Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
23. 9. 2019,
15.10

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,02

1

Natisni članek

Simon Rožman Matjaž Kek NK Rijeka Igor Bišćan

Ponedeljek, 23. 9. 2019, 15.10

4 leta, 7 mesecev

Simon Rožman v resnih načrtih vodstva Rijeke

Simon Rožman novi trener Rijeke? Odločitev bo znana že danes.

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,02

1

Igor Bišćan | Igorju Bišćanu se nasmiha položaj novega selektorja mlade hrvaške izbrane vrste do 21 let.  | Foto Urban Urbanc/Sportida

Igorju Bišćanu se nasmiha položaj novega selektorja mlade hrvaške izbrane vrste do 21 let.

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Slovenski nogometni trener Simon Rožman bi lahko po tem, ko je zapustil vroči domžalski stolček, nadaljeval kariero v tujini. Zanj se je ogrela Rijeka, ki jo je v preteklosti več kot uspešno vodil Matjaž Kek. Na Reki se je odprlo prazno delovno mesto, saj se je nekdanji trofejni trener Olimpije Igor Bišćan poslovil od Rijeke. Iz kluba so sporočili, da bi lahko novega trenerja izbrali že danes.

Vid Belec
Sportal Nora zmaga Slovenca na Cipru, ki jo je njegov rojak spremljal s klopi

Na Hrvaškem se bo v kratkem zgodila odmevna trenerska menjava. Igor Bišćan je v prejšnji sezoni popeljal Rijeko do pokalnega naslova, v tej pa navijači niso najbolj zadovoljni z rezultati v prvenstvu. Navijaška skupina Armada s strategom iz Zagreba, ki je pred leti nosil dres Dinama in se na eni izmed tekem proti Rijeki prostaško vedel do reških privržencev (leta pozneje pa tudi opravičil), še vedno ni zgladila vseh sporov. Veliko zamer je imela tudi do njegovega pomočnika Renata Pilipovića. Armada še vedno bolj kot ne bojkotira najpomembnejše domače tekme, to pa bi bil lahko tudi eden od razlogov, da se je Bišćan odločil za odhod.

Bišćan od trenerja do selektorja?

Bo Rijeka v kratkem dobila novega trenerja? | Foto: Grega Valančič/Sportida Bo Rijeka v kratkem dobila novega trenerja? Foto: Grega Valančič/Sportida Bišćan se je pred nedeljsko tekmo hrvaškega prvenstva, gostovanjem v Pulju (Rijeka je zmagala s 3:0 in prekinila niz štirih domačih tekem brez zmage), o tem že pogovoril z igralci in jim sporočil, da bo zapustil klub. Ponuja se mu namreč mesto selektorja hrvaške mlade reprezentance, ki ga je še pred kratkim zasedal Nenad Gračan, legenda reškega, nekdaj pa tudi jugoslovanskega nogometa.

Po tekmi je potrdil odhod. ''To je bila moja zadnja tekma na klopi Rijeke. Prišlo je do zasičenosti, zaželel sem si novih izzivov. Da poiščem srečo drugje. Nisem imel najbolj normalnih pogojev za delo, a smo se vseeno trudili, dali vse od sebe ter z veliko pomočjo in podporo naših igralcev napravili velike stvari. A tudi to ni bilo dovolj. Klub enostavno v takšnem stanju ne more delovati normalno. Obdobja, ko je lahko Rijeka kupovala enega bočnega branilca zgolj za eno tekmo, je konec. Zdaj gre to drugače,'' je Zagrebčan opozoril na vedno manj kakovosten igralski kader, posledico veliko manj razsipnega nakupovanja v prestopnih rokih, odkar je Rijeko vodil prav on.

Bišćan, ki je Olimpijo popeljal do dvojne slovenske krone (2017/18), Rijeko pa do pokalnega naslova (2018/19), se bo podal v selektorske vode. | Foto: Vid Ponikvar Bišćan, ki je Olimpijo popeljal do dvojne slovenske krone (2017/18), Rijeko pa do pokalnega naslova (2018/19), se bo podal v selektorske vode. Foto: Vid Ponikvar

Bišćan je tako v nedeljo resnično zapustil klub, vodstvo reškega kluba pa se bo moralo hitro odzvati in najti primerno zamenjavo, saj čaka Rijeko že v sredo pokalna tekma v Bujah, v soboto pa dvoboj za točke v Varaždinu, kjer je v soboto presenetljivo izgubil Dinamo. Rijeka na lestvici gleda v hrbet tako vodilnemu splitskemu Hajduku kot tudi branilcu naslova Dinamu, kar ni prijetna novica za reške ljubitelje nogometa, saj se po tej sezoni v kvalifikacije za ligo prvakov iz hrvaškega prvenstva ne bo podal le prvak, ampak kar dve najboljši ekipi. To je za vse udeležence prve hrvaške lige še večji motiv za doseganje uspešnih predstav.

Sportal Vroči Hrvat ni prepričal Matjaža Keka, zdaj kraljuje v Sloveniji #video

Kek je želel Rožmana za svetovalca

Matjaž Kek je v rekordno dolgem obdobju, ko je vodil Rijeko, poskrbel za številne podvige in lovorike.  | Foto: Grega Valančič/Sportida Matjaž Kek je v rekordno dolgem obdobju, ko je vodil Rijeko, poskrbel za številne podvige in lovorike. Foto: Grega Valančič/Sportida Med kandidati za novega trenerja pa ni le Gračan, ampak tudi znano slovensko ime. Ko je reški klub vodil Matjaž Kek, je bil nogometni ponos iz Kvarnerja deležen posebnega zanimanja številnih Slovencev. Takrat so dres Rijeke nosili tudi številni slovenski legionarji, v obdobju, ko je bil trener Bišćan, pa na Rujevici niso igrali Slovenci. Bi se to lahko spremenilo, če bi postal nov trener reškega kluba Simon Rožman?

Mladi strateg iz Štor, ki je v prvi slovenski ligi navduševal na trenerskih stolčkih Celja in Domžal, išče novega delodajalca. Zanj so se zanimali na Poljskem, če sklepamo po poročanju Novega lista, pa je v resnih načrtih Rijeke. Zelo resnih. Celo tako resnih, da je vodstvo Rijeke z njim prejšnji teden opravilo že prve pogovore.  

Simon Rožman je v Prvi ligi Telekom Slovenije vodil Celje in Domžale, s katerimi je osvojil slovenski pokal. | Foto: Vid Ponikvar Simon Rožman je v Prvi ligi Telekom Slovenije vodil Celje in Domžale, s katerimi je osvojil slovenski pokal. Foto: Vid Ponikvar

"Ne vem, ali veste, a Simona Rožmana smo pri Rijeki želeli za svetovalca. Ni se treba bati za slovensko stroko, samo dati ji je treba priložnost in pri tem vztrajati. Ni nogometna floskula, a znano je, da včasih veliko lažje trpiš na klopi kakšnega tujca kot pa domačega trenerja. Na Reki sem imel to srečo, da so me dolgo trpeli," nam je lani v sobotnem intervjuju zaupal Kek, dolgoletni ljubljenec navijačev Rijeke, ki si je na Reki s številnimi dosežki in rekordi izklesal status klubske ikone.

Mariborčan je torej pred leti že navijal za možnost, da bi pripeljal Rožmana na Rujevico. Bo zdaj mladi slovenski trener, ki je v Domžalah po skromnem rezultatskem nizu v tej sezoni ostal brez službe, šel po stopinjah aktualnega selektorja? Reški klub bi lahko odločitev o tem podal že danes.

Ni lahko najti takšnega kot je bil Kek

Matjaž Kek je navduševal navijače Rijeke tako z igrami kot besedami. | Foto: Vid Ponikvar Matjaž Kek je navduševal navijače Rijeke tako z igrami kot besedami. Foto: Vid Ponikvar ''Na Hrvaškem in v sosednjih državah je veliko dobrih trenerjev. Trener je ključna oseba za dobro delovanje kluba. Ni lahko najti s takšnim reškim značajem kot sta ga imela Bišćan in pred njim Matjaž (Matjaž Kek, op. p.). Upam, da bomo do jutri že končali z izborom in da bo novi trener vodil ekipo proti Bujam. Morda je to neobičajno, a ravno to dokazuje, da bomo dobili trenerja z velikim srcem, hrabrostjo in znanjem, ki bo popeljal Rijeko do mest, ki si jih želimo,'' je v ponedeljek za oddajo Pod stenami Kantride za reški radio dejal Ivan Mance, pomočnik športnega direktorja Rijeka in namignil, da bi se lahko nad Rujevico pokadil beli dim že danes, jutri pa bi lahko trener stopil še pred novinarje in spregovoril na novinarski konferenci.

NK Triglav, NK Maribor, prva liga Telekom Slovenije
Sportal Olimpija po zmagi nad mestnim tekmecem skočila pred Aluminij #video
Ne spreglejte