Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 8. 2021,
14.17

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,09

6

Natisni članek

Bayern München Nemčija Gerd Müller

Nedelja, 15. 8. 2021, 14.17

2 leti, 8 mesecev

Gerd Müller (3. november 1945–15. avgust 2021)

Poslovila se je nemška nogometna legenda

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,09

6

Gerd Müller | Foto Reuters

Foto: Reuters

Iz Nemčije prihaja žalostna vest, v 76. letu starosti se je poslovil Gerd Müller, legenda münchenskega Bayerna in nemške nogometne reprezentance. Nekdanji odlični napadalec je z bavarskim klubom med leti 1968 in 1974 štirikrat osvojil bundesligo, trikrat evropski pokal in enkrat pokal pokalnih zmagovalcev, z reprezentanco Zahodne Nemčije pa je bil evropski prvak leta 1972 in svetovni na domačem prvenstvu leta 1974.

Eden najboljših napadalcev v zgodovini je v karieri dosegel 365 prvenstvenih zadetkov za Bayern v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Za reprezentanco takratne Zahodne Nemčije je na 62 tekmah dosegel kar 68 golov.

Slačilnico pri Bayernu si je delil tudi z Brankom Oblakom (levo). | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Slačilnico pri Bayernu si je delil tudi z Brankom Oblakom (levo). Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Müller je leta 1970 prejel nagrado Zlata žoga in zlata kopačka, v letih 1967 in 69 pa je bil izbran za nemškega nogometaša leta. Zadnji dve leti igranja za Bayern si je slačilnico delil tudi s slovensko nogometno legendo Brankom Oblakom. Z bavarskim velikanom je osvojil tudi štiri naslove pokalnega prvaka, kar sedemkrat pa je bil kralj strelcev v prvenstvu. Poleg Bayerna je v karieri zastopal še barve Nördlingena in ameriškega Fort Lauderdale Strikers.

"Danes je žalosten, črn dan za Bayern in naše navijače," je ob tem dejal predsednik bavarskega velikana Herbert Hainer. Na družbenih omrežjih pa je Bayern zapisal, da se je "danes ustavil svet FC Bayerna. Rekorder po številu naslovov in celotna navijaška baza danes žaluje za v nedeljo umrlim Gerdom Müllerjem", poroča STA.

"Je ena največjih legend Bayerna, njegovi dosežki in številke pa so brez primere. Večno bo del izjemne zgodovine kluba in celotnega nemškega nogometa. Gerd Müller je poosebitev razvoja in rasti Bayerna v enega največjih klubov na svetu," pa je dodal legendarni vratar Oliver Kahn, sedaj direktor bavarskega nogometnega ponosa.

Nekdanji odlični napadalec, ki se ga je prijel vzdevek "bombnik", je imel v zadnjih letih življenja težave z demenco in Alzheimerjevo boleznijo.

Sožalje družini, svojcem in prijateljem izrekata nogometna in celotna športna javnost, še piše STA.

Ne spreglejte