Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 12. 2016,
22.09

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6

4

Natisni članek

Luka Modrić Football Leaks

Ponedeljek, 5. 12. 2016, 22.09

6 let, 6 mesecev

Football Leaks

Tudi Luka Modrić zaradi davčnih mahinacij te dni nima mirnega spanca #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6

4

Luka Modric | Foto Reuters

Foto: Reuters

Hrvaški reprezentant in igralec madridskega Reala Luka Modrić je naslednji izmed razkrinkanih nogometnih superzvezdnikov, ki se sprehajajo po robu zakona. Po poročanju novinarjev Planet TV, ki sodelujejo v razkritju velike davčne afere, ima v različnih državah več kot 18 računov, samo Veliki Britaniji pa naj bi dolgoval okoli 400 tisoč evrov.

Kaj že vemo?
- Dvanajst priznanih svetovnih medijev bo v prihodnjih treh tednih razkrivalo občutljive podatke o slavnih nogometaših in trenerjih.
- V dozdajšnjih razkritjih dokumentov so utaje davkov obtoženi številni zvezdniki, med njimi izstopajo Cristiano Ronaldo, Jose Mourinho, Mesut Özil, Gonzalo Higuain, Luka Modrić ...
- Pri preiskavi sodelujejo tudi novinarji Planet TV, ki obljubljajo vroča imena tudi v prihodnjih dneh, kar zadeva Slovenijo, pa naj bi projekt dosegel vrhunec konec tedna.

Luka Modrić spada med najboljše zvezne igralce na svetu. V madridskem Realu so srečni, da je njihov član. Izjemno ga ceni tudi občinstvo na štadionu Santiago Bernabeu. Uživa v statusu najpomembnejšega člena zvezne vrste belih baletnikov, ki s podajami in predložki hrani zvezdniški napadalni trojec BBC (Gareth Bale, Karim Benzema in Cristiano Ronaldo).

Na sobotnem derbiju med Barcelono in Realom (1:1) je prispeval podajo za izenačujoči gol Sergia Ramosa, izbrali so ga za najboljšega posameznika srečanja. | Foto: Reuters Na sobotnem derbiju med Barcelono in Realom (1:1) je prispeval podajo za izenačujoči gol Sergia Ramosa, izbrali so ga za najboljšega posameznika srečanja. Foto: Reuters

Nerad izstopa, v javnih nastopih pa izžareva skromnost. Enaintridesetletni hrvaški reprezentant, ki s 171 centimetri spada med nižje igralce, ima sklenjeno pogodbo z Realom do leta 2020, na leto pa zasluži 8,5 milijona evrov.

Ob prestopu v Tottenham pol odškodnine izpuhtelo

Portal Tranfsermarkt, ki podrobno spremlja gibanje na svetovnem nogometnem trgu, njegovo današnjo vrednost ocenjuje na 50 milijonov evrov. | Foto: Reuters Portal Tranfsermarkt, ki podrobno spremlja gibanje na svetovnem nogometnem trgu, njegovo današnjo vrednost ocenjuje na 50 milijonov evrov. Foto: Reuters Dalmatinec se je v hrvaškem prvenstvu dokazal v dresu zagrebškega Dinama, nato pa leta 2008 podpisal pogodbo s Tottenhamom. Londonski klub je zanj plačal 21 milijonov evrov.

Prestop je pod drobnogled vzel hrvaški protikorupcijski urad USKOK, saj je Dinamo dobil le pol zneska, drugi del pa naj bi Hrvat dobil na račun pri Hypo banki. USKOK sumi, da je Modrić dobrih sedem milijonov prenakazal na zasebne račune družine Mamić.

Zaradi davčnih nejasnosti v poslovanju, ki ga je opravljal z družino Mamić (kontroverzni funkcionar Zdravko Mamić je bil dolga leta prvi operativec zagrebškega kluba), je moral tudi pričati pred sodiščem.

Video: davčne mahinacije Luke Modrića:

Že več leti krši špansko zakonodajo?

Leta 2012 se je preselil v Madrid, Real pa je zanj plačal 35 milijonov evrov. Poleg tega je vsako leto na račun svojega podjetja v Luksemburgu prejemal še dodatnih 15 odstotkov, v štirih sezonah pa se je skupaj nabralo 4,85 milijona evrov. To naj bi bila po zbranih podatkih Football Leaksa kršenje španske zakonodaje, zaradi česar bi Hrvat lahko kazensko odgovarjal. Ves denar mora namreč nogometaš prejeti v obliki plače, njegovo početje pa je izogibanje davkom.

Že v začetku letošnjega marca je Modrićeva pogodba z Realom pristala na spletni strani Football Leaks. V njej je zapisano, da odškodninska klavzula za odhod Hrvata, ki najraje igra na položaju zadnjega zveznega igralca, znaša vrtoglavih 500 milijonov evrov.

Po Evropi ima odprtih 18 bančnih računov

Luka Modric | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Modrič očitno precej dobro skrbi za svoja sredstva, saj ima po Evropi odprtih kar 18 bančnih računov, vprašanje pa je, ali je njegovo gospodarjenje tudi zakonito.

Tega vprašanja naj bi se bali tudi njegovi davčni svetovalci, o čem priča tudi razkrito elektronsko sporočilo, ki govori o previdnosti in natančnosti, saj bi jih "takšna informacija lahko pokopala".

Ali jih bo res, zdaj ko so Modrićeve mahinacije tudi razkrite, bo pokazal čas ...

Kaj sploh je Football Leaks?

Football Leaks je spletna stran, ki razkriva višine odškodnin, plače in druge informacije iz pogodb najslavnejših nogometašev. Gre za nogometno različico WikiLeaksa. Aktivnosti spletne strani, katere ustvarjalci niso znani, so se začele septembra 2015.

Stran je v preteklosti razkrivala različne občutljive informacije, trenutno pa je vroča tema utaja davkov s strani številnih nogometašev in trenerjev.  

 

Ne spreglejte