Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
9. 9. 2013,
18.33

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca

Ponedeljek, 9. 9. 2013, 18.33

8 let, 2 meseca

Slovenija na Cipru igrala štirikrat, a zmagala le enkrat

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenija je na Cipru do zdaj odigrala štiri tekme, a se je z gostovanja na sredozemskem otoku s polnim izkupičkom vrnila le enkrat. Proti Cipru je do zdaj skupno odigrala sedem tekem.

Slovensko reprezentanco v torek čaka nova tekma kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2014. Po ljubljanskem skalpu nad Albanijo so varovanci Srečka Katanca upanje na Brazilijo podaljšali za še vsaj eno tekmo. Jasno je, da morajo na Cipru zmagati. V očeh navijačev se zdi naloga lahka, a verjetno še zdaleč ne bo. Ne nazadnje je Slovenija na Cipru gostovala že štirikrat, a zmagala le enkrat, ob tem pa enkrat izgubila in dvakrat remizirala. Za edino slovensko zmago na ciprskih tleh je zadel Zlatan Ljubijankić februarja 2006 ob debiju v dresu Slovenije, ki je z 1:0 dobila prijateljsko tekmo v Larnaki, vodil jo je Branko Oblak. Skupaj sta Slovenija in Ciper do zdaj odigrala sedem medsebojnih tekem. Veliko uspešnejša je Slovenija, ki se ponaša s štirimi zmagami, dvema remijema in porazom. V kvalifikacijah sta se do zdaj pomerila trikrat. Slovenija je dvakrat zmagala, enkrat pa remizirala. Še en zanimiv podatek. Na tekmah proti Cipru so reprezentančne debije dočakali številni nogometaši, ki so imeli pozneje pomembne vloge v izbrani vrsti. Od že omenjenega Ljubijankića do dolgoletnega kapetana Roberta Korena, drugega najboljšega strelca v zgodovini reprezentance Milivoja Novakovića, dolgoletnega reprezentanta in lovca na rekord po številu nastopov v dresu Slovenije Bojana Jokića in nazadnje še Kevina Kampla, ki je trenutno morda celo prvo ime reprezentance.

To je bila prva in edina kvalifikacijska zmaga zdaj že nekdanjega slovenskega selektorja Slaviše Stojanovića. Po porazih proti Švici doma in Norveški v gosteh je bila Slovenija postavljena pred dejstvo. Ciprčani so v ne preveč polnem Ljudskem vrtu (zbralo se je slabih osem tisoč gledalcev) preprosto morali pasti. In tudi so. Po zaslugi napadalca Tima Matavža, ki je poskrbel za vodstvo z 1:0 in potem še z 2:0. Kljub temu so Slovenci na koncu trepetali za zmago, saj je ob koncu tekme za znižanje zaostanka zadel Efstathios Aloneftis. Omeniti je treba, da je na tej tekmi prvič v članski izbrani vrsti nastopil Kevin Kampl, ki je igral zadnjih 20 minut. Vezist Red Bull Salzburga je medtem postal eden od ključnih, če ne kar najpomembnejši mož Slovenije, od katerega prav gotovo veliko pričakujemo tudi v torek.

Torkova tekmeca, ki se potegujeta za kvalifikacijske točke za svetovno prvenstvo 2014 v Braziliji, sta se pomerila tudi pred sedmimi leti in pol. Slovenijo je vodil Branko Oblak in v šesti prijateljski tekmi končno dočakal prvo zmago. V gosteh je padel Ciper, zmagoviti zadetek pa je pet minut pred koncem dosegel novinec Zlatan Ljubijankić. Poleg ''Zlajota'' so članski državni dres prvič oblekli še Dominik Beršnjak (in tudi zadnjič), Milivoje Novaković – pozneje je postal hrbtenica slovenskega napada in drugi najboljši strelec vseh časov – ter Bojan Jokić.

Slovenija se je na uradnem srečanju, ki je štelo za kvalifikacijske točke, s Ciprom pomerila tudi pred skorajda natanko desetimi leti. V Limassolu je v zadnji tekmi skupinskega dela kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2004 izpustila veliko priložnost za zmago, saj je imela po dveh zadetkih Ermina Šiljaka lepo prednost, a so nato gostitelji v zadnjih 20 minutah le prišli do točke. Usodni sta bili poškodbi Aleksandra Knavsa in Fabijana Cipota, ki sta načeli in premešali obrambno vrsto. Ker pa si je Prašnikarjeva četa že od prej zagotovila drugo mesto, ki jo je popeljalo v dodatne kvalifikacije (in bolečo izkušnjo s hrvaško sosedo), slovenska reprezentanca ni pretirano objokovala zamujene priložnosti. Šiljak je z devetimi zadetki postal najboljši strelec evropskega dela kvalifikacij.

Za Bežigradom je lilo kot iz škafa, kar pa je vseeno na štadion, ki se ni mogel pohvaliti s pretiranim udobjem, privabilo več kot pet tisoč gledalcev. V prvem delu so občudovali strelski festival, veliko bolj je bila razpoložena Slovenija in pod taktirko Bojana Prašnikarja spomnila na pravljična leta ''zlate'' nogometne generacije. Prvo tekmo v članskem dresu je odigral Robert Koren, ki se je izkazal na desnem boku, Ermin Šiljak se je v 14. minuti veselil že drugega zadetka, Zlatko Zahovič pa je jubilejni 70. reprezentančni nastop začinil z zadetkom z bele točke, že njegovim 33. za Slovenijo. Mreži sta v drugem delu, ko je bilo igrišče povsem razmočeno, mirovali.

Ciper je edino zmago nad Slovenijo dočakal pred dobrimi 15 leti. Le dan po slovenskem kulturnem prazniku so prisilili k predaji Prašnikarjeve izbrance. Edini zadetek je padel po hudi napaki slovenskih branilcev. Nezbrani so bili Aleš Križan, Marinko Galič in Andrej Poljšak, Slovenija pa je bila v drugem delu najbližje izenačenju po strelu Zlatka Zahoviča, ki pa je oplazil okvir vrat. Pred tem je slovenska reprezentanca na prijateljskem turnirju na Cipru ugnala Islandijo s 3:2 ter remizirala s Slovaško (1:1). ''Zaho'' je prispeval tri zadetke.

Slovenija je v jubilejni deseti tekmi pozdravila rekordno visoko zmago. Ciper je v Ljudskem vrtu padel s 3:0, dva zadetka pa je dosegel Janez Pate. Prvega iz prostega strela, obramba otoških gostov pa je pozneje kapitulirala še dvakrat. Med strelce se je vpisal še Sašo Udovič. Dvoboj je spremljalo tri tisoč gledalcev. Slovenija je na višjo zmago čakala še dve leti, ko je na Malti z neverjetnih 7:1 po Udovičevi ''petardi'' odpihnila Islandijo, tudi tekmico v kvalifikacijah za SP 2014, pred tem pa je s 3:0 premagala Estonijo in ponovila ''ciprski skalp''.

Slovenska reprezentanca se je po mednarodnem krstu v Estoniji (1:1) še enkrat predstavila v gosteh. Tudi tokrat se je pomerila s tekmecem, ki ni spadal v evropski vrh. V Larnaki se je s Ciprom razšla s prijateljskim rezultatom 1:1, izbrancem Bojana Prašnikarja pa je izenačenje priigral Vlado Miloševič, nesojeni zvezdnik Beltincev, ki je moral kmalu za tem zaradi poškodbe končati kariero. Od omenjenega srečanja je minilo že skoraj 21 let.

Ne spreglejte