Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
27. 8. 2019,
9.16

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09

1

Natisni članek

Matjaž Kek slovenska nogometna reprezentanca Euro 2020 kvalifikacije za evropsko prvenstvo

Torek, 27. 8. 2019, 9.16

4 leta, 8 mesecev

Seznam kandidatov za tekmi s Poljsko in Izraelom

Kekove sladke in manj sladke težave

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09

1

Matjaž Kek | Matjaž Kek vstopa v morda odločilen del kvalifikacij za EP 2020, ki bo odgovoril na vprašanje, ali je Slovenija sposobna ujeti vsaj drugo mesto v skupini. | Foto Sportida

Matjaž Kek vstopa v morda odločilen del kvalifikacij za EP 2020, ki bo odgovoril na vprašanje, ali je Slovenija sposobna ujeti vsaj drugo mesto v skupini.

Foto: Sportida

Danes bo selektor slovenske reprezentance Matjaž Kek javnosti predstavil seznam kandidatov za prihajajoči kvalifikacijski tekmi za EP 2020 proti Poljski in Izraelu. Na seznamu ne gre pričakovati velikih sprememb, za prvo tekmo pa zaradi kazni ne bo prišel v poštev kapetan Bojan Jokić.

Klubsko obarvan bo še ta teden, nato pa bodo v ospredju nogometnega dogajanja reprezentančni dvoboji. Kvalifikacije za EP 2020, v katerih je Slovenija na štirih dvobojih osvojila pet točk, na poletni oddih pa se odpravila dobre volje, saj je v Rigi napolnila mrežo Stojanovićevi Latviji (6:0), bodo vstopile v odločilen jesenski del. Izbranci Matjaža Keka ostajajo v boju za dve najvišji mesti, ki zagotavljata nastop na Euru. Prihodnji petek bo v Stožicah gostovala prva favoritinja skupine Poljska. Kdo se ji bo zoperstavil?

Bo Jokića nadomestil Balkovec?

Jure Balkovec se je pred odhodom v Italijo dokazal v dresu Domžal. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Jure Balkovec se je pred odhodom v Italijo dokazal v dresu Domžal. Foto: Žiga Zupan/Sportida Selektor Kek bo danes na Osnovni šoli bratov Polančičev v Mariboru, kjer je kot učenec nabiral znanje med letoma 1968 in 1976, ob 13. uri predstavil imena kandidatov, s katerimi namerava prihodnji mesec zagreniti življenje Poljski in Izraelu.

V nasprotju z zadnjim seznamom, bilo je pred dobrima dvema mesecema, reprezentanti poleti niso veliko menjali klubskih okolij. Obrambni steber Miha Mevlja je ostal v Rusiji, a se iz Rostova vrnil v Sankt Peterburg k Zenitu, kjer za zdaj bolj ali manj sedi na klopi.

Levi bočni igralec Jure Balkovec, ki bi lahko proti Poljski dočakal enega najpomembnejših trenutkov svoje kariere, saj kapetan Bojan Jokić zaradi kazni rumenih kartonov ne bo smel nastopiti, se je pred začetkom sezone iz Verone preselil v Empoli, tako da nadaljuje igranje v serie B. Ostal je v drugi ligi, ob odsotnosti Jokića pa je prvi kandidat za uvrstitev v začetno enajsterico na tekmi proti Poljski.

Benjamin Verbič
Sportal Verbič potrt in razočaran kot že dolgo ne

Včasih je na levem boku v reprezentanci občasno igral tudi Andraž Struna, ki pa še išče novi klub, tako da tokrat ne bo prišel v poštev. Jokić redno igra v Rusiji, kjer je kapetan Ufe, a bo lahko zaradi kazni rumenih kartonov kandidiral le za drugi dvoboj z Izraelom (9. septembra).

Razpored Slovenije do konca kvalifikacij za EP 2020:

6. september 2019: Slovenija - Poljska
9. september 2019: Slovenija - Izrael
10. oktober 2019: Severna Makedonija - Slovenija
13. oktober 2019: Slovenija - Avstrija
16. november 2019: Slovenija - Latvija
19. november 2019: Poljska - Slovenija

Belec brani redno in navdušuje

Vid Belec se v nasprotju s prejšnjo sezono lahko pohvali z redno tekmovalno formo v klubskem dresu. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Vid Belec se v nasprotju s prejšnjo sezono lahko pohvali z redno tekmovalno formo v klubskem dresu. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Kar zadeva formo reprezentantov, je lahko selektor Kek zelo zadovoljen z vratarji. Jan Oblak, ki ima s Slovenijo velike načrte, saj želi zaigrati na evropskem oziroma svetovnem prvenstvu, ostaja v vratih madridskega Atletica neprekosljiv v Španiji, izjemno pa je napredoval njegov starejši stanovski kolega Vid Belec.

V prejšnji sezoni ni za Sampdorio branil niti enkrat, zdaj pa se dokazuje v vratih ciprskega prvaka Apoela, s katerim bi lahko v kvalifikacijah za ligo prvakov priprl vrata donosnega napredovanja Ajaxu. Na prvi tekmi v Nikoziji je ubranil pet strelov in se izkazal, tako da bi bilo veliko presenečenje, če Štajerec ne bi ohranil vloge prvega rezervnega slovenskega reprezentančnega vratarja.

Atletico Leganes
Sportal Jan Oblak ruši rekorde in piha na dušo čudežnemu najstniku

Lestvica skupine G po 4. krogu:

Črnigoj in Krhin brez minut

Denis Popović, ki postaja vedno bolj pomemben člen zvezne vrste izbrane vrste pod vodstvom Keka, se je poleti iz Rusije preselil v Švico. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Denis Popović, ki postaja vedno bolj pomemben člen zvezne vrste izbrane vrste pod vodstvom Keka, se je poleti iz Rusije preselil v Švico. Foto: Peter Podobnik/Sportida Na zadnji kvalifikacijski tekmi je v zvezni vrsti navdušil Domen Črnigoj in se kar dvakrat - to je v Rigi uspelo tudi Josipu Iličiću, ki je bil v prejšnji sezoni v življenjski formi - vpisal med strelce. Primorcu v tej sezoni v Švici ne cvetijo rožice. Pri Luganu (še) ni ujel tekmovalnega ritma, po novem pa v švicarskem prvenstvu igra tudi njegov rojak Denis Popović. Pot ga je iz Rusije vodila v Zürich, kjer igra redno. Povsem drugače je na zahodu Francije v Nantesu, kjer Rene Krhin po velikih zdravstvenih težavah, zaradi katerih v zadnjih mesecih ni stopil na igrišče, ne kandidira za srečanja. Malce bolj zadovoljen je lahko Miha Zajc, svojevrstni naslednik primorskega soseda Valterja Birse, ki ostaja v resnih načrtih turškega velikana Fenerbahčeja.

V napadu se je v uvodnih tednih sezone najbolj razigral Andraž Šporar na Slovaškem, Tim Matavž in Haris Vučkić opozarjata nase na Nizozemskem, ogromno izkušenj v reprezentanci premore zlasti Primorec, Robert Berić bo prvenstven izziv s St. Etiennom ta teden opravil šele v sredo, Luka Zahović pa je po težko pričakovani vrnitvi hitro našel način, kako spravljati žoge v mrežo, tako da bi lahko zadržal mesto na reprezentančnem seznamu kot eden izmed redkih predstavnikov Prve lige Telekom Slovenije.

Izmed kandidatov za igro v napadu z zadnjega reprezentančnega seznama se je zadnji konec tedna med strelce vpisal le Luka Zahović. | Foto: Miloš Vujinović/Sportida Izmed kandidatov za igro v napadu z zadnjega reprezentančnega seznama se je zadnji konec tedna med strelce vpisal le Luka Zahović. Foto: Miloš Vujinović/Sportida

Morda pa selektor Kek preseneti in na seznam poleg legionarjev uvrsti še katerega izmed vročih nogometašev iz domačega prvenstva, kjer sta še edina neporažena kluba Aluminij in Mura. Odgovor bo znan ob 13. uri.

Kdo je kandidiral za tekmi proti Avstriji in Latviji:

Vratarji: Vid Belec (takrat Sampdoria, Ita), Jan Oblak (Atletico Madrid, Špa), Nejc Vidmar (Olimpija)

Branilci: Jure Balkovec (takrat Hellas Verona, Ita), Miha Blažič (Ferencvaroš, Mad), Bojan Jokić (Ufa, Rus), Miha Mevlja (takrat Rostov, Rus), Nemanja Mitrović (Jagiellonia Bialystok, Pol), Aljaž Struna (Houston Dynamo, ZDA), Andraž Struna (takrat Anorthosis, Cip), Petar Stojanović (Dinamo Zagreb, Hrv)

Zvezni igralci: Jaka Bijol (CSKA Moskva, Rus), Damjan Bohar (Zaglebie Lubin, Pol), Domen Črnigoj (Lugano, Švi), Adam Gnezda Čerin (Domžale), Jon Gorenc-Stanković (Huddersfield Town, Ang), Josip Iličić (Atalanta, Ita), Rene Krhin (Nantes, Fra), Jasmin Kurtić (Spal, Ita), Žan Majer (Lecce, Ita), Denis Popović (takrat Orenburg, Rus), Benjamin Verbič (Dinamo Kijev, Ukr), Miha Zajc (Fenerbahče, Tur)

Napadalci: Robert Berić (St. Etienne), Jan Mlakar (takrat Maribor), Andraž Šporar (Slovan Bratislava), Luka Zahović (Maribor)

Ne spreglejte