Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
1. 12. 2019,
20.37

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,37

Natisni članek

Hajduk Split Rijeka Simon Rožman Matjaž Kek

Nedelja, 1. 12. 2019, 20.37

4 leta, 4 mesece

Jadranski derbi na Hrvaškem

Rožman razbil Hajduk v Splitu in postal novi rekorder Rijeke #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,37
Simon Rožman | Simon Rožman je v prvem jadranskem derbiju premagal Hajduk v Splitu kar s 4:0. | Foto Hina/STA

Simon Rožman je v prvem jadranskem derbiju premagal Hajduk v Splitu kar s 4:0.

Foto: Hina/STA

Mladi slovenski trener Simon Rožman se je v nedeljo podpisal pod najbolj odmevno zmago, odkar vodi Rijeko. Na prestižnem jadranskem derbiju je sredi Splita Hajduku prizadejal boleč poraz. Ponižal ga je kar s 4:0, se odkupil navijačem za nedavno domačo katastrofo proti zagrebškemu Dinamu (0:5) in proslavljal zmago, s kakršno se v dolgih letih vodenja Rijeke ni mogel pohvaliti niti njegov rojak Matjaž Kek.

Samir Handanović
Sportal Vid Belec po stopinjah Jana Oblaka #video

Ko je pred tremi tedni Rijeka doma doživela pravcato katastrofo in na Rujevici proti zagrebškemu Dinamu izgubila kar z 0:5 (na omenjeni tekmi je blestel slovenski reprezentant v vrstah hrvaških prvakov Petar Stojanović), se je zatresel trenerski stolček Simona Rožmana. To je bil zanj najbolj neprijeten trenutek, odkar se je iz Slovenije preselil na Kvarner in prevzel vodenje Rijeke. Sledil je reprezentančni premor. Reški klub se je zahvalil nekaterim igralcem in z njimi prekinil sodelovanje, vodstvo pa je podprlo Rožmana in se podalo novim ciljem naproti.

Vrhunci dvoboja v Splitu:

Bišćan nazadnje izgubil z 0:4, Rožman ...

Ko je Rijeka spomladi nazadnje gostovala v Splitu, je pod vodstvom Igorja Bišćana izgubila z 0:4. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Ko je Rijeka spomladi nazadnje gostovala v Splitu, je pod vodstvom Igorja Bišćana izgubila z 0:4. Foto: Urban Urbanc/Sportida Sledilo je gostovanje v Zaprešiću, kjer so Rečani prejšnji konec tedna pokazali povsem drugačen obraz in nadigrali Inter s 4:1. S tem so okrepili samozavest in se na že 141. jadranski derbi v Split odpravili precej optimistični. Vedeli so, da bo Hajduk zahteven tekmec. V tej sezoni je še vselej zmagal na domačih tekmah. Dobil je vseh osem in veljal za najbolj nehvaležnega gostitelja, navijače Rijeke pa je skrbel tudi spomin na zadnje gostovanje, ko je Rečane vodil še Igor Bišćan in na Poljudu spomladi izgubil z visokih 0:4.

Ko se je v nedeljo pred solidno napolnjenimi tribunami Poljuda začel dvoboj, je sprva prevladoval Hajduk. Bil je nevarnejši, v 20. minuti v eni akciji dvakrat zatresel okvir vrat, nato pa so se gostje le otresli pritiska in pokazali boljši odpor. Tik pred koncem prvega polčasa so izkoristili prvo priložnosti in povedli z 1:0. Nigerijec Maxwell Acosty je utišal splitske navijače, ki so zaman čakali na preobrat.

Simon Rožman po zmagi v Splitu:

Skakal od navdušenja in stiskal pesti

Simon Rožman že dolgo ni bil tako srečen kot po tekmi v Splitu. | Foto: Vid Ponikvar Simon Rožman že dolgo ni bil tako srečen kot po tekmi v Splitu. Foto: Vid Ponikvar V drugem polčasu je nekajkrat zadišalo po izenačenju, a je reška obramba vselej zadržala nedotaknjeno mrežo, ko pa je rezervist Momčilo Raspopović v 82. minuti izkoristil napako v vrstah Hajduka in podvojil prednost na 2:0, je postalo jasno, da je Rožman na pragu največjega uspeha, odkar je trener Rijeke. Igra gostiteljev je povsem razpadla, Rečani pa so na krilih nekaj sto glasnih navijačev, ki so pripotovali v Dalmacijo in imeli kaj videti, zadeli še dvakrat in povsem ponižali gostitelje.

Pri proslavljanju zadnjih zadetkov, dosegla sta ju Avstrijec Alexander Gorgon in Tibor Halilović, si je dal duška tudi do takrat dokaj zadržani Rožman. Nekdanji trener Celja in Domžal je skakal od navdušenja, stiskal pesti ter z izbranci in sodelavci iz strokovnega štaba proslavljal največjo zmago, odkar deluje na Hrvaškem. Rijeka je nakazala, da je pod njegovim vodstvom sposobna mešati štrene največjim.

Drugouvrščenemu Hajduku se je približala na tri točke razlike, odigrala pa je tudi tekmo manj, tako da je v vedno boljšem položaju. Drugo mesto v tej sezoni na Hrvaškem prinaša veliko nagrado, saj bo tudi hrvaški podprvak deležen nastopa v kvalifikacijah za bogato ligo prvakov.

Zapisal se je v zgodovino in izenačil rekord

Matjaž Kek ni z Rijeko prav nikoli izgubil na gostovanju pri Hajduku, a se ni mogel nikoli pohvaliti s tako visoko zmago kot njegov rojak Rožman. | Foto: Vid Ponikvar Matjaž Kek ni z Rijeko prav nikoli izgubil na gostovanju pri Hajduku, a se ni mogel nikoli pohvaliti s tako visoko zmago kot njegov rojak Rožman. Foto: Vid Ponikvar Rožman je postal torej prvi trener hrvaškega prvoligaša, ki je ostal neporažen na Poljudu. Hajduku je prisolil zaušnico, ki bi ga lahko še dolgo bolela. Rijeka je s tem prekinila niz petih tekem brez zmage nad največjim jadranskim tekmecem. Še več, Rožman se je zapisal v zgodovino in ponovil najvišjo zmago Rijeke na jadranskih derbijih v Splitu. Rečani so s 4:0 zmagali tudi leta 2006, takrat pa je bil trener Dragan Skočić, ki je pozneje pustil pečat tudi v Sloveniji kot trofejni strateg Interblocka.

Zanimivo je, da Rijeka pod vodstvom Slovenca sploh ne izgublja na Poljudu. Ko je Rečane dolga leta vodil Matjaž Kek, je Mariborčan vedno ostal neporažen na gostovanjih v Dalmaciji, uspešno slovensko tradicijo na jadranskih derbijih v Splitu pa nadaljuje tudi njegov rojak Rožman. Kek je postal tradicionalni strup za Splitčane, na Poljudu pa zmagal najvišje z rezultatom 3:0. Rožman je v prvem svojem jadranskem derbiju šel še korak dlje ...  Rijeko čaka nov izziv v hrvaškem prvenstvu prihodnjo nedeljo, ko bo v sosedskem obračunu gostila Istro 1961.

Ne spreglejte