Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 12. 2016,
20.23

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

Neymar Hugo Lloris Fabio Capello Mario Balotelli Football Leaks

Torek, 6. 12. 2016, 20.23

6 let, 6 mesecev

Football leaks

Nore podrobnosti pogodb nogometašev: Neymar zaslužil 40 tisoč evrov za deljenje avtogramov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43
Hugo Lloris | Foto Reuters

Foto: Reuters

Velika afera Football Leaks, ki zadnje dneve pretresa nogometni svet, odkriva tudi neverjetne podrobnosti iz pogodb svetovno znanih nogometašev z njihovimi klubi.

Kaj že vemo? 
- Dvanajst priznanih svetovnih medijev bo v prihodnjih treh tednih razkrivalo občutljive podatke o slavnih nogometaših in trenerjih.
- V dozdajšnjih razkritjih dokumentov so utaje davkov obtoženi številni zvezdniki, med njimi izstopajo Cristiano RonaldoJose Mourinho, Mesut Özil, Gonzalo Higuain, Luka Modrić ...
- Pri preiskavi sodelujejo tudi novinarji Planet TV, ki obljubljajo vroča imena tudi v prihodnjih dneh, kar zadeva Slovenijo, pa naj bi projekt dosegel vrhunec konec tedna.

Tako je angleški prvoligaš Tottenham svojemu francoskemu vratarju Hugu Llorisu dolžan plačevati osem tisoč evrov za vsako zmago, a tudi štiri tisoč evrov za poraz. Roberto Firminho ima v svoji pogodbi z Liverpoolom klavzulo, da lahko klub zapusti za 90 milijonov evrov, toda ne sme prestopiti v Arsenal.

Več denarja za lepše vedenje

Zlobni mož evropskega nogometa Mario Balotelli je imel pri Liverpoolu poseben bonus, če v sezoni ne bi dobil rdečega kartona, bi si zaslužil nagrado dva milijona evrov. Z Liverpoolom je povezan tudi primer danskega reprezentanta Daniela Aggerja, njegov nekdanji klub Broendby se je po njegovem prestopu k Anfieldu zavezal, da bo na vsaki domači tekmi 27 sekund reklamiral Aggerjevo podjetje, ki ga ima ta skupaj z bratom.

Brazilcu Thiagu Silvi letna plača ni dovolj. PSG mu mora plačevati tudi davčne dolgove, ki si jih je nabral med igranjem v Italiji. | Foto: Reuters Brazilcu Thiagu Silvi letna plača ni dovolj. PSG mu mora plačevati tudi davčne dolgove, ki si jih je nabral med igranjem v Italiji. Foto: Reuters

Zasluži osem milijonov na leto, klub pa mu mora plačevati davčne dolgove

Belgijski reprezentant Thomas Vermaelen ima v pogodbi z Barcelono zapisan dodatek 100 tisoč evrov, ker ga trener lahko uporabi na vseh položajih v ekipi. Brazilski reprezentančni branilec Thiago Silva pri pariškem PSG zasluži osem milijonov evrov po sezoni, klub pa mu plača še 12 tisoč evrov za stanovanje, osemkrat v sezoni letalske karte iz Pariza v Rio de Janeiro za vso njegovo družino, bonuse za osvojitev lovorik, 33.333 evrov dobi, če upošteva klubska etična pravila, klub pa mu odplačuje tudi davčne dolgove, ki jih je pridobil, ko je igral v Italiji.

Fabio Capello je na humanitarnih tekmah dobil visoko plačilo. | Foto: Reuters Fabio Capello je na humanitarnih tekmah dobil visoko plačilo. Foto: Reuters

Zbirali so denar za ogrožene otroke, Capello pa je pobasal 50 tisoč dolarjev

Italijanski trener Fabio Capello je od prirediteljev zahteval 75 tisoč dolarjev, da je vodil selekcijo zvezdnikov na treh humanitarnih tekmah, na katerih so zbirali denar za ogrožene otroke. Na koncu je dobil 50 tisoč dolarjev, saj je ena tekma odpadla. Sporno vsoto je dobil tudi njegov rojak Neymar, 40 tisoč dolarjev je zaslužil s 600 avtogrami.

Kaj sploh je Football Leaks?

Football Leaks je spletna stran, ki razkriva višine odškodnin, plače in druge informacije iz pogodb najslavnejših nogometašev. Gre za nogometno različico WikiLeaksa. Aktivnosti spletne strani, katere ustvarjalci niso znani, so se začele septembra 2015.

Stran je v preteklosti razkrivala različne občutljive informacije, trenutno pa je vroča tema utaja davkov številnih nogometašev in trenerjev.  

Ne spreglejte