Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 12. 2020,
13.36

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

4

Natisni članek

UEFA Aleksander Čeferin

Četrtek, 24. 12. 2020, 13.36

3 leta, 4 mesece

Posebno pismo predsednika Uefe

Kaj sta se v letu 2020 naučila Aleksander Čeferin in Uefa?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

4

Aleksander Čeferin | Aleksander Čeferin je kot ključno odločitev v tekmovalnem smislu izpostavil prestavitev EP za 12 mesecev. Ta je omogočila zaključek domačih tekmovanj v sezoni 2019/20 in pravočasno prilagoditev tekmovanj v sezoni 2020/21. | Foto STA

Aleksander Čeferin je kot ključno odločitev v tekmovalnem smislu izpostavil prestavitev EP za 12 mesecev. Ta je omogočila zaključek domačih tekmovanj v sezoni 2019/20 in pravočasno prilagoditev tekmovanj v sezoni 2020/21.

Foto: STA

Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin je v posebnem pismu za Uefa Direct potegnil črto pod letom 2020 in sporočil, da se mora ne le nogometni, ampak tudi preostali svet iz spopadanja s pandemijo novega koronavirusa marsikaj naučiti. Sam je poudaril predvsem enotno prizadevanje za iste cilje.

Aleksander Čeferin
Sportal Čeferin spodbudil k cepljenju proti koronavirusu

"Leta 2020 smo se naučili, da lahko evropska nogometna skupnost v duhu kompromisov in razumevanja, pa tudi z ekipnim delom ter prizadevanjem za iste cilje premaga vsako oviro. To je lekcija, ki nam bo prav prišla v prihodnosti," je v pismu zapisal predsednik Uefe Aleksander Čeferin.

"V zadnjih devetih mesecih smo premagali vrsto pomembnih ovir, ki bi se v običajnejših časih zdele nepremostljive," je dejal Čeferin. Kot ključno odločitev v tekmovalnem smislu je izpostavil prestavitev EP za 12 mesecev. Ta je omogočila zaključek domačih tekmovanj v sezoni 2019/20 in pravočasno prilagoditev tekmovanj v sezoni 2020/21.

Evropsko prvenstvo, žal brez Slovenije, bi moralo potekati že to poletje, a je bilo zaradi težav zaradi epidemije covid-19 prestavljeno na leto 2021. | Foto: Reuters Evropsko prvenstvo, žal brez Slovenije, bi moralo potekati že to poletje, a je bilo zaradi težav zaradi epidemije covid-19 prestavljeno na leto 2021. Foto: Reuters

Širše je izpostavil, da sicer vso raznoliko družbo na tem planetu vodi skupna želja, da se iz zahtevnega leta nekaj nauči in to znanje v prihodnosti tudi uporabi.

"Nogomet pri tem ni nobena izjema, tudi po tako burnem in izrednem letu. Iz tega, kako so se upravni organi, nacionalna združenja, lige, klubi, igralci in navijači združili med pandemijo covid-19, da bi se prilagodili spremembam brez primere, se je mogoče veliko naučiti," je zapisal Čeferin.

Protokol "Return to Play" vzpostavil trdne standarde

Bayern je poleti stopil na evropski prestol v posebnem "mehurčku" v Lizboni. | Foto: Getty Images Bayern je poleti stopil na evropski prestol v posebnem "mehurčku" v Lizboni. Foto: Getty Images Uefa ima po njegovem mnenju zdaj preizkušeno formulo za varno organizacijo svojih tekmovanj. Protokol "Return to Play", objavljen julija, je vzpostavil trdne zdravstvene in operativne standarde za vsa tekmovanja pod njenim okriljem. Doseg nogometa je imel po mnenju predsednika Uefe ključno vlogo tudi pri posredovanju pomembnih zdravstvenih sporočil in napotkov.

V temeljitih prizadevanjih za zaščito vseh, ki sodelujejo v nogometnih tekmah, so analizirali vse vidike organizacije tekem, ki se jih bo do konca koronskega leta tako na klubski kot reprezentančni ravni nabralo več kot tisoč.

"Priljubljenost in doseg nogometa prinašata dodatno družbeno odgovornost. V času stisk ima nogomet moč podpreti in krepiti skupnosti," je sklenil Čeferin. Po njegovem mnenju so nacionalne zveze, lige, klubi in igralci sprožili nešteto pomembnih pobud za pomoč lokalnim skupnostim pri obvladovanju razmer ob zaprtjih v državah.

Uefa Logotip
Sportal Čeferin in ekipa pripravljajo novost
Aleksander Čeferin
Sportal Čeferin po poplavi enajstmetrovk za igro z roko: "Pravila povzročajo frustracije in nelagodje"
Ne spreglejte