Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
20. 11. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,94

1

Natisni članek

Liga narodov liga narodov Igor Benedejčič slovenska nogometna reprezentanca

Torek, 20. 11. 2018, 4.00

5 let, 5 mesecev

Je Igor Benedejčič v Sofiji končal svojo nalogo?

Selektor se še naprej otepa drznega scenarija, ampak …

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,94

1

Igor Benedejčič | Je Igor Benedejčič v Sofiji končal udejstvovanje v vlogi selektorja članske reprezentance? | Foto Reuters

Je Igor Benedejčič v Sofiji končal udejstvovanje v vlogi selektorja članske reprezentance?

Foto: Reuters

"Na koncu bi lahko tudi zmagali, ampak mislim, da je rezultat pravičen," je na novinarski konferenci po remiju v Bolgariji z 1:1, s katerim so se slovenski nogometaši častno poslovili od skupine C lige narodov, povedal Igor Benedejčič. Selektor, ki ima še vedno priponko začasni, je znova potrdil, da ne verjame v to, da bi postal tudi stalni selektor, a ob tem pustil kanček upanja na drugačen, nekoliko bolj drzen razplet.

Bolgarija Slovenija liga narodov
Sportal Slovencem za konec točka v Bolgariji

"Imeli smo veliko težav s poškodbami, tako da je bilo težko sestaviti ekipo in smo trpeli. Bolgarija je dobra reprezentanca, ampak fantje so dali vse od sebe in v določenih trenutkih, posebej v drugem polčasu, igrali solidno, če ne že dobro. Na koncu smo bili nagrajeni s točko, ki pomeni veliko za samozavest. Ob koncu tekme smo imeli tudi priložnost za zmago, a res je, da je imela pred tem dve sijajni priložnosti Bolgarija. Mislim, da je rezultat pravičen," je povedal Igor Benedejčič, ki je že ob tako ali tako zelo oslabljeni reprezentanci pred tekmo v Sofiji ostal še brez treh nogometašev.

Drug za drugim so odpadali Andraž Šporar, Domen Črnigoj in na dan tekme še Aljaž Struna. Vsi trije so v petek v Stožicah, kjer je Slovenija z Norveško prav tako remizirala z 1:1, igrali od prve minute.

"Nismo mogli igrati veliko bolje, saj nam manjkajo predvsem reprezentančne izkušnje. Tudi zdaj smo bili prisiljeni v nekatere rotacije, saj je v primerjavi s tekmo proti Norveški odpadlo še nekaj igralcev. Danes je debitiral Rudi Požeg Vancaš, Jaka Bijol ima komaj 19 let, igrali pa smo proti dobri Bolgariji, ki je igrala doma. Ni preprosto. Vem, da želimo biti boljši, ampak v tem trenutku je tako," je selektor spet zelo argumentirano odgovarjal na novinarski konferenci takoj po tekmi, ko je nizal razloge, zakaj Slovenija ni boljša.

Tako zdesetkana Slovenija ni bila že dolgo

Jan Oblak za Slovenijo ni igral že več kot eno leto. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Jan Oblak za Slovenijo ni igral že več kot eno leto. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Novembra iz takšnih in drugačnih razlogov za Slovenijo ni igralo kar šest nogometašev, ki bi morali biti nosilci reprezentance. Jan Oblak, Kevin Kampl, Bojan Jokić, Jasmin Kurtić, Rene Krhin in Tim Matavž so skupaj zbrali 265 nastopov, kar v povprečju znese nekaj več kot 44 nastopov na igralca.

Enajsterica Slovenije, ki je začela včerajšnjo tekmo v Sofiji, je skupaj zbrala 199 nastopov, kar v povprečju znese le dobrih 18 nastopov na igralca.

Ob tem so manjkali še Nemanja Mitrović, ki je prav tako izpustil obe tekmi, ter na tekmi proti Bolgariji še Aljaž Struna, Dušan Črnigoj in Andraž Šporar, ki so na zadnji tekmi igrali od prve minute.

Če bi imeli Jana Oblaka, Kevina Kampla ...

"Primanjkujejo nam izkušnje. Ne moremo se primerjati z zlato in diamantno generacijo. Ne moremo. Vsi merimo na rezultate, ki sta jih tisti dve ekipi dosegli, ampak v tem trenutku je to težko. Če bomo imeli zraven tudi Jana Oblaka, Kevina Kampla in še nekatere, ki so vodilni igralci v svojih klubih, potem bo lažje in bodo tudi ti igralci, ki so zdaj tukaj, boljši. Toda trenutno jih ni. Če se hoče Slovenija že v teh kvalifikacijah enakopravno boriti z najboljšimi, bodo morali biti zraven. V nasprotnem primeru pa smo zelo mladi, neizkušeni," je še povedal.

Veselje slovenskih nogometašev po golu za izenačenje proti Bolgariji. | Foto: Reuters Veselje slovenskih nogometašev po golu za izenačenje proti Bolgariji. Foto: Reuters

Slovenija je tekmovanje v svoji skupini C lige narodov končala s tretjim remijem v nizu, ki je sledil trem porazom.

S tremi točkami je v skupini z Bolgarijo, Norveško in Ciprom zasedla zadnje mesto in se seli v družbo najslabših evropskih reprezentanc, v ligo D.

Švedska, Rusija
Sportal Švedi v ligo A, Srbi in Škoti v ligo B

"Vsi vemo, da smo od lige narodov pričakovali več, a se nam ni izšlo. Že danes moramo začeti delati, da bo naslednjič drugače. Za boljši jutri slovenskega nogometa. Še enkrat bom ponovil, da ni tragično, kar se nam je zgodilo. Pred nami so kvalifikacije. Verjetno z novim selektorjem in z novo selekcijo. Želimo si, da bi bila Slovenija uspešna," je še povedal trener, ki trenutno opravlja vlogo selektorja slovenske kadetske reprezentance, s katero se je letos prebil v elitni del kvalifikacij za evropsko prvenstvo do 17 let in načel vprašanje svoje prihodnosti.

Miha Zajc prvo ime leta, v katerem je Slovenija zmagala le enkrat

Miha Zajc je zabil tri gole. | Foto: Reuters Miha Zajc je zabil tri gole. Foto: Reuters Slovenska nogometna reprezentanca je včeraj odigrala zadnjo tekmo v letošnjem letu. Odigrala jih je devet. Le enkrat je zmagala, petkrat izgubila in trikrat remizirala.

Dosegla je le sedem golov. Skorajda polovico od teh je prispeval Miha Zajc, ki ga je prejšnji selektor porinil v ospredje, zaradi česar se je pozneje od reprezentance poslovil Valter Birsa. Očitno je imel prav. Nogometaš italijanskega Empolija je zabil tri gole.

Nobenemu drugemu slovenskemu reprezentantu ni uspelo zabiti več kot enega. V letu 2018 smo imeli še štiri strelce, in sicer Nejca Skubica, Roberta Berića, Benjamina Verbiča in Romana Bezjaka.

Na vodilnih na NZS je, da se odločijo

Znano je, da je Benedejčič novembrsko nalogo iz rok predsednika NZS Radenka Mijatovića dobil kot začasna rešitev. Zdaj sta tekmi proti Norveški in Bolgariji za nami in Slovenija naj bi iskala novega selektorja.

Kot favorit prvi v vrsti čaka Matjaž Kek, a seveda je mogoč tudi scenarij, da bo prejšnji mesec odslovljenega Tomaža Kavčiča nasledil kdo drug.

Primorec je osmi trener, ki se lahko pohvali, da je (bil) selektor Slovenije. | Foto: Reuters Primorec je osmi trener, ki se lahko pohvali, da je (bil) selektor Slovenije. Foto: Reuters

Eden izmed kandidatov je prav gotovo Benedejčič, ki pa o možnosti, da bi bil on tisti, ki bi kot selektor marca prihodnje leto štartal v kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2020, tudi tokrat ni hotel glasno razpredati.

"Na vodilnih ljudeh na zvezi je, da se odločijo, kaj in kako. V veliko čast si štejem, da sem bil selektor. To je velika izkušnja. Jaz sem lahko predsedniku hvaležen, da mi je ponudil priložnost. Zdaj deluje tako. Če bo drugače ..." je ob koncu z nasmehom na ustnicah še povedal 49-letni Primorec, ki se je v zgodovino slovenskega nogometa vpisal predvsem s prvim golom slovenske reprezentance v času samostojnosti. Se lahko že v bližnji prihodnosti v spomin vtisne še na kakšen drugačen način?

Jasno je, da se takšne, selektorske priložnosti ne bi branil, pa čeprav ob javnih nastopih vljudno ne rine v ospredje in se je sramežljivo brani.

Si Igor Benedejčič zasluži mesto stalnega selektorja?

  • Da
    58,70 %
    317 glasov
  • Ne
    41,30 %
    223 glasov
Oddanih 540 glasov
Kevin Kampl
Sportal Razpad sistema, ki je razvrednotil Slovenijo
Radenko Mijatović
Sportal Neiskreni predsednik NZS je (p)ostal tarča
Ne spreglejte