SiolNET. Sportal Nogomet
0,09

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prvič v zgodovini: Slovenca na tekmi v e-nogometu

0,09

termometer

e-šport
Foto: Getty Images

Nogometna zveza Slovenije se je pridružila prvemu tekmovanju v e-športu pod okriljem Evropske nogometne zveze. Iz Slovenije se bosta evropskega prvenstva v nogometni simulaciji eFootball Pro Evolution Soccer 2020 udeležila dva e-reprezentanta, ki bosta izbrana na državnih izbirnih turnirjih. Ti bodo decembra.

"Uefa bo prvič v zgodovini organizirala evropsko prvenstvo v nogometni simulaciji. V to bo vključenih 55 nogometnih zvez, ki so vključene v Uefo," je na današnji novinarski konferenci sporočil generalni sekretar Nogometne zveze Slovenije (NZS) Martin Koželj.

Kot je povedal Koželj, bo kvalifikacije vsaka zveza izvedla bodisi prek spleta bodisi z organizacijo dogodkov. Zmagovalci bodo potem prek kvalifikacijskih turnirjev svojo državo zastopali na zaključnem turnirju Uefa eEuro 2020, ki bo naslednje poletje v Angliji na slovitem stadionu Wembley.

Pot do uvrstitve na e-turnir

"NZS bo kvalifikacije organizirala prek dveh turnirjev, to je 7. decembra v Mariboru in 15. decembra v Ljubljani ter pozneje 21. decembra na zaključnem turnirju pri nas v nacionalnem nogometnem centru na Brdu pri Kranju," je še napovedal Koželj.

Spodnja starostna meja igralcev je 16 let.

NZS bo oral ledino

NZS bo tako kot prva športna zveza v Sloveniji organizirala tovrsten e-dogodek oziroma kvalifikacije za e-evropsko prvenstvo.

"Verjamem, da bodo druge športne organizacije tudi prepoznale ta potencial in se nam kmalu pridružile, saj je e-šport način, kako nogometna zveza lahko pristopa do svojih potencialnih navijačev oziroma simpatizerjev," je dejal.

Poudaril je, da nam ta način omogoča, da nogomet v svoje življenje spustimo tudi na druge načine, ob tem pa izpostavil, da je tudi v Sloveniji to izredno hitro rastoča panoga.

E-šport kot najhitrejše rastoča športna kategorija na svetu

Glavni izvršni direktor Big Banga Uroš Mesojedec je pozdravil strateško partnerstvo med NZS in Big Bangom na tem projektu. Trgovec tako postaja prvi uradni pokrovitelj slovenske e-reprezentance.

"E-šport je najhitrejše rastoča športna kategorija na svetu, turnirje v videoigrah pa spremlja že več kot milijarda ljudi. Samo za občutek: to je dvakrat več kot formulo 1. Samo v letu 2018 so ljudje prebili rekordnih 6,6 milijarde ur za spremljanje e-športa," je dejal Mesojedec.

Kot je dejal, danes to športno kategorijo pozna prek 1,57 milijarde ljudi, najmanj 30 odstotkov uporabnikov spleta med 16. in 34. letom pa je v zadnjem obdobju spremljalo najmanj en turnir e-športa. Vrednost panoge videoiger v Sloveniji je Mesojedec ocenil na 30 milijonov evrov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin