Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
14. 10. 2018,
6.00

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60

Natisni članek

Liga narodov Gibraltar

Nedelja, 14. 10. 2018, 6.00

5 let, 6 mesecev

Zgodovinska zmaga Gibraltarja

Palčka razbesneli z napačno himno, sledil je čudež

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60
Gibraltar | Gibraltar je čezmorsko ozemlje Združenega kraljestva in Severne Irske, ki ga obkroža špansko ozemlje. Ima velik strateški pomen, saj Gibraltarska ožina povezuje Evropo in Afriko. | Foto Getty Images

Gibraltar je čezmorsko ozemlje Združenega kraljestva in Severne Irske, ki ga obkroža špansko ozemlje. Ima velik strateški pomen, saj Gibraltarska ožina povezuje Evropo in Afriko.

Foto: Getty Images

V soboto se je v Armeniji pisala zgodovina. Nogometna reprezentanca Gibraltarja, ena od najmanjših evropskih držav, je po 22 zaporednih porazih na mednarodnih tekmah, ki štejejo za točke, končno zmagala. Prvenec je proslavljala v Erevanu in jo zagodla Armencem, ki so jim pred srečanjem dvignili pritisk s predvajanjem napačne himne.

Nogometaši Gibraltarja kar niso mogli verjeti, ko so pred tekmo v Erevanu namesto svoje himne zaslišali manj znano melodijo. To je bila himna Liechtensteina, gostitelji pa so se za neljub zaplet hitro opravičili.

Tomaž Kavčič
Sportal Liga narodov? Liga porazov za Slovenijo. Padla je tudi v Oslu.

Kot da bi to še bolj zbodlo goste iz majhne države, ki je bila v petih letih, odkar je članica Evropske nogometne zveze (Uefa), redna topovska hrana za tekmece. Ponavadi so dvoboji z nogometnim evropskim palčkom spominjali na obračun mačke z mišjo. Zadnjih šest tekem, ki so štele za točke, je izgubil s skupno razliko v zadetkih kar 0:27!

Po 22 zaporednih porazih napočil čas za veliko slavje

Gibraltar, ki se ne more pohvaliti z velikim izborom nogometašev, saj ima žepna državica zgolj 35 tisoč prebivalcev, je redno izgubljal z veliko razliko in tekmecem polnil samozavest. Na prijateljskih tekmah je bil uspešnejši. Leta 2014 je prekrižal načrte Malti, letos pa Latviji, obakrat je zmagal z 1:0, a so bile vseeno to preizkušnje brez večjega vložka. V Erevanu pa je bilo drugače. Gibraltar se je odpravil v Armenijo po dveh porazih v skupini D4 lige narodov in končno dočakal veliki trenutek.

Čeprav so bili gostitelji nevarnejši, statistika razkriva, da so proti gibraltarskim vratom streljali kar 35-krat, od tega desetkrat v okvir vrat (gostje so streljali šestkrat, dvakrat v okvir vrat), so se veselili avtsajderji skupine. Zmagovalca je v 50. minuti odločil zadetek 30-letnega branilca Josepha Chipoline z bele točke, nogometaša polprofesionalnega kluba Lincoln Red Imps, enega od številnih članov reprezentance Gibraltarja, ki se z nogometom ukvarja zgolj ljubiteljsko.

V štirih letih, odkar igra kvalifikacijske tekme, je Gibraltar proti Belgiji izgubil z 0:9, s Poljsko 1:8, z Nemčijo, Irsko in Poljsko 0:7, z Estonijo, Belgijo in Škotsko 0:6 …  | Foto: Reuters V štirih letih, odkar igra kvalifikacijske tekme, je Gibraltar proti Belgiji izgubil z 0:9, s Poljsko 1:8, z Nemčijo, Irsko in Poljsko 0:7, z Estonijo, Belgijo in Škotsko 0:6 … Foto: Reuters

Nogometni amaterji proti bogatemu članu Arsenala

Armeniji ni do uspeha proti Gibraltarju pomagal niti nastop Henrikha Mkhitaryana. | Foto: Reuters Armeniji ni do uspeha proti Gibraltarju pomagal niti nastop Henrikha Mkhitaryana. Foto: Reuters Kruh si služi kot državni uslužbenec, v prostem času pa igra nogomet in predstavlja barve svoje državice. V izbrani vrsti ni osamljen primer, saj si slačilnico deli s prodajalci, policisti, cariniki, gasilci in še s kom.

Gibraltar jo je kljub temu zagodel Armeniji, ki ima v svojih vrstah velikega zvezdnika Henrikha Mhitaryana in je v soboto odigral vseh 90 minut. Odkar se je iz Manchestra United preselil k Arsenalu, na teden zasluži okrog 135.000 evrov, na leto pa več kot sedem milijonov evrov!

To pa je že druga finančna dimenzija, o kateri lahko nogometaši Gibraltarja, ki na lestvici Fife zasedajo šele 198. mesto, zgolj sanjajo. A pri nogometu še kako velja rek, da ne šteje posameznik, ampak ekipa. Armenska je v soboto kljub številnim napadom ostala praznih rok, Gibraltar pa se je domov vračal z ogromnim nasmeškom.

Kakšna bo šele evforija v torek, ko se bo doma v 4. krogu lige narodov pomeril z Liechtensteinom, katerega himno je moral poslušati v Erevanu. Prejšnji mesec je v Vaduzu v ligi narodov izgubil z 0:2 ...

Tomaž Kavčič
Sportal Slovenija spet poražena v ligi narodov
Ne spreglejte