Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 2. 2015,
13.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Liga Europa Sevilla

Petek, 27. 2. 2015, 13.45

8 let

Sevilla ostaja kraljica evropske lige, Španija bo napadala elito kar s petimi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nogometaši Seville so ubranili naslov v ligi Europa in postali evropski rekorderji. V razburljivem finalu v Varšavi so s 3:2 odpravili Dnipro in si priigrali dragoceno nagrado, nastop v ligi prvakov.

Andaluzija slavi junake v ''rdečem'', najbolj pa kolumbijskega napadalca Carlosa Bacco. Prvi strelec Seville je v finalu evropske lige dosegel dva zadetka. Ko je v 73. minuti zadel drugič v polno, je postavil končni rezultat 3:2 in poskrbel za rekordni dosežek. Sevilla je v tem desetletju osvojila že pet evropskih lovorik. Dvakrat je osvojila pokal UEFA, dvakrat ligo Europa, enkrat pa še evropski superpokal.

Sevilla je v finalu, ki se je igral na prekrasnem Nacionalnem štadionu v Varšavi, upravičila vlogo favorita in strla odpor Dnipra. Ukrajinski predstavnik je bolje vstopil v srečanje in že v 7. minuti prek hrvaškega reprezentanta Nikole Kalinića prešel v vodstvo, a so nato Andaluzijci hitro vrnili udarec. Najprej je za izenačenje poskrbel poljski legionar Grzegorz Krychowiak, v 31. minuti pa je Dnipro že zaostajal, saj je njegovi obrambi ušel hitri Bacca in nato spretno zatresel mrežo Denisa Bojka. Da dinamičen prvi polčas vendarle ni pripadel španskemu favoritu, je poskrbel Ruslan Rotan. Mojstrsko je izvedel prosti strel in ponovno vrnil upanje klubu iz Dnipropetrovska.

Sevilla prejela pet milijonov evrov, Dnipro polovico manj

V drugem polčasu so na igrišču prevladovali igralci Seville, a iz številnih priložnosti niso znali zatresti ukrajinske mreže. Vztrajnost se jim je obrestovala 17 minut pred koncem rednega dela, ko se je izkazal junak srečanja Bacca. Ponosni Kolumbijec je zadetek, ki je odločil zmagovalca lige Europa in potnika za ligo prvakov v sezoni 2015/16, proslavil kar z zastavo svoje domovine, z njo pa se je veselil tudi po srečanju, ko je Sevilla prejela zmagovalni pokal in prestižno lovoriko proslavila s številnimi navijači, ki so pripotovali na Poljsko.

Sevilla je na poti do lovorike izločila številne Slovence (Kekova Rijeka, Jokićev Villareal, Iličićeva Fiorentina ...), za osvojitev lige Europa pa bo prejela posebno nagrado Evropske nogometne zveze (UEFA). Blagajna petouvrščene španske ekipe je postala bogatejša za pet milijonov evrov, zaradi priigranega nastopa v skupinskem delu lige prvakov pa jih bo prihodnjo sezono prejela še najmanj 12.

Španija bo v primeru, če bo Valencia uspešna v kvalifikacijah, v najmočnejšem tekmovanju nastopila kar s petimi predstavniki, Barcelona pa lahko 6. junija v Berlinu, kjer bo igrala finale lige prvakov proti Juventusu, Španiji priigra še drugo evropsko lovoriko.

Ne spreglejte