Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 11. 2023,
23.08

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,23

Natisni članek

Kvalifikacije za Euro 2024 Priština Izrael Kosovo Primož Gliha

Nedelja, 12. 11. 2023, 23.08

2 meseca, 2 tedna

Kvalifikacije za Euro 2024, prestavljena tekma

Izredno stanje na Kosovu, Primož Gliha se veseli druge zmage

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,23
Primož Gliha Kosovo | Primož Gliha je kot selektor Kosova na treh tekmah osvojil sedem točk. | Foto Reuters

Primož Gliha je kot selektor Kosova na treh tekmah osvojil sedem točk.

Foto: Reuters

V Prištini se je danes odvila kvalifikacijska tekma za Euro 2024 med Kosovom in Izraelom. Izbrani vrsti bi se morali v skupini I pomeriti že prejšnji mesec, a so dvoboj zaradi vojnih razmer v Izraelu prestavili. Gostitelji, ki jih vodi slovenski strateg Primož Gliha, so z drugo zaporedno zmago v tem ciklusu ohranil Kosovo v boju za nastop na evropskem prvenstvu, hkrati pa zelo razveselil Romunijo in Švico.

Kvalifikacije za Euro 2024, zaostala tekma:

"Želimo si, da bi zavladal mir. Zelo nas skrbi trenutno stanje v Izraelu," je na novinarski konferenci pred kvalifikacijskim srečanjem v Prištini povedal Primož Gliha. 56-letni Slovenec je Kosovo v tem ciklusu vodil na štirih tekmah. Najprej je doma remiziral s Švico (2:2), kar je bil velik uspeh, ki sta ga zaznamovala dva zadetka Vedata Muriqija. Nato je izgubil na gostovanju v Bukarešti proti Romuniji (0:2). To je bila tekma, na kateri so domači navijači proti reprezentanci Kosova usmerili ogromno provokacij. Tekmo so že prekinili, a se je nato le nadaljevala in končala z zmago gostiteljev.

V tretjem poskusu pa je Gliha le dočakal prvo kvalifikacijsko zmago na klopi Kosova. To je bila tudi prva zmaga Kosova v tem ciklusu. Na sedmi tekmi v kvalifikacijah za Euro 2024. Nekdanji slovenski reprezentant, ki je v domovini nazadnje deloval kot selektor mlade reprezentance do 21 let, je Kosovo prejšnji mesec popeljal do zmage s 3:0 v Andori.

Danes se je Kosovo predstavilo na domačem stadionu Fadila Vokkrija v Prištini, v goste pa je prejelo Izrael, s katerim se je letos v gosteh razšla brez zmagovalca (1:1). Tokrat so domači zmagali, edini gol na tekmi je v 41. minuti dosegel Milot Rashica. Izraelci so tekmo končali z desetimi nogometaši, rdeč karton je v sodnikovem podaljšku prejel Roy Revivo. Gliha se je tako veselil druge zmage na mestu kosovskega selektorja.

Kosovo še ni rekel zadnje v boju za Euro 2024

Primož Gliha je na zadnji tekmi v gosteh nadigral Andoro (3:0). | Foto: Reuters Primož Gliha je na zadnji tekmi v gosteh nadigral Andoro (3:0). Foto: Reuters Dvoboj, ki ga je sodil Slovak Ivan Kružliak, je potekal pred rekordnim številom varnostnikov in policistov. Vsak gledalec je bil pred vstopom na stadion podrobno pregledan. Poostrene varnostne kontrole v Prištini vladajo vse od prihoda izraelske reprezentance. Gostitelji namreč zaradi burnih dogodkov na Bližnjem vzhodu, kjer na območju Izraela in Gaze divja vojna, nočejo ničesar prepustiti naključju in se na dvoboju izogniti vsakršnemu incidentu.

Selektor Gliha se je pred srečanjem, ki poteka na dan, ko se po Evropi še igrajo prvenstvene klubske tekme, znašel v težavah. Edini klub, ki je zaradi tega reprezentančnega dvoboja prestavil svojo tekmo, je bil španski prvoligaš Mallorca, za katerega nastopa Muriqi. Ta je danes ob odsotnosti Amirja Rrahmana nosil kapetanski trak.

Primož Gliha dočakal prvo zmago v Prištini, Kosovo pa je zadržal teoretične možnosti za preboj na Euro 2024. Z zmago je razveselil tudi vodilni dvojec skupine I, to sta Romunija in Švica, saj se je oddaljil od Izraela. Zadnji ni še nikoli zaigral na evropskem prvenstvu, podobno velja tudi za Kosovo.  

Nastop na Euru 2024 so si poleg gostiteljev Nemcev že zagotovile Anglija, Avstrija, Belgija, Francija, Portugalska, Škotska, Španija in Turčija.

Lestvice:

 

Ne spreglejte