Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 3. 2022,
20.34

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,32

9

Natisni članek

prodaja Premier League Roman Abramovič Chelsea

Sreda, 2. 3. 2022, 20.34

2 leti, 1 mesec

Roman Abramovič se je odločil: Prodal bom Chelsea

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,32

9

Roman Abramovič | Roman Abramovič bo prodal Chelsea. | Foto Guliverimage

Roman Abramovič bo prodal Chelsea.

Foto: Guliverimage

Ruski milijarder Roman Abramovič je danes sporočil, da bo prodal nogometni klub Chelsea. Rus, ki je že pred dnevi sporočil, da zaradi trenutne situacije prenaša "skrbništvo in upravljanje" angleškega nogometnega prvoligaša dobrodelni organizaciji kluba, je zdaj v sporočilu za javnost sporočil dokončno odločitev, da bo klub prodal, denar od prodaje pa bo dal v dobrodelne namene za žrtve vojne v Ukrajini. Željo po nakupu kluba naj bi že pokazal švicarski milijarder in filantrop Hansjörg Wyss.

Rusija je od četrtkove invazije na Ukrajino pod vse večjim pritiskom Zahoda, ki je sprejel številne gospodarske sankcije in ukrepe za izolacijo ruskih odločevalcev in vplivnežev. S sprejemom vse bolj ostrih sankcij se je v Veliki Britaniji odprla razprava o vlogah ruskih milijarderjev s tamkajšnjim prebivališčem. V britanskem parlamentu se je med razpravo o sankcijah omenil tudi Abramovič, ki ga je ena od opozicijskih poslank imenovala za enega od 35 "ključnih podpornikov" Putina. O številnih odprtih vprašanjih je v nedeljo v finalu angleškega ligaškega pokala spregovoril tudi trener Chelseaja Thomas Tuchel. In če je Roman Abramovič najprej odlašal s prodajo kluba, se je po vseh pritiskih vendarle odločil, da klub preda v druge roke.

"Rad bi komentiral špekulacije v medijih v zadnjih nekaj dneh v zvezi z mojim lastništvom Chelseaja. Kot sem že povedal, sem vedno sprejemal odločitve v interesu kluba. V trenutni situaciji sem se zato odločil za prodajo kluba, saj menim, da je to v najboljšem interesu kluba, navijačev, zaposlenih ter sponzorjev in partnerjev kluba," je zapis za javnost začel ruski mogotec, ki je bil lastnik londonskega kluba vse od leta 2003.

Abramovič je kot lastnik Chelseaja dvakrat osvojil ligo prvakov. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Abramovič je kot lastnik Chelseaja dvakrat osvojil ligo prvakov. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"Prodaja kluba ne bo potekala po hitrem postopku, ampak po ustreznih postopkih. Hkrati ne bom zahteval odplačevanja posojil. Tu zame nikoli ni šlo za posel ali denar, ampak za čisto strast do igre in kluba. Poleg tega sem svoji ekipi naročil, naj ustanovi dobrodelno fundacijo, kamor bodo namenili ves čisti izkupiček od prodaje. Fundacija bo namenjena vsem žrtvam vojne v Ukrajini. To vključuje zagotavljanje ključnih sredstev za nujne in takojšnje potrebe žrtev ter podporo dolgoročnemu delu pri okrevanju," je zapisal Abramovič.

"Vedite, da je bila to zame izjemno težka odločitev in da me boli, da se na tak način poslavljam od kluba. Vendar verjamem, da je to v najboljšem interesu kluba. Upam, da bom lahko še zadnjič obiskal Stamford Bridge, da se osebno poslovim od vseh vas. Bilo mi je v čast in velik privilegij biti del Chelseaja in ponosen sem na vse naše skupne dosežke. Nogometni klub Chelsea in njegovi navijači bodo vedno v mojem srcu."

Abramovič je kot lastnik Chelseaja dvakrat osvojil ligo prvakov, petkrat angleško prvenstvo in dvakrat angleški pokal FA. Skupno je Chelsea v tem času osvojil 21 lovorik.

Preberite še:

Roman Aramovič
Sportal Ruski milijarder Roman Abramovič predaja upravljanje Chelsea, a ostaja lastnik
Roman Abramović
Sportal Ruski milijarder naj bi posredoval za mir v Ukrajini
Ne spreglejte