veseli. Foto: Vid Ponikvar Rusom so jo slovenski nogometaši zagodli v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2002 in z Dedićevim golom tudi za svetovno prvenstvo 2010, zdaj je Ruse razžalostil še Maribor, ki je v ligi prvakov dvakrat remiziral z moskovskim Spartakom. Slovenski nogometaši so za Ruse strup.

"Očitno je res tako. Res sem zadovoljen, da je tako. Maribor je spet dokazal, da slovenski nogomet napreduje. Pa ne samo on, imamo lepe štadione, imamo vse boljše ekipe. Olimpija in Maribor sta močna, Domžale so vse močnejše, v slovensko ligo prihajajo dobri igralci, veliko je mladih. Lahko rečem, da sploh ni primerjave s tistim, kar je bilo, ko sem v Sloveniji igral tudi jaz. Vesel sem, da se to dogaja. Upam, da bo v prihodnosti še bolje. Da bo nekaj povsem normalnega, da bo eden izmed slovenskih klubov v Evropi igral v skupinskem delu tekmovanja," je slovenski klubski nogomet pohvalil Dedić.

Zlati gol, ki ga nikoli ne bo pozabil

Na članski ravni je začel igrati že zelo mlad, tudi v reprezentančnih selekcijah je preskakoval razrede in med člani debitiral že, ko je bil star 19 let. Potem je bil ob zadnjem nastopu Slovenije na velikem tekmovanju med glavnimi junaki takratne nogometne pravljice.

Veliko veselje po golu proti Rusiji v Mariboru 18. novembra leta 2009. | Foto: Vid Ponikvar Veliko veselje po golu proti Rusiji v Mariboru 18. novembra leta 2009. Foto: Vid Ponikvar

On je bil tisti, ki je na povratni tekmi dodatnih kvalifikacij proti Rusiji z golom v Ljudskem vrtu poskrbel za zmago z 1:0 in veliko rajanje. Prav v teh dneh je minilo osem let od najpomembnejšega zadetka na njegovi nogometni poti.

"Da, tega zadetka se dostikrat spomnim. Prinaša res lepe občutke, ampak to je preteklost. Zelo hitro je minilo, da, a trenutno razmišljam le o prihodnosti," pravi danes 33-letni Dedić, ki se s tem, koliko časa bo še igral, ne obremenjuje.

Koper mora čim prej tja, kamor spada

Dedić je otrok Kopra, od koder ga je daljnega leta 2001 pot odnesla v tujino. Koper, sicer nekdanji državni in večkratni pokalni prvak, danes, potem ko ni dobil prvoligaške licence, igra v najnižji ligi. To enega najbolj znanih nogometašev koprske nogometne šole boli.

"Zelo mi je žal, da Kopra ni več v ligi. Težko komentiram karkoli, saj ne vem, kaj se je dogajalo v klubu, a žalostno je, da se je zgodilo to, kar se je. Lahko le upamo, da se bo stanje popravilo in se bo Koper čim prej spet vrnil tja, kamor spada. V prvo ligo," je povedal Dedić.

Ne razmišlja o tem, kdaj bo končal

"Ne. Kolikor bom lahko, bom igral. Kako dolgo bo to, ne vem. Trenutno se počutim dobro in uživam. Težav s tem, kaj bom počel po koncu, ne bom imel. Uredil sem si že nekaj stvari," mirno razlaga Primorec, ki je za reprezentanco zbral 48 tekem (osem golov) in bil član udarne postave, ki je nastopila na SP v Južnoafriški republiki.

Nazadnje je v reprezentančnem dresu zaigral novembra 2013 na prijateljski tekmi proti Kanadi v Celju (1:0). Takrat je nastopil v prvem polčasu, potem ga takratni selektor Srečko Katanec, pod vodstvom katerega je zaigral le štirikrat, ni klical več.

Pred leti je bil velik slovenski športni junak. | Foto: Vid Ponikvar Pred leti je bil velik slovenski športni junak. Foto: Vid Ponikvar

Čeprav ga je prečrtal, Srečku Katancu ničesar ne zameri

"Ne vem, zakaj je bilo tako. Takrat si nisem mislil, da ne bom več dobil vpoklica. Seveda mi je žal, a selektorju zaradi tega ne zamerim. Delal je tako, kot je mislil, da je najbolje. On je trener, jaz sem igralec. Njegove odločitve sem spoštoval. Do njega ne gojim absolutno nobenih zamer. Zbral sem 48 tekem za Slovenijo, na svojo reprezentančno pot sem ponosen," je o reprezentanci povedal Dedić in dodal, da je s številnimi nekdanjimi soigralci iz reprezentančnih dni še vedno v stikih.

"To bo ostalo za vedno. To je nekaj zelo lepega," je še povedal nogometaš, ki ga ima v lepem spominu vsak ljubitelj slovenske nogometne reprezentance. Tiste 44. minute hladnega novembrskega večera v Mariboru ni pozabil nihče.

Podaja Valterja Birse, Dedić vteka med ruska branilca, skok, iztegnjena noga in … Gol!

Ne spreglejte