Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Ponedeljek,
5. 12. 2016,
19.16

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Football Leaks Gonzalo Higuain

Ponedeljek, 5. 12. 2016, 19.16

6 let, 7 mesecev

Football Leaks

V sumljive davčne posle vpleten tudi najbolje plačani igralec italijanske lige

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
Gonzalo Higuain | Foto Reuters

Foto: Reuters

Evropsko preiskovalno sodelovanje, mreža 12 medijskih hiš, ki preiskuje davčne utaje med nogometnimi zvezdniki, je razkrilo prva imena iz italijanske Serie A. Največje med njimi je Gonzalo Higuain.

Kaj že vemo?
- Dvanajst priznanih svetovnih medijev bo v prihodnjih treh tednih razkrivalo občutljive podatke o slavnih nogometaših in trenerjih.
- V dozdajšnjih razkritjih dokumentov so utaje davkov obtoženi številni zvezdniki, med njimi izstopajo Cristiano Ronaldo, Jose Mourinho, Mesut Özil
- Pri preiskavi sodelujejo tudi novinarji Planet TV, ki obljubljajo vroča imena v prihodnjih dneh, kar zadeva Slovenijo, pa naj bi projekt dosegel vrhunec konec tedna.

Po prvih razkritjih, kjer sta bila v središču predvsem Portugalca Cristiano Ronaldo in Jose Mourinho, se je pozornost preusmerila v prvo italijansko ligo Serie A. Zakonov naj ne bi upoštevali tudi zvezdniki iz velikih italijanskih klubov, kot so Juventus, Inter, Roma, Napoli, Palermo …

Tudi Higuaina povezujejo s poštnimi nabiralniki na Karibih

Gonzalo Higuain | Foto: Reuters Foto: Reuters Prvo ime novega razkritja je Argentinec Gonzalo Higuain, nogometaš Juventusa, ki je v preteklosti igral tudi za Real Madrid (2007–2013) in Napoli (2013–2016). Preiskovalci so sledili toku njegovega denarja, ki prek nizozemskih podjetij zaide tudi v karibske poštne nabiralnike. Tako je septembra leta 2014 190 tisoč evrov z računa amsterdamskega podjetja romalo na račun podjetja na Deviških otokih. Seveda le z enim razlogom, izogniti se plačilu davka. Kdo stoji za podjetjem na Karibih, ni znano.

Podatke, povezane z Argentincem, razkriva italijanski Espresso, ki je vključen v Evropsko preiskovalno sodelovanje (EIC), katerega članom je podatke posredoval nemški Der Spiegel, ta pa jih je prejel od anonimneža, ki se skriva za spletno stranjo Football Leaks. Prav ta je sprožila veliko afero, ki te dni buri duhove.

Higuain je najbolje plačani igralec v italijanski ligi, letno pa zasluži 7,5 milijona evrov. Argentinec je velik del svojih zaslužkov deponiral v leta 2015 ustanovljeno madridsko podjetje Higuazaca. Podjetje denar vlaga v nepremičninske projekte v španski prestolnici.

Espresso je poskušal stopiti v stik z nogometašem, a ta ni želel spregovoriti. Dokumenti še razkrivajo, da so pravice do uporabe njegovega imena in podobe od leta 2007 v lasti nizozemskega podjetja Supat. Temu naj bi jih prodal z enim samim namenom: zaradi ugodnejše davčne obravnave.

Kaj imata skupnega Mateo Kovačić in Hongkong?

Prvi hrvaški nogometaš, ki se je znašel v zloglasni aferi, je Mateo Kovačić. Dvaindvajsetletni zvezni igralec Reala Madrid je kariero začel pri domačem Dinamu, pri 19 letih pa je prestopil k Interju za vrtoglavih 11 milijonov evrov. Poleti leta 2015 se je kraljevi španski klub odločil, da obetavnega Hrvata odkupi za norih 29 milijonov evrov. Težko bi rekli, da je šlo ravno za dobičkonosno naložbo, saj je Kovačić za Madridčane za zdaj nanizal le dobrih 30 nastopov.

Mateo Kovačić je član madridskega Reala, a ne dobi veliko priložnosti za igro. | Foto: Reuters Mateo Kovačić je član madridskega Reala, a ne dobi veliko priložnosti za igro. Foto: Reuters

Dokumenti razkrivajo, da naj bi pol njegove odškodnine od prestopa v Inter pripadalo investicijskemu skladu v Hongkongu, katerega lastnik ni znan. Denar so pozneje prenakazali skladu v Veliki Britaniji. Tudi lastnik tega sklada ni znan. Vsekakor gre za sumljive posle, ki bi jih pod drobnogled lahko vzeli davčni inšpektorji.

Ne spreglejte