Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
24. 7. 2012,
6.16

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Željezničar

Torek, 24. 7. 2012, 6.16

7 let, 12 mesecev

Samo, da se ne ponovi leto 2007

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Maribor bo danes prvič po petih letih v Evropi spet gostoval na področju nekdanje skupne države. Zadnjega gostovanja ne pomni po dobrem. Doživel je pravcati polom.

Seveda upamo in verjamemo, da v Sarajevu, kjer bi Mariboru za napredovanje v tretji krog kvalifikacij za ligo prvakov po zmagi v Ljudskem vrtu s 4:1 zadostoval tudi poraz z 0:2 proti Željezničarju, ne bo tako. Če bo, bo to katastrofa. Leta 2007 je namreč v povratni tekmi drugega kroga pokala intertoto pri Hajduku v Kuli branil prednost iz Maribora z 2:0, pa nato doživel polom. Izgubil je kar z 0:5. Zanimivo, dva izmed zadetkov za ekipo iz Vojvodine je zabil Nikola Komazec, srbski napadalec, ki je pred začetkom te sezone okrepil slovenske prvake. V ekipi Mariborčanov sta bila takrat iz zdajšnje zasedbe Dejan Mezga in Marko Pridigar, na klopi pa je sedel Marijan Pušnik. Ta je vijoličaste vodil tudi sezono pred tem, ko so Mariborčani najprej navduševali v pokalu intertoto in v drugem krogu med drugim izločili Zeto iz Črne gore, ki so jo že na njenem igrišču premagali z 2:1, doma pa napredovanje le potrdili. To je bila zelo uspešna evropska sezona, v kateri so nato Mariborčani izločili še španski Villarreal in pripravili pravcato senzacijo, hkrati pa si zagotovili nastop v pokalu UEFA. Tam so se v play-offu pomerili z beograjskim Partizanom. V prvi tekmi so v Beogradu izgubili z 1:2, doma pa remizirali z 1:1 in se morali posloviti od Evrope.

Drama v Zagrebu

V leto 2004 sežeta še dve mariborski gostovanji na področju nekdanje skupne države. Takrat je bil trener nekdanji uspešni slovenski selektor Matjaž Kek, Maribor pa je najprej v prvem krogu kvalifikacij za pokal UEFA gostoval pri makedonskem Sileksu. Že na prvi tekmi v Makedoniji je zmagal z 1:0, z domačim remijem z 1:1 pa si zagotovil napredovanje. Tudi v drugem krogu tekmovanja je bil nasprotnik s področja nekdanje skupne države, Budućnost iz Banatskih dvorov. Tudi takrat so že na prvi tekmi v Srbiji in Črni gori Mariborčani zmagali, in sicer z 1:2. Doma so sicer izgubili z 0:1, a si zaradi zadetka več v gosteh zagotovili napredovanje. Mariborčani so v tisti sezoni v Evropi pustili globok pečat, s skupnim izidom 2:3 so izpadli šele v play-offu proti italijanskemu prvoligašu Parmi. Prvo evropsko gostovanje Maribora v nekdanji skupni Jugoslaviji je bilo morda tudi najbolj zanimivo. Leta 2003, tudi takrat je bil trener Kek, so Mariborčani v drugem krogu kvalifikacij za ligo prvakov igrali z zagrebškim Dinamom. Najbolj trofejni slovenski in najbolj trofejni hrvaški klub sta v Ljudskem vrtu remizirala z 1:1, v Zagrebu pa se je odvijala prava drama. Mariborčani so z zgodnjim golom Stipeta Balajića po polčasu vodili z 1:0, sredi drugega polčasa pa je Dinamo z goloma dveh branilcev Andreja Mijatovića in Dina Drpića v vsega petih minutah prišel do vodstva z 2:1. Tik pred koncem tekme je imel mariborski rezervist, takrat mladi in obetavni Dejan Komljenović idealno priložnost za poravnano rezultata, ki bi naprej popeljal Maribor, a jo zapravil. Vijoličasti so se morali posloviti od Evrope.

Skupaj so doslej Mariborčani na področju nekdanje Jugoslavije gostovali že šestkrat. Njihov izkupiček je petdesetodstoten. Trikrat os zmagali in trikrat izgubili. Upajmo, da se bo po drevišnji tekmi nagnil na njihovo stran. Pa tudi, če ne. Samo, da bodo napredovali.

Ne spreglejte