Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 4. 2020,
16.43

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

Natisni članek

UEFA UEFA liga prvakov Aleksander Čeferin Liga Europa Prva liga Telekom Slovenije

Sreda, 1. 4. 2020, 16.43

12 mesecev

Sestanek Uefe z vsemi članicami

Ronalda ne bo v Ljubljano. Finale lige prvakov šele avgusta?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29
Aleksander Čeferin | Predsednik Uefe Aleksander Čeferin si prizadeva, da bi pod streho spravili celotno tekmovalno sezono 2019/20. | Foto Reuters

Predsednik Uefe Aleksander Čeferin si prizadeva, da bi pod streho spravili celotno tekmovalno sezono 2019/20.

Foto: Reuters

Evropska nogometna zveza (Uefa) je v sredo opravila videokonferenco, na kateri je z generalnimi sekretarji vseh 55 članic spregovorila o tekmovalnem koledarju tako za državna ligaška kot tudi klubskega evropska tekmovanja, poletnem prestopnem roku in pogodbah nogometašev. Kot poroča nemška državna televizija ZDF, so sprejeli odločitev, da bodo skušali ligo prvakov in ligo Europa izvesti šele julija in avgusta.

Uefa 2020 Euro Koronavirus
Sportal Obeta se nenavadno poletje. Euro prestavljen, predsednik NZS pojasnjuje!

Če bodo to dovoljevali pogoji in športnikov pri delu ne bo več ovirala pandemija koronavirusa, bi se lahko nogometaši, kar zadeva igranje v evropskih pokalih, vrnili na igrišča v poletnih mesecih. Navadno sta julij in avgust označevala začetek novih klubskih sezon, v tem letu, v katerem se nogometni svet spopada s prekinitvami in vse hujšimi posledicami koronakrize, pa bo očitno drugače.

Branilec evropskega naslova Liverpool je izpadel v osmini finala proti Oblakovemu Atleticu. | Foto: Reuters Branilec evropskega naslova Liverpool je izpadel v osmini finala proti Oblakovemu Atleticu. Foto: Reuters

Uefa bo tako najverjetneje tekmovanja pod svojim okriljem nadaljevala v najbolj vročih poletnih mesecih. S tem je dodatno pomaknila rok za dokončanje lige prvakov in evropske lige. Prvotno ga je mislila, podobno kot nacionalna klubska tekmovanja, končati do konca junija, a bo zdaj posegla po drugih merah. Odločitve bo moral potrditi izvršni odbor, ki mu predseduje Aleksander Čeferin. Uefa je prejšnji mesec prestavila evropsko prvenstvo na leto 2021 in s tem poskrbela za številne zamike v urnikih.

NZS: Naredili bomo vse, da prvenstvo končamo na igrišču

Tudi usoda slovenske lige še ni znana. "Obstajajo različne možnosti glede nadaljevanja evropskih klubskih tekmovanj in pričetka naslednje sezone, kar seveda vpliva tudi na zaključek tekmovanj v Sloveniji. Trenutno je zato še prezgodaj ugibati, kdaj bi se lahko sezona nadaljevala, saj je spremenljivk preveč. Naredili bomo vse, da prvenstvo končamo na igrišču, če bodo le možnosti. Scenariji obstajajo, vendar vse ob svojem času," je po Uefinem sestanku povedal generalni sekretar NZS Martin Koželj.

Odpoved spektakla v Stožicah

Evropska krovna zveza je danes potrdila odpovedi vseh junijskih mednarodnih reprezentančnih tekem, kar pomeni, da bo odpadla tudi prijateljska tekma med Slovenijo in Portugalsko, ki bi morala potekati 31. maja v Ljubljani.

Konec maja bi morala v Ljubljani gostovati Portugalska, a je dvoboj zaradi pandemije koronavirusa pod ogromnim vprašajem.  | Foto: Reuters Konec maja bi morala v Ljubljani gostovati Portugalska, a je dvoboj zaradi pandemije koronavirusa pod ogromnim vprašajem. Foto: Reuters

Gostovanje aktualnih evropskih prvakov in osvajalcev lige narodov, pri katerih izstopa Cristiano Ronaldo, bi sicer potekalo v znamenju praznovanja 100-letnice Nogometne zveze Slovenije. Izbranci Matjaža Keka ostali tudi brez marčevskih prijateljskih preizkušenj proti Turčiji in Albaniji.

Reprezentančnih tekem ne bo vsaj do konca junija

Kar zadeva reprezentančni nogomet, preložitev vključuje tekme "play-offa" za eno leto prestavljeno moško evropsko prvenstvo in tudi kvalifikacijske tekme za žensko EP 2021. Slovenke bi do takrat sicer morale igrati tekmi doma z Estonijo 10. aprila, 14. aprila pa v gosteh z Rusijo.

Posledično bo več fleksibilnosti za klubski nogomet, tudi kar zadeva licenciranje in finančni "fair play".

Ob tem je Uefa sporočila, da so odpovedali tudi zaključni turnir EP do 17 let, ki bi moralo biti maja. EP do 19 let, ki je julija, pa so preložili za nedoločen čas, tako kot tudi kvalifikacije za SP do 20 let.

V ženskem nogometu so odpovedali julijsko EP do 19 let ter prestavili EP do 17 let in kvalifikacije za SP do 17 let. STA

Lionel Messi
Sportal Sredi koronakrize nov razkol pri Barceloni. Je zdaj dokončno počilo?
liga prvakov, lovorika
Sportal Uefa preložila finale lige prvakov, lige prvakinj in evropske lige
Ne spreglejte