Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 3. 2013,
20.13

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Zdravko Mamić Dinamo Zagreb

Petek, 15. 3. 2013, 20.13

7 let, 12 mesecev

Šef Dinama s sovražnim govorom nad ministra Jovanovića

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Izvršni predsednik zagrebškega nogometnega kluba Dinamo Zdravko Mamić je sovražno in šovinistično govoril o hrvaškem ministru za znanost, izobraževanje in šport Željku Jovanoviću.

Mamić je Jovanoviću očital, da kot Srb sovraži vse, kar je hrvaško, ter da se za njegovim nasmeškom vidijo "le zobje, ki so pripravljeni za klanje". "Ali si lahko predstavljate človeka, ki je Srb, ki ni nikoli delal v izobraževanju in športu, razen tega, da je bil dvigalec uteži, in je postal minister tako pomembnega resorja," je Mamić izjavil v današnjem pogovoru za zagrebški radio Soundset Plavi. Jovanoviću je pripisal, da sovraži vse, kar se začne z besedo "hrvaško". Hrvaška policija je medtem potrdila, da je sprožila preiskavo proti Mamiću zaradi njegovih izjav proti ministru Jovanoviću. Hrvaški mediji so nato poročali, da so policisti v popoldanskih urah Mamića tudi privedli na sedež zagrebške policije na pogovor zaradi kaznivega dejanja javnega spodbujanja nasilja in sovraštva, za katerega hrvaški zakon predvideva tudi do tri leta zapora.

Jutarnji list je na svoji spleti strani poročal, da se je šest ali sedem policistov v civilnih oblekah nekaj pred 17. uro v dveh avtomobilih pripeljalo do prostorov na Dinamovem stadionu v Maksimirju. Kot dodaja, so se le nekaj minut pozneje z Mamićem odpeljali proti zagrebški policijski upravi. Na ministrstvu, ki ga vodi Jovanović, niso želeli komentirati Mamićevih izjav, so pa izrazili pričakovanje, da se bodo, glede na to, da gre za sovražni govor, ki je na Hrvaškem kaznivo dejanje, odzvale pristojne ustanove.

Hrvaški predsednik Ivo Josipović je pred tem sporočil, da najostreje obsoja Mamićev besedni izpad in sovražni govor. "Besede, s katerimi je osebno, najbolj vulgarno in primitivno užalil ministra Jovanovića, so enako žaljive in zlobno agresivne do vseh pripadnikov srbske manjšine in srbskega naroda. Takšna govorica je nesprejemljiva v vsaki civilizirani in demokratični družbi ter je vredna vsake obsodbe," so sporočili iz Josipovićevega urada.

Mamićeve izjave so kritizirali tudi vodilni hrvaški mediji. Poudarjajo, da gre za nezaslišan šovinizem in rasizem v času, ko je Hrvaška pod drobnogledom Evropske nogometne zveze Uefe zaradi prihajajoče nogometne tekme s Srbijo, ki je ocenjena kot tekma visokega tveganja prav zaradi nacionalističnih strasti, ki jih lahko vzbuja. Tekma v Zagrebu bo 22. marca v okviru kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2014 v Braziliji.

Komentator Jutarnjega lista je na spletni strani ocenil, da bi bilo treba Mamića zaradi izjav proti Jovanoviću za vselej umakniti iz hrvaškega športa. Mamić je sicer znan po vrsti škandaloznih izpadov, po neprimernih izjavah in grožnjah, katerih tarča so bili tudi novinarji. Hrvaška nogometna zveza (HNS) se je ogradila od današnjih izjav člana svojega izvršnega odbora. Napovedala je ovadbo in sprožitev disciplinskega postopka.

Minister Jovanović je večkrat napovedal, da namerava uvesti red v hrvaški nogomet, v katerem ima glavno besedo prav Mamić. Med drugim so sporni davki, ki jih Mamiću kljub milijonskim prihodkom od prodaje nogometašev ni treba plačati, ker je Dinamo registriran kot "združenje državljanov" in ne kot podjetje. Mediji ocenjujejo, da je prav denar v ozadju današnjega primitivnega besednega napada Mamića na Jovanovića.

Ne spreglejte