Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 6. 2014,
15.09

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Massimo Coda Agim Ibraimi NK Gorica NK Koper NK Olimpija NK Olimpija NK Celje NK Domžale NK Rudar NK Zavrč NK Radomlje NK Krka

Ponedeljek, 23. 6. 2014, 15.09

7 let, 12 mesecev

Prvoligaši dejavni: Coda zanimiv Mariboru, Ibraimi Olympiakosu, zanimanje za Eterovića

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Klubi Prve lige Telekom Slovenije so začeli priprave pred začetkom nove sezone. Najodmevnejša dogodka do zdaj sta bila prestop Rajka Rotmana in vrnitev Agima Ibraimija v Maribor.

Podprvaki iz Kopra so pred začetkom priprav dobili dva nova nogometaša. Prvi je vratar, 25-letni Hrvat Božidar Radošević, ki je s klubom sklenil dveletno pogodbo. Pred prihodom v Koper je igral za Inter iz Zaprešića, pred tem pa se je preizkusil tudi pri Željezničarju, Istri, Šibeniku, Hajduku in Solinu. V Koper pa se je vrnil nekdanji član Daniel Bradaschia. Italijanski napadalec se je dogovoril za enoletno pogodbo.

Sicer pa so se Koprčani pet dni mudili na mariborskem Bolfenku, kjer so vadili na igriščih ŠRC Pohorje in v Kidričevem. Zasedba Rodolfa Vanolija je odigrala dve pripravljalni tekmi. Najprej je po golu z glavo, ki ga je zabil Miroslav Ćovilo, zmagala proti tretjeuvrščenemu klubu azerbajdžanske lige Qabali. Na drugi tekmi pa so z 1:1 remizirali z albanskim pokalnim zmagovalcem Flamurtarijem, ko je zadel je Urban Žibert. Nogometaši obalnega prvoligaša se bodo pripravljali na domači Bonifiki, v sredo pa bodo gostovali na Kantridi pri Matjažu Keku in Rijeki.

Luka Koper bo uvodno tekmo sezone v kvalifikacijah za ligo Evropa igrala že 3. julija. Tekmec bo črnogorski Čelik iz Nikšića.

Pokalni prvaki so priprave začeli pred tednom dni, ko so iz Nove Gorice odpotovali v Collecchio pri Parmi, kjer ima italijanski prvoligaš pripravljalno bazo. Po prvem delu priprav so se odpravili proti kraju Ponte di Legno v Dolomitih, kjer bodo ostali teden dni, do 4. julija pa bodo nadaljevali treninge v Parmi. Na pripravah v Italiji so predvidene tri pripravljalne tekme. Na prvi so s 7:1 premagali Collecchio, zadeli pa so Širok, Vetrih, Amarachi, Codromaz, Džuzdanovič in dvakrat Nagode. Zaigrala sta tudi igralca na preizkušnji, in sicer branilec Fabio in srbski krilni nogometaš Aleksander Jevtić..

Uvodna tekma sezone jih čaka 6. julija, ko bo na sporedu slovenski superpokal s prvaki iz Maribora. Gorica bo dejavna tudi v Evropi, in sicer v drugem krogu kvalifikacij lige Europa, prva tekma bo 12. julija.

Glede kadrovskih sprememb se še naprej ugiba o Gianluci Lapaduli, za katerega naj bi se zanimali Ascoli, Monza, Pisa, Salernitana in nekateri italijanski drugoligaši, za Gianvita Misuraco naj bi se zanimala Perugia in Crotone, zanimanje za najboljšega igralca pretekle sezone Massima Codo pa kaže Salernitana in po nekaterih vesteh celo Maribor. Za Gorico pa ne bo več igral Alessandro Favalli.

Po nekaterih vesteh pa naj bi se Gorica zanimala za Davideja Lanzafameja. Gre za 27-letnega napadalca, ki je v italijanski prvi ligi odigral že 64 tekem ter med drugim bil tudi član Palerma in Juventusa.

Celjane bo od zdaj vodil Simon Rožman, ki ima na začetku priprav precej igralcev, ki so na preizkušnji. Nejc Kolman je zapustil Celje. Celjani bodo predvidoma odigrali deset pripravljalnih tekem. Med nasprotniki bodo na primer aktualni makedonski prvak Rabotnički, štirikratni romunski prvak Craiova, azerbajdžanski prvoligaš Simurq ter ukrajinska Vorskla, ki je pred dvema sezonama nastopala tudi v skupinskem delu lige Evropa.

Se pa za mladega reprezentanta Miho Zajca po naših vesteh zanimajo nekateri belgijski in italijanski klubi.

Pri prvakih je do zdaj najbolj zanimiva vest vrnitev Agima Ibraimija, ki je bil prejšnjo sezono član Cagliarija. Vendar naj bi zanimanje za makedonskega reprezentanta že kazala grški prvak Olympiakos in angleški Leeds. Se pa v Mariboru mudi italijanski vratar Marco Franceschin, ki bo 13. julija dopolnil 20 let.

Sicer pa mariborski nogometaši uvodni del priprav opravljajo na Rogli, njihov prvi tekmec pa je bil sestavljen iz nogometašev Dravinje in Zreč. Ob zmagi s 4:2 so zadeli dvakrat Sirk, Moravac in Vršič. Zaradi lažjih poškodb so manjkali Tavares, Mendy in Fajić ter Mertelj, ki se je pozneje priključil ekipi.

Med 25. junijem in 2. julijem pa bo mariborska delegacija nastanjena v Moravskih Toplicah, kjer bodo odigrali dve tekmi. Najprej proti moštvu Qabala iz Azerbajdžana, čaka pa se še na potrditev nasprotnika tri dni pozneje. Ob vrnitvi domov bo zvečer premiera v Ljudskem vrtu proti romunskemu Petrolulu.

Krka si je brez dodatnih kvalifikacij zagotovila obstanek med prvoligaši, moštvo pa bo od zdaj vodil Miloš Rus, ki je prej deloval v Celju. Klub so zapustili Josip Marošević, Saša Ranić, Anže Košnik, Arouno Dang Bisselle in Stefan Mba Obeleje. Iz vrst Triglava pa je Krko okrepil branilec Lamin Diallo. Odigrali bodo pet prijateljskih tekem, in sicer z makedonskim podprvakom Vardarjem, Zagrebom, Bistro, dva nasprotnika pa še nista znana.

Pri Domžalah naj bi se zanimali za dva nekdanja nogometaša Olimpije. To sta vezista Damjan Trifković in Gabriel Eteme. Je pa zasedba Luke Elsnerja odigrala prvo pripravljalno tekmo s hrvaškim prvoligašem RNK Split. Ob porazu (1:2) je za Domžale zadel Tadej Rems. Zaradi poškodb niso igrali Slobodan Vuk, Rudi Požeg Vancaš, Alen Ožbolt, Gaber Dobrovoljc, Nejc Vidmar, Joshua Parker, ki je tekmo izpustil zaradi osebnih razlogov, in Erik Janža, ki je zaradi reprezentančne akcije priprave začel pozneje.

Pri Rudarju je bilo največ govoric glede prestopa Rajka Rotmana. Novopečeni reprezentant, ki se je izkazal na tekmah proti Urugvaju in Argentini, je bil najprej v igri za prestop k Portu, vendar ga je kupil turški Istanbul. "Vesel sem, da smo našli skupni jezik. Trener me želi v klubu, to mi ogromno pomeni," je dejal Rotman, ki je mislil na nekdanjega turškega selektorja Abdulaha Avcija, podpisal pa naj bi štiriletno pogodbo. Klub utegne zapustiti tudi najboljši strelec pretekle sezone Mate Eterović. Za hrvaškega napadalca naj bi se zanimala avstrijski prvoligaš Wolfsberger AC in grški AEK iz Aten.

So pa Velenjčani že odigrali tudi pripravljalno tekmo in s 5:1 premagali Radlje. Naslednjo tekmo bodo igrali v Avstriji.

Pri Olimpiji še vedno ni znano, ali bo Izet Rastoder še naprej vodil klub, niti kdo bo prva okrepitev. Najbrž bosta trenersko vlogo prevzela Darko Karapetrović in Aleksander Radosavljević. Prvič sta z ekipo trenirala Luka Gajič, ki je član Olimpije že od januarja, in najizkušenejši član kluba Aleksandar Rodić.

Si pa pri Olimpiji precej obetajo od odmevne pripravljalne tekme, ko bo 27. julija v Stožicah gostoval angleški Chelsea, ki ga vodi Jose Mourinho.

Zavrč je po premierni sezoni med prvoligaši novo začel s precej zamenjavami. Proste roke pri iskanju novih klubov so dobili Dominik Božak, Mario Brlečić, Aleš Čeh, Gregor Fink, Arpad Vaš, Josip Fuček. Se pa pri Zavrču obeta še nekaj kadrovskih sprememb. Med enajstimi novinci, ki so bili na prvem treningu, je bil tudi Marko Ranilovič, nekdanji čuvaj mreže Maribora, ki je bil nazadnje na Madžarskem. Zelo blizu podpisa je tudi branilec Alan Hočevar, ki je bil nazadnje član drugoligaša Šmartno 1928. Poleg njiju so bili na prvem treningu izmed novih obrazov prisotni še: Dominik Fijačko (Zavrč mladina, napad), Josip Jurjević (Zelina, obramba), Ivan Antolek (Gorica, napadalec), Filip Petak (Međimurje, obramba), Vedran Jerković (Gorica, obramba), Luka Janžekovič (Aluminij, vratar), Moris Kunta (Varaždin, bočni), Lovro Cvek (Varaždin, obramba) in Josip Bagarić (Hrvace, obramba). Vsi omenjeni bodo v Zavrču ostali nekaj časa, trenirali z ekipo, odigrali dve, morda tri prijateljske tekme, nato pa se bo strokovno vodstvo odločilo, ali bi predstavljali morebitno okrepitev. Treningom se je pridružil tudi Lovro Benić, nekdanji mladinec Rijeke, ki je v zadnji sezoni igral za Pomorac. Na prvem zboru ni bilo Matije Smrekarja, najboljšega strelca Zavrča v pretekli sezoni, ki je z dovoljenjem kluba še na oddihu, in Josipa Golubarja, ki bo še naprej branil barve Zavrča.

Zavrč je na prvi tekmi Hodošu nasul šest golov. Trikrat je zadel Matjašič, dvakrat Kelenc in Kresinger.

Ne spreglejte