Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
2. 6. 2017,
19.30

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75

Natisni članek

UEFA liga prvakov Juventus Real Madrid Luka Modrić Miralem Pjanić

Petek, 2. 6. 2017, 19.30

12 mesecev

Luka Modrić in Miralem Pjanić

Nogometna genija, ki ju je dala Jugoslavija

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75
Luka Modrić, Miralem Pjanić | Foto Gregor Jamnik

Foto: Gregor Jamnik

Real Madrid ima Cristiana Ronalda, Juventus sijajno obrambo na čelu z Gianluigijem Buffonom, a morda ključna nogometaša finalistov lige prvakov sta nogometaša, ki sta se rodila v nekdanji Jugoslaviji. Hrvat Luka Modrić in Bosanec Miralem Pjanić.

Finale lige prvakov med Realom in Juventusom bo to soboto ob 20.45 na štadionu Millennium v Cardiffu v Walesu.

Čeprav nista v središču pozornosti, sta to nogometaša, ki sta srce igre Reala in Juventusa. Nogometna umetnika, ki se gibljeta na širokem prostoru, sta neverjetno spretna z žogo, z njo zelo racionalna, na sredini igrišča povezujeta obrambo, napad in obratno, predvsem pa razmišljata potezo vnaprej.

Hrvaški zvezdnik Reala in pet let mlajši bosanski as Juventusa sta nogometaša, ki sta ključna akterja vseh zamisli trenerjev Zinedina Zidana in Massimiliana Allegrija. Oba sta tudi otroka vojne v Jugoslaviji, ki je močno vplivala na njuni življenji.


Pred finalom lige prvakov:


Luka Modrić, nogometni maestro

V Realu je od leta 2012. | Foto: Getty Images V Realu je od leta 2012. Foto: Getty Images Luka Modrić, dvakrat izbran v idealno enajsterico lige prvakov in dvakratni najboljši vezist španske lige, zanj je Real londonskemu Tottenhamu pred petimi leti odštel 30 milijonov evrov, danes služi milijone in živi sanjsko življenje. Nekoč ni bilo tako.

Med vojno na območju nekdanje skupne države je nekaj časa živel celo kot begunec. V vojni je izgubil dedka, nekateri drugi družinski člani so se bojevali za neodvisnost Hrvaške in k sreči preživeli.

Medtem se je danes 31-letni zvezdnik zaljubil v nogometno žogo in čeprav ga je zaradi krhke postave sprva marsikdo zasmehoval, postal eden od najboljših nogometašev na svetu. Visok zgolj 174 centimetrov je navdušil povsod, kjer je bil.

Začel je v Zadru, se kot najstnik preselil k Dinamu, ta ga je poslal na kaljenje v Mostar (Zrinjski) in Zaprešić (tamkajšnji Inter). Ko se je vrnil v Zagreb, je hitro potrdil, da je nekaj posebnega, postal je najboljši igralec in hitro tudi reprezentant, nadaljevanje zgodbe poznamo.

Z Realom je bil že dvakrat evropski in klubski svetovni prvak. Letos je osvojil še špansko prvenstvo. | Foto: Getty Images Z Realom je bil že dvakrat evropski in klubski svetovni prvak. Letos je osvojil še špansko prvenstvo. Foto: Getty Images

Kapetana Slovenije je navdušil že pred leti v Zagrebu

Na tej poti je nogometnemu maestru iz Zadra družbo delal tudi Boštjan Cesar, s katerim sta bila nekaj časa soigralca pri Dinamu.

"O njem vse najboljše. Ko sva bila skupaj pri Dinamu, sva se veliko družila. Že takrat je, čeprav je bil mlajši od nas, dokazoval, da je neverjetno nadarjen. Je nogometaš najvišjega kova. Nogomet igra z neverjetno lahkoto in je odlično tehnično podkovan. Tako je bilo že takrat," je o njem povedal kapetan slovenske reprezentance.

Statistika Luke Modrića v ligi prvakov (sezona 2016/17):

Nastopi: 10
Minute: 893
Goli: /
Podaje: /
Kartoni: 2 rumena
Pretečeni kilometri: 99,2 km
Uspešnost podaj: 90% (634/699)

Miralem Pjanić, Mali princ

V Juventus je prišel lani. | Foto: Getty Images V Juventus je prišel lani. Foto: Getty Images Petindvajsetletni Miralem Pjanić, ki je lani poleti v Juventus prišel namesto najdražjega nogometaša vseh časov Paula Pogbaja, je iz Tuzle kot enoletni otrok z družino vojni pobegnil v Luksemburg.

Tam je nogometaš, ki ga v Bosni poznajo tudi pod imenom Mali princ, začel brcati nogometno žogo, hitro opozoril nase in na mizo dobil ponudbo velikega Bayerna. Zavrnil jo je. Odšel je v Metz, da bi bil bližje družini.

Po eni sezoni med člani je z 18 leti odšel v Lyon. Po treh sezonah v francoski ligi in v ligi prvakov je leta 2011 za 11 milijonov evrov odšel v Romo.

V Italiji je tako navduševal, da ga je Juventus lani poleti kupil in zanj odštel kar 32 milijonov evrov. Danes je eden izmed ključnih mož italijanskih prvakov, ki naskakujejo tretji evropski naslov.

Za Metz, Lyon, Romo in Juventus je do zdaj na članski ravni dosegel 58 golov. | Foto: Getty Images Za Metz, Lyon, Romo in Juventus je do zdaj na članski ravni dosegel 58 golov. Foto: Getty Images

Najboljši izvajalec prostih strelov na svetu?

In tudi nogometaš, ki se pogosto, v primerjavi z Modrićem (na 213 tekmah za Real je dosegel 11 golov), znajde med strelci. Predvsem zaradi izjemnega izvajanja prostih strelov. Številni menijo, da je celo najboljši na svetu. Med njimi je tudi eden izmed najboljših izvajalcev prostih strelov Juninho Pernambucano.

"Je najboljši, brez dvoma. Je bolj natančen od preostalih in ima kontinuiteto. Udarec zna prilagoditi različnim položajem na igrišču," je povedal nekoč sloviti brazilski as Lyona o nogometašu, ki se je na 46 tekmah v dresu Juventusa do zdaj med strelce vpisal osemkrat.

Statistika Miralema Pjanića v ligi prvakov (sezona 2016/17):

Nastopi: 11
Minute: 837
Goli: 1
Podaje: 3
Kartoni: 1 rumen
Pretečeni kilometri: 106,8 km
Uspešnost podaj: 84% (481/563)

Dva nogometna bisera, ki sta zrasla blizu Slovenije

Modrić in Pjanić. Dva otroka vojne v nekdanji Jugoslaviji. Zvezdnika svetovnega kova. Ključna akterja tekme, ki jo bo v soboto zvečer spremljalo na stotine milijonov ljudi. Dva nogometna bisera, ki sta zrasla blizu nas.

Kdo je boljši nogometaš?

  • Luka Modrić
    0,00 %
    0 glasov
  • Miralem Pjanić
    0,00 %
    0 glasov
Oddanih 0 glasov

 

Ne spreglejte