SiolNET. Sportal Nogomet
0,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Nogometni zvezi Slovenije zlati red za zasluge

Predsednik NZS podelil zlati red za zasluge, Čeferin ponosen na slovenski nogomet

0,35

termometer

Zlati red za NZS: Borut Pahor & Radenko Mijatović
Predsednik NZS je iz rok predsednika Slovenije prejel odlikovanje zlati red za zasluge. Foto: STA

Nogometni zvezi Slovenije (NZS) je ob njeni stoletnici predsednik države Borut Pahor danes podelil zlati red za zasluge. Odlikovanje je na slavnostnem dogodku v veliki dvorani predsedniške palače v imenu NZS sprejel njen predsednik Radenko Mijatović. Ob jubileju NZS so o marsičem zanimivem spregovorili trije predsedniki, Mijatović, Aleksander Čeferin in Rudi Zavrl.  

Aleksander Čeferin, Radenko Mijatović, Srečko Katanec Sportal Stoletnica s kozmetično napako

Pahor se Nogometni zvezi Slovenije z visokim državnim odlikovanjem ob njeni stoletnici zahvaljuje za izjemne uspehe v množičnosti in odličnosti. "Nogometna zveza Slovenije je zaslužna za to, da se je nogomet pri nas uveljavil kot množični in vrhunski šport in da smo dobili vrsto vrhunskih igralcev in trenerjev, ki dosegajo zavidljive uspehe v širšem mednarodnem okolju," je po poročanju STA pojasnil predsednik republike.

Video: Planet:

"Nogomet se je uspešno spopadal z različnimi izzivi"

Radenko Mijatović: Nogomet se je uspešno soočal z različnimi izzivi in prepričan sem, da se bo tudi s trenutnim, pred katerega ni postavljen le nogomet, temveč celotna družba. Radenko Mijatović: Nogomet se je uspešno soočal z različnimi izzivi in prepričan sem, da se bo tudi s trenutnim, pred katerega ni postavljen le nogomet, temveč celotna družba. Foto: STA "V čast mi je, da lahko NZS vodim ravno v času, ko slovenski nogomet praznuje visoki jubilej. Od leta 1920 do danes je slovenski nogomet šel skozi različna obdobja, prehodil dolgo pot razvoja in rasti. Veliko je takšnih dogodkov, na katere smo lahko upravičeno ponosni. Nogomet se je uspešno spopadal z različnimi izzivi in prepričan sem, da se bo tudi s trenutnim, pred katerega ni postavljen le nogomet, temveč vsa družba. Pomembno je, da smo enotni, močni v najtežjih trenutkih. Nogomet pa bo iz tega prišel z veliko izkušnjo, ki nam bo pomagala, da bomo še močnejši," je v nagovoru ob obletnici povedal Mijatović.

Čeferin: Slovenci smo razdvojeni, nogomet pa nas lahko združuje

Predvsem smo lahko ponosni na slovenski nogomet, na vse, kar smo doslej dosegli in pričakujem, še bomo. Slovenci smo večkrat precej razdvojeni na različnih temeljih, nogomet pa je dejavnik, ki nas lahko združuje. Vesel sem, da imamo odličnega predsednika zveze, odlično ekipo na zvezi, česar se vesel tako osebno kot predsednik Uefe, saj bi bilo zelo nerodno, če slovenska zveza ne bi bila dobro vodena," pa je ob slavnostnem jubileju povedal predsednik Uefe Aleksander Čeferin.

Ob jubileju NZS so spregovorili tudi trije predsedniki, Rudi Zavrl (častni predsednik NZS), Aleksander Čeferin (predsednik Uefe) in Radenko Mijatović (predsednik NZS). Slišati je bilo marsikaj zanimivega:

FIFA logo Sportal Fifa bo pospešila izplačilo 150 milijonov dolarjev

Koronavirus pokvaril praznovanje

Koronakriza je pokvarila načrte NZS, ki si je obetala veliko bolj bombastično praznovanje častitljivega jubileja. "Najprej bi imeli slavnostno akademijo, ki je bila predvidena za današnji dan. Premaknili smo jo na poznejši termin in jo bomo, če bodo razmere dovoljevale, organizirali v jesenskem delu leta," je dejal Mijatović.

Med ključnimi dogodki je bila 31. maja v Ljubljani predvidena tudi reprezentančna tekma z evropskim prvakom in zmagovalcem prve lige narodov Portugalsko. "Tudi to smo morali odpovedati. Ne vemo, kako in kdaj bi jo mogoče odigrali, glede na to, da pričakujemo zgoščen razpored v nadaljevanju leta," je še povedal Mijatović.

Z aprila na predvidoma maj so preložili tudi fotografsko razstavo o stoletnici, medtem ko bodo nogometne večere po medobčinskih nogometnih zvezah ter tudi knjigo 100 let nogometa na Slovenskem in dokumentarni film predstavili pozneje oziroma jeseni.

Pod okriljem NZS je registriranih več kot 50 tisoč nogometašic in nogometašev, 1.500 trenerjev in več kot tisoč sodnikov. "V otroško nogometno šolo so vsako leto vključene cele generacije dečkov in deklic. Zveza prireja vrsto tekmovanj na nacionalni in regionalnih ravneh ter izvaja družbeno odgovorne projekte, ki se povezujejo z nogometom in mlade navdihujejo z vzorništvom ter skozi igro tako, da se nihče ne čuti zapostavljenega ali prikrajšanega," je med drugim zapisano v obrazložitvi nagrade.

Preberite še:

NK Domžale NK Maribor Sportal Prvoligaški klubi "pozabili" na dodatne kvalifikacije, Domžale za širitev na 12 klubov Uefa Logotip Sportal Uefa: Domača tekmovanja imajo trenutno prednost pred evropskimi pokali

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin