Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 11. 2023,
11.02

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

Blaž Slišković Alain Giresse Primož Gliha Kosovo Kvalifikacije za Euro 2024

Četrtek, 23. 11. 2023, 11.02

2 meseca, 2 tedna

Gliha ni več selektor Kosova, prihaja legenda Jugoslavije?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
Primož Gliha | Primož Gliha je sodelovanje s Kosovom sklenil po porazu na zadnji kvalifikacijski tekmi z Belorusijo. | Foto Reuters

Primož Gliha je sodelovanje s Kosovom sklenil po porazu na zadnji kvalifikacijski tekmi z Belorusijo.

Foto: Reuters

Slovenski strateg Primož Gliha je po štirih mesecih končal sodelovanje s Kosovom. Vodil ga je na šestih kvalifikacijskih tekmah za Euro 2024, dosegal bistveno boljše rezultate od njegovega predhodnika Alaina Giressa, a se je krovna zveza Kosova po zgolj petem mestu v skupini odločila, da z nekdanjim reprezentantom Slovenije ne podaljša pogodbe. Po območju nekdanje Jugoslavije so se razširile novice, da bi lahko Gliho nasledil legendarni Blaž Slišković.

Luka Modrić
Sportal Odkar je razpadla Jugoslavija, se kaj takega še ni pripetilo

Reprezentanca Kosova je imela pred začetkom kvalifikacij za Euro 2024 visoke cilje, na koncu pa se je morala v druščini Romunije, Švice, Izraela, Belorusije in Andore zadovoljiti s predzadnjim mestom. Osvojila je 11 točk, manj jih je v skupini le ''palček'' Andora (2). Kosovo je slabo vstopilo v kvalifikacijski ciklus, nekdanji zvezdnik francoskega nogometa Alain Giresse v uvodnih štirih tekmah sploh ni zmagal, ampak je osvojil tri točke.

Zaradi tega je izgubil službo in na njegovo mesto je prišel Primož Gliha. Z reprezentanco Kosova je že imel izkušnje, prejšnjo jesen je začasno prevzel njeno vodenje na dveh prijateljskih tekmah, letos pa se je potegoval za prave točke. Rezultatsko ni razočaral, dvakrat je remiziral s favorizirano Švico, premagal je Izrael in Andoro, praznih rok pa ostal le v Romuniji in na zadnji tekmi, ko je v Prištini izgubil z Belorusijo.

Po poročanju številnih medijev iz BiH in Kosova bi lahko Gliho na vročem stolčku v Kosovu zamenjal Blaž Slišković. Štiriinšestdesetletni strateg iz Mostarja je nekdanji velikan in boem jugoslovanskega nogometa. Bil je otrok Veleža, najbolj blestel v dresu splitskega Hajduka, pri Marseillu naredil velik vtis na takrat še zelo mladega Zinedina Zidana, a pozneje zaradi nešportnega življenja ni na igrišču nikoli pokazal vsega potenciala, ki ga je ves čas obetal.

Blaž Slišković že ima izkušnje z vodenjem reprezentance. Pred leti je vodil BiH v kvalifikacijah za Euro 2004. | Foto: Reuters Blaž Slišković že ima izkušnje z vodenjem reprezentance. Pred leti je vodil BiH v kvalifikacijah za Euro 2004. Foto: Reuters

Kot trener je deloval v različnih državah, nazadnje je pred poltretjim letom vodil sarajevskega Željezničarja, bil je tudi selektor Bosne in Hercegovine. Zdaj bi lahko prevzel Kosovo in ga vodil v kvalifikacijah za SP 2026.

Primož Gliha Kosovo
Sportal Izredno stanje na Kosovu, Primož Gliha se veseli druge zmage
Hrvaška Armenija
Sportal Hrvati ponosni, a realni: Če želimo na EP igrati vidno vlogo ...
Ante Budimir
Sportal Zdaj je jasno vse, na Euro še Hrvati
Benjamin Šeško
Sportal Jan Oblak končno dobil svojega "Zlatka Zahovića"
Ne spreglejte