Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
16. 10. 2017,
4.00

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

1

Natisni članek

Borussia Dortmund UEFA liga prvakov Jürgen Klopp Liverpool NK Maribor NK Maribor Spasoje Bulajić

Ponedeljek, 16. 10. 2017, 4.00

12 mesecev

Jürgen Klopp

Nori Nemec na klopi Liverpoola, ki prihaja v Maribor

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

1

Spasoje Bulajić | Foto Reuters

Foto: Reuters

Z Liverpoolom, naslednjim nasprotnikom Maribora v ligi prvakov, v Slovenijo prihajajo številna znana imena svetovnega nogometa, a verjetno največji zvezdnik zdajšnjega moštva je njegov trener. Nemec Jürgen Klopp, ki ga dobro pozna nekdanji slovenski reprezentant Spasoje Bulajić.

Liverpool bo v tretjem krogu lige prvakov v torek ob 20.45 gostoval v Ljudskem vrtu pri Mariboru.

Jürgen Klopp je bil povprečen nogometaš, ki je veliko večino nogometne poti prebil pri Mainzu. Tam je začel pisati tudi trenersko zgodbo, ki je veliko bolj odmevna od tiste, po kateri je bil znan pred tem.

Prav danes 50-letni trener, ki od leta 2015 sedi na klopi Liverpoola in je pred tem z Borussio Dortmund prekinil vladavino Bayerna Münchna v Nemčiji, je bil človek, ki je nekdanjega slovenskega reprezentanta leta 2002 iz Kölna zvabil v Mainz in se z njim dve leti pozneje prebil v prvo nemško ligo.

Spasoje Bulajić drugi z leve v zgornji vrsti kot član Mainza ob danes slovitem trenerju. | Foto: Getty Images Spasoje Bulajić drugi z leve v zgornji vrsti kot član Mainza ob danes slovitem trenerju. Foto: Getty Images

Z vizijo ga je hitro prepričal, sodelovala sta dve leti

"Ko sem zapuščal Köln, sem se sestal z Jürgnom in že po prvem razgovoru sklenil, da se bom preselil v Mainz. Z vizijo, ki mi jo je predstavil, me je hitro prepričal. Pozneje se je izkazalo, da sem se odločil pravilno," se je dogajanja izpred dobrih 15 let spominjal Spasoje Bulajić.

"Takrat si je šele ustvarjal ime, a je hitro opozoril nase. Takoj sem ugotovil, da gre za človeka, ki dan in noč razmišlja o nogometu in predvsem o tem, kako bi bil uspešen. Bil je zelo dober motivator, vsi smo ga zelo spoštovali. Imel je avtoriteto, čeprav je bil še zelo mlad. Že v prvi sezoni smo bili zelo uspešni in le za gol zgrešili preboj med elito. V drugi nam je uspelo," pravi nekdanji slovenski reprezentant, ki je z danes slovitim trenerjem sodeloval med letoma 2002 in 2004.

Pri Mainzu so ga hitro vzljubili, ekipo je jemal kot družino

Proslava vstopa v prvo ligo v Mainzu. | Foto: Getty Images Proslava vstopa v prvo ligo v Mainzu. Foto: Getty Images "Pri Mainzu so ga hitro si vzljubili. Nogometaši smo mu zaupali, navijači in uprava tudi. Že takrat je bilo čutiti, da bo zelo dober trener," pravi nekdanji slovenski nogometaš, ki ima o trenerju, ki ga bomo v torek spremljali ob zelenici Ljudskega vrta, zelo dobro mnenje.

"Jürgen je zelo preprost človek, s katerim se lahko pogovarjaš o marsičem. Hkrati gre za trenerja, ki vseskozi preseneti. Z besedami, načinom dela … Z marsičem. Predvsem pa gre za trenerja, ki ekipo jemlje kot družino. Že v Mainzu je vseskozi skrbel, da smo se vsi počutili kot del družine. Ne glede na to, ali smo igrali manj ali več, smo se pri njem vseskozi počutili, da smo bili vsi pomembni. Pogosto se je pogovarjal tudi z družinami igralcev, organiziral različna druženja in skrbel, da je bilo vse tako, kot mora biti," je z zanimivim pogovorom o trenerju, ki v zadnjih letih spada v evropsko smetano, nadaljeval Bulajić.

Z Borussio Dortmund je bil dvakrat nemški prvak. Osvojil je tudi dva nemška superpokala. | Foto: Reuters Z Borussio Dortmund je bil dvakrat nemški prvak. Osvojil je tudi dva nemška superpokala. Foto: Reuters

Predava in širi obzorja tudi podjetnikom

"Jürgenov način dela je zelo uspešen, zato ne čudi, da v Nemčiji in tudi drugod po svetu pogosto predava in širi obzorja različnim ljudem, tudi podjetnikom," je še povedal o Nemcu, ki nase opozarja tudi z norim obnašanjem ob igrišču in tekme spremlja zelo čustveno.

Kot tak se zdi kot nalašč za klop Liverpoola, ta slovi po zelo zvestih in glasnih navijačih. Zato ne čudi, da ga imajo na Anfieldu, čeprav je bil v prvi sezoni v prvenstvu šele osmi, v drugi pa četrti, zelo radi.

Kevin Kampl je prišel v najbolj nepravem času

S Kevinom Kamplom je delal pol leta. | Foto: Getty Images S Kevinom Kamplom je delal pol leta. Foto: Getty Images Klopp je trenersko pot začel v drugi nemški ligi pri Mainzu. Njegov trener je bil kar osem sezon. Po prvih štirih ga je popeljal v bundesligo, v kateri je z njim plesal tri sezone. Po dveh 11. mestih je bil v tretji 16. in izpadel iz lige.

Pred sezono 2008/09 je prišel v Borussio Dortmund. Po šestem in petem mestu je šokiral v sezoni 2010/11 in osvojil naslov nemškega prvaka. Ko so vsi mislili, da je bil to le spodrsljaj Bayerna, ki potrjuje pravilo, je isto ponovil še sezono za tem.

V sezoni 2012/13 se je Bayern vrnil na vrh, še veliko večji udarec pa je Borussii in njenemu trenerju zadal v finalu lige prvakov, v katerem je z golom Arjena Robbena v 89. minuti na Wembleyju v Londonu zmagal z 2:1. Borussia je bila v Nemčiji druga tudi sezono za tem.

 V sezoni 2014/15 je, sredi nje je v klub kot velika okrepitev prišel Kevin Kampl, sledil hud padec. Borussia je prvenstvo končala šele na sedmem mestu. Nesojeni slovenski reprezentant ni imel sreče, v klub svojega otroštva je prišel ravno v nepravem trenutku. Po koncu sezone sta se od Dortmunda poslovila tako on kot tudi Klopp.

Nenavaden govor v hotelu pred odločilno tekmo

Predvsem med navijači Borussie Dortmund je zelo priljubljen. Nekateri so si ga kar tetovirali na svoje telo. | Foto: Reuters Predvsem med navijači Borussie Dortmund je zelo priljubljen. Nekateri so si ga kar tetovirali na svoje telo. Foto: Reuters V dveh letih igranja pod vodstvom Kloppa je Bulajić doživel marsikaj zanimivega. Anekdote iz časa sodelovanja s trenerjem finalistov te sezone lige prvakov so iz njegovih ust kar deževale.

"Ko smo igrali odločilno tekmo za preboj v prvo ligo, smo imeli v hotelu sestanek pred tekmo. Vzdušje je bilo napeto, vsi smo pričakovali, da nas čakata natančna analiza nasprotnika in razdelitev nalog med igralce. On pa je le prišel v konferenčno sobo, v roko vzel flomaster in na tablo napisal črko a na sto in en način, na koncu dodal črko h in rekel: 'To je vrhunec in mi ga bomo danes dosegli!' Potem je odšel, nam pa je uspelo zmagati. Dal nam je občutek, da nam preprosto ne more spodleteti," je bil eden izmed pripetljajev, na katerega se je spomnil.

Tekmovali so v tem, kdo bo koščice pljunil dlje

Tudi drugi ni nič manj zanimiv. "Nikoli ne bom pozabil, kaj sem doživel ob prvem druženju, ko sem prišel v klub. Bili smo na neki kmetiji. Prisotni smo bili vsi. Takrat sem bil novinec, pričakoval sem marsikaj, a zagotovo ne tistega, kar sem doživel. Naložil nam je veliko nalog in ena izmed teh je bila, da smo morali pljuvati koščice v daljavo. Vsi, od predsednika kluba, uprave, nogometašev in do družin, smo pljuvali koščice in tekmovali v tem, kdo jih bo pljunil dlje. Prideš kot velik profesionalec, pričakuješ uglajeno druženje, potem pa tekmuješ v pljuvanju koščic. Res zanimiva anekdota, ki pa nas je vse skupaj zbližala. In to je bil seveda tudi njegov namen," je še povedal Bulajić in takoj nanizal še tretji dogodek, ki se mu je vtisnil v spomin.

V Liverpool je prišel oktobra 2015. Lovorike za zdaj še ni osvojil, čeprav je igral v dveh finalih. | Foto: Getty Images V Liverpool je prišel oktobra 2015. Lovorike za zdaj še ni osvojil, čeprav je igral v dveh finalih. Foto: Getty Images

Anekdota s treninga, ki pove veliko o tem, kakšen je

"Ko smo si na enem izmed treningov podajali dolge žoge, je soigralec slabo zadel žogo in od zadaj zadel Jürgena v glavo tako močno, da mu je z glave odletela kapa, sam pa je skorajda padel po tleh. Vsi smo obnemeli in pričakovali, da bo znorel. On pa je mirno pobral kapo, pristopil do tega igralca in mu rekel: 'Zadeni me še enkrat in plačam ti pico!' In takšnih dogodkov je bilo še veliko. Lahko bi naštel še marsikaj," je z opisovanjem trenerja, ki je bil dvakrat izbran za najboljšega v Nemčiji, končal danes 41-letni Bulajić, tudi sam nekoč nogometaš Maribora, ki bo torkov spektakel lige prvakov na slovenskih tleh zagotovo spremljal z velikim zanimanjem.

Z Liverpoolom izgubil še drugi in tretji finale

V Liverpool je Klopp prišel oktobra 2015, ko je nasledil Brandona Rodgersa. V prvenstvu je z njim v krstni sezoni v premier ligi močno razočaral. Končal je šele na osmem mestu. Sliko je izboljšal v preostalih tekmovanjih. V ligaškem pokalu je prišel vse do finala, ki ga je izgubil proti Manchester Cityju po enajstmetrovkah. V ligi Europa je prav tako prišel do finala, a izgubil proti Sevilli. To je bil ob finalu lige prvakov z Borussio Dortmund še njegov tretji zaporedni poraz v finalih zapored.

V prejšnji sezoni je Liverpool, ki je bil dejaven samo na domačih tleh, prvenstvo končal na četrtem mestu in si zagotovil ligo prvakov. V pokalu FA je izpadel že v četrtem krogu, od ligaškega pokala se je poslovil po polfinalu.

To je Jürgen Klopp:

Ne spreglejte