Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
11. 4. 2021,
12.13

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

Gerard Pique Jesus Gil Manzano Zinedine Zidane La Liga špansko prvenstvo Barcelona Real Madrid Ronald Koeman

Nedelja, 11. 4. 2021, 12.13

3 leta

Odmevi po dramatičnem el clasicu v Madridu

Tretji polčas v Madridu: Barcelona ogorčena nad sojenjem

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35
Real Barcelona | Karim Benzema je s prekrasnim zadetkom popeljal Real v vodstvo že v 14. minuti in spravil izbrance Ronalda Koemana v težave. | Foto Reuters

Karim Benzema je s prekrasnim zadetkom popeljal Real v vodstvo že v 14. minuti in spravil izbrance Ronalda Koemana v težave.

Foto: Reuters

Nogometni klubski spektakel, derbi vseh derbijev med Realom in Barcelono, je osrečil navijače belih baletnikov. Gostitelji so na majhnem stadionu Alfredo di Stefano v hudem nalivu premagali Katalonce z 2:1 in se (začasno) povzpeli na vrh. Bilo je napeto in dinamično, vse do zadnjih sekund, v katerih so gostje zatresli prečko. V taboru Barcelone so bili nezadovoljni z nekaterimi sodniškimi odločitvami, največ sta imela pripomniti Ronald Koeman in Gerard Pique.

Lucas Vazquez
Sportal Dan po veliki zmagi slaba novica za Real

Nogometaši Reala so uresničili cilj. V el clasicu, ki se je vpisal v zgodovino, saj je prvič potekal na stadionu Alfredo di Stefano, so odpravili Barcelono (2:1), nadaljevali zmagoviti niz in po točkah ujeli vodilni Atletico. To je bila šesta zaporedna zmaga Zidanove čete v vseh tekmovanjih. Če bodo danes Oblakovi rdeče-beli, ki kar nekaj časa ne bodo mogli računati na poškodovanega prvega strelca Luisa Suareza, ostali praznih rok na gostovanju pri Betisu v Sevilli, si bodo ljubitelji razburljivih končnic v la ligi lahko meli roke, saj Real, Atletico in Barcelono loči le točka razlike.

Alejandro Gomez
Sportal Sevilla do nore zmage v Vigu, na vrhu vroče kot že dolgo ne

Koeman: Zakaj je v Španiji sploh VAR?

Ronald Koeman je doživel prvi prvenstveni poraz v letu 2021. Še drugič v tej sezoni je ostal praznih rok proti trenerju Reala Zinedinu Zidanu. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Ronald Koeman je doživel prvi prvenstveni poraz v letu 2021. Še drugič v tej sezoni je ostal praznih rok proti trenerju Reala Zinedinu Zidanu. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Bilo pa bi lahko drugače, če bi se pri navijačih Barcelone osovraženi sodnik Jesus Gil Manzano v 84. minuti odločil drugače. Takrat je Ferland Mendy v kazenskem prostoru odrinil, počasni posnetek je pokazal, da stik ni bil pretirano silovit, Martina Braithwaita. Takrat je Real vodil z 2:1, Katalonci pa so pritisnili na vrata gostiteljev in iskali pot do izenačenja. Danec je padel na tla, vsi pogledi so se usmerili v delivca pravice. Nogometaši Barcelone na čelu s trenerjem Ronaldom Koemanom niso skrivali nezadovoljstva nad odločitvijo sodnika, ta se na presenečenje gostov niti ni odločil za pomoč sistema VAR, ampak samo dal znak, naj se nadaljuje igra.

''Vsak, ki navija za Barcelono, je lahko nezadovoljen s sojenjem. To bi morala biti 11-metrovka za Barcelono, bila je kristalno jasna. Tam je bil sodnik, stranski sodnik je bil oddaljen le 10 metrov, tu je VAR, ki pomaga v takšnih položajih … Bili smo oškodovani. Nisem zadovoljen tudi s tem, za koliko minut je sodnik podaljšal tekmo. Dodatek je trajal le štiri minute, čeprav je sodnik samo za popravljanje pripomočka za komunikacijo za VAR na roki zapravil tri minute. Dodatek bi moral biti daljši,'' je po porazu, sploh prvem Barcelone v španskem prvenstvu v letu 2021, za Movistar poudaril strateg Kataloncev.

Sporen padec Braithwaita v 84. minuti:

''Želel bi si, da bi sodniki v Španiji sprejemali pravilne odločitve. Ne razumem, zakaj je v Španiji sploh VAR,'' se je pred televizijskimi kamerami vprašal Koeman, nato pa postavil novinarju vprašanje, kaj meni on o spornem padcu Braithwaita v kazenskem prostoru Reala. Ko mu je predstavnik sedme sile odgovoril, kako se je sodnik odločil, da to ni bil prekršek za najstrožjo kazen, je Koeman jezno zapustil prostor na zelenici. Nato je na novinarski konferenci poudaril, da za poraz Barcelone ni kriv le sodnik. Poudaril je, kako so njegovi izbranci v prvem polčasu zaigrali slabo.

Sporočilo Koemana v nedeljo dopoldne:

Da njegove ostre besede, s katerimi je podal kritiko na račun sojenja, niso bile le posledice vroče glave po porazu, je dokazal z objavo na Twitterju, ko je v nedeljo dopoldne širnemu svetu sporočil, kako si je Barcelona priigrala številne priložnosti za boljši rezultat, a ni imela sreče ob koncu zaradi napačne odločitve sodnika in VAR.

Barcelona je po porazu v Madridu padla na tretje mesto. | Foto: Reuters Barcelona je po porazu v Madridu padla na tretje mesto. Foto: Reuters

Barcelona je bila sicer nezadovoljna tudi s sodniško odločitvijo v 37. minuti, ko je ob Mendyju v kazenskem prostoru Reala padel Ousmane Dembele, Manzano pa ni pokazal na belo točko, pa tudi z nedosojenim prekrškom nad Lionelom Messijem, po katerem je sledila akcija za prvi zadetek Reala.

Borussia Dortmund Manchester City
Sportal Pozor, Evropa! Slovencem se nasmiha bogata žetev.

Pique se je odpravil do sodnika

S sodnikom je želel po dvoboju ''poklepetati'' Gerard Pique. Branilec, ki zaradi zdravstvenih težav ni mogel pomagati soigralcem, je dvoboj spremljal s tribun. Po tekmi je stopil od igrišča, čestital nogometašem Reala, nato pa se odpravil na zelenico, vse do sodnika. Jezno ga je spraševal o tem, zakaj je tekmo podaljšal le za štiri minute. Sodnik se mu je le smehljal, nato pa se je vmešal klubski delegat Barcelone Carlos Naval in stopil med njiju. Pique je negodoval tudi v tunelu, tako da ga najverjetneje čaka disciplinska kazen.

Zidane: Nismo zmagali zaradi sodnika

Beli baletniki so zmagali že šestič zapored, v sredo pa jih čaka zahteven evropski izpit na Anfieldu. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Beli baletniki so zmagali že šestič zapored, v sredo pa jih čaka zahteven evropski izpit na Anfieldu. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Kaj pa o domnevnih nepravilnih sodniških odločitvah pravi Zinedine Zidane? Trener Reala je v napornih tednih, kraljevi klub čaka že v sredo povratna tekma četrtfinala lige prvakov v Liverpoolu, kjer bo branil prednost 3:1, dosegel nov uspeh.

''Sodnik ni dosodil najstrožje kazni, ker to ni bil prekršek za 11-metrovko. Kar pa zadeva dolžino sodnikovega podaljška, je to njegova odločitev. Za nas je pomembno le to, kar smo naredili na igrišču. Pripravili smo si veliko priložnosti za zadetek. Barcelona je zelo dobra ekipa, pred to tekmo je bila pred nami na lestvici. Lahko smo srečni, da smo jo premagali. Ne moremo reči, da smo zmagali zaradi sodnika, zmagali smo zaradi tega, kar smo pokazali na igrišču,'' je legendarni Francoz prepričan, da je Real zasluženo prišel do treh točk in še druge zmage nad Barcelono v tej sezoni, a tudi opozoril na izčrpanost svojih varovancev, ki jih že v sredo čaka nova zahtevna preizkušnja.

PSG
Sportal Super tekma v Münchnu, kjer smo videli kar pet golov

Kaj se je dogajalo na tekmi?

Na dvoboju je v strelih na gol prevladovala Barcelona (18:14), ki je imela kar 69-odstotno posest žoge, a je Real vseeno dosegel več zadetkov. Čeprav so Katalonci bolje vstopili v dvoboj, so beli baletniki povedli. Po izjemnem zadetku, Karim Benzema je premagal Marc-Andreja ter Stegna po spektakularnem strelu s peto in se vpisal med strelce že na sedmi zaporedni tekmi Reala, je bilo v 14. minuti 1:0.

Le 14 minut pozneje so gostitelji podvojili prednost, v polno je s prostega strelca s pomočjo Sergina Desta, ki je žogi spremenil smer, zadel Nemec Toni Kroos. Izbran je bil tudi za najboljšega igralca tekme. Ko je Real hitro povedel z 2:0, se je Barcelona znašla v škripcih, Urugvajec Federico Valverde je nato še zatresel okvir vrat.

Gostje so v drugem delu odigrali bolje, mladi branilec Oscar Mingueza, ki je prejšnji mesec zaigral za špansko mlado reprezentanco na Euru do 21 let v Sloveniji (proti izbrancem Milenka Ačimovića je sedel na klopi, proti Italiji pa je prejel rdeči karton), je v 60. minuti znižal na 1:2. Le dve minuti pozneje se je znova zatresel okvir vrat Barcelone, Katalonci pa so kljub ogromnim naporom, od 90. minute, ko je rdeči karton prejel Casemiro, so imeli tudi prednost igralca več, ostali pri enem doseženem zadetku.

Vseeno ni manjkalo veliko, pa bi osvojili dragoceno točko. V izdihljajih štiriminutnega sodnikovega podaljška je 18-letni Španec z gvinejskimi in liberijskimi koreninami Ilaix Moriba zatresel prečko, le nekaj sekund pozneje je sodnik označil konec. Real je za točko prehitel Barcelono, do konca la lige pa nas čaka še osem izjemno zanimivih krogov.

Barcelona Valladolid
Sportal Škandalozne obtožbe o sodniški kraji, sramoti in privilegiju Barcelone
Ne spreglejte