Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
6. 11. 2015,
9.49

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Josip Iličić Paulo Sousa Fiorentina Lech Poznan

Petek, 6. 11. 2015, 9.49

12 mesecev

Slovenski čudodelec obudil vijolične sanje o naslovu

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenski reprezentant Josip Iličić je v izvrstni formi. Na Poljskem je bil nesporni junak Fiorentine. Z dvema zadetkoma je priigral vijolicam pomembno zmago nad Lechom in si prislužil kopico čestitk.

Slovenski zvezdnik v mestu, ki leži ob reki Arno, igra v tej sezoni odlično. V Firencah, nekdanjem središču renesanse, doživlja svojevrstno osebno renesanso (prerojenje). Predstave Josipa Iličića spominjajo na najboljše, kar jih je ponujal pred leti v dresu Palerma. Tako dobro v vijoličnem dresu še ni igral. Čeprav se jesenski del še zdaleč ni končal, se je podpisal že pod pet zadetkov in tri podaje.

Navijači so navdušeni, saj jih Iličić spravlja v dobro voljo ne le z atraktivnimi zadetki, ampak tudi s požrtvovalnostjo v igri in izkazovanjem moštvenega duha, ki so ga v preteklosti pogrešali. Gorenjec pod vodstvom portugalskega stratega Paula Souse doživlja drugo pomlad. Spomin na obdobje, ko se je pod taktirko Vincenza Montelle znašel zelo blizu izhodnih vrat, je že zbledel, čeprav se je to dogajalo v začetku leta in se je večkrat napovedovala Iličićeva selitev.

''Iličić je naš zelo pomemben igralec,'' je po zlata vredni zmagi v gosteh pri Lechu poudaril trener Fiorentine Sousa. ''Bilo je zahtevno, saj se je naš tekmec dobro branil, hkrati pa nam je skušal zapretiti v protinapadih. Na delu sem videl izbrance, ki so si močno želeli zmage in jo tudi dosegli. Odločil je njihov trden značaj,'' je pohvalil celotno ekipo, najbolj pa izpostavil dvakratnega strelca, ki je v prvem polčasu navdušil z mojstrsko izvedbo prostega strela, v drugem pa še s spretno reakcijo, ko se je znašel z oči v oči z vratarjem poljskega prvaka.

Iličić: Pomembna je zmaga ekipe, ne pa strelec

Kaj pa je po četrtkovem srečanju v Poznanu povedal slovenski junak? "Tekmo, ki je bila za nas zelo pomembna, smo odigrali zelo dobro. Moja zadetka sta bila pomembna, saj sta poskrbela zmago. A pomembna je zmaga ekipe, ne pa podatek, kdo je bil strelec. Zaprta igra Lecha nas je namučila, a smo na srečo dosegli dva zadetka in zmagali,'' je priznal 27-letni slovenski legionar, ki ima v tej sezoni s Fiorentino visoke cilje. Po odhodu egiptovskega reprezentanta Mohameda Salaha (Roma) v Rim je prejel možnost, da lažje dokaže svoje znanje. Upravičil je zaupanje trenerja in se približal začetni enajsterici.

''Zdaj bomo misli preusmerili na italijansko prvenstvo,'' že razmišlja o novih izzivih. Na vprašanje, ali bi raje osvojil ligo Europa ali serie A, je v mikrofon Sky Sports odvrnil: ''Raje bi postal italijanski prvak.'' Priznal je, da ga bolj mika scudetto, naslov italijanskega prvaka. Fiorentina nanj čaka že 46 let.

Odlična novica za slovensko reprezentanco

Evforija navijačev je ogromna, saj zaseda nogometni ponos Toskane po 11 krogih vodilno mesto. Ima 24 točk, prav toliko jih je zbral tudi Handanovićev Inter, a ima slabšo razliko v zadetkih, tik za petami vijolic pa sta Roma (23) in Napoli (22), tako da se na Apeninskem polotoku obeta razburljiv boj za naslov jesenskega prvaka.

Iličić je na zadnji prvenstveni tekmi s Frosinonejem (4:1) počival. Počitek mu je dobro del, kar je dokazal na Poljskem. To je tudi odlična novica za selektorja Srečka Katanca. Iličića čaka v nedeljo zvečer še zahtevno gostovanje v Genovi pri Sampdorii, nato pa se bo odpravil na reprezentančni zbor v domovino. Začela se bo operacija Ukrajina, v kateri bi lahko imel zvezdnik Fiorentine, ki ga na hrbtni strani dresa krasi številka 72, veliko povedati …

Ne spreglejte