Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
11. 11. 2014,
15.36

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Miral Samardžić Rijeka Matjaž Kek slovenska nogometna reprezentanca Wembley Goran Cvijanović

Torek, 11. 11. 2014, 15.36

7 let, 12 mesecev

"Ni kaj, Matjaž Kek je na Reki kralj"

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenski reprezentant Miral Samardžić z reško zasedbo, ki ji poveljuje Matjaž Kek, piše nogometno pravljico. "Odlično se počutim, doma sem na morju," je presrečen Jeseničan, ki se veseli Wembleyja.

Na reprezentančni zbor v Ljubljano je prispel nasmejan. Le kako ne bi, ko pa je njegova Rijeka v nedeljo osmešila zagrebško Lokomotivo in ji na tekmi hrvaškega prvenstva napolnila mrežo s šestimi zadetki. Kar pet jih je dosegel Andrej Kramarić, prvi strelec hrvaškega prvenstva. Zagrebčan, nesojena okrepitev Maribora, ki se je pred leti že mudil na poslovnem sestanku s športnim direktorjem vijolic Zlatkom Zahovićem, a nato sredi viharnega obdobja nemilosti pri Dinamu le ni prestopil praga Ljudskega vrta, na Reki doživlja drugo mladost. Na Kantridi ga s klopi usmerja Mariborčan Matjaž Kek, v slačilnici pa se druži še z dvema Slovencema, ki sta v karieri nosila vijolični dres, tako da je del njegove kariere obarvan tudi s štajerskim prizvokom. "Čestitke Andreju. To je bila zelo vesela tekma. Po dolgem času smo igrali svojo prepoznavno igro. V zadnjem času nismo bili v formi, zato je bilo tokrat še bolj prijetno spremljati soigralce," je dejal Miral Samardžić, ki je nedeljski dvoboj spremljal s klopi za rezervne igralce.

Ni razlogov, da Kek ne bi imel oboževalcev

Trener mu je po napornem četrtkovem gostovanju na Nizozemskem, Rijeka je z 0:2 izgubila dvoboj lige Europa s Feyenoordom, namenil počitek. Slovenski branilec ga je potreboval, saj po skoraj enomesečnem premoru, ko je zaradi poškodbe mišice izpustil veliko tekem, preskočil pa tudi oktobrski reprezentančni tekmi s Švico in Litvo, lovi pravi tekmovalni ritem. "Imel sem nekaj težav s poškodbo, a sem zdaj že pripravljen," zagotavlja branilec, ki ima v klubu zelo priljubljenega stratega.

Nekdanji slovenski selektor Kek je s svojim delom in tekmovalnimi uspehi pustil velik pečat na Kvarnerju, o tem si je lastno mnenje vse od prvega dne, ko je prispel na Reko, ustvaril tudi Samardžić. "Ni kaj, Matjaž Kek je na Reki nogometni kralj. Vsi ga spoštujejo in obožujejo. Glede na rezultate, ki jih je ustvaril v prejšnji in tej sezoni, tudi ni razlogov, da bi bilo obratno in da ne bi imel oboževalcev," je pohvalil Mariborčana.

Veliko se pogovarjajo tudi o Mariboru

Mariborski tercet v slačilnici sestavlja še Goran Cvijanović, ki je poleti vijolični dres zamenjal z reškim in si z rednimi igrami v začetni enajsterici hrvaškega pokalnega zmagovalca pridobil zaupanje selektorja Srečka Katanca, saj se je znašel na seznamu kandidatov za prijateljsko srečanje s Kolumbijo. "Veliko se pogovarjamo tudi o Mariboru, ker smo bili včasih tudi sami del njegove zgodbe. Spremljamo njegove rezultate v prvenstvu in ligi prvakov," je 27-letni Samardžić ob tej priložnosti čestital nekdanjemu klubu za odlične predstave v ligi prvakov.

Na Hrvaško se je poleti preselil iz Moldavije. V Tiraspolu ni potreboval pištole, da si je izboril spoštovanje in kapetanski trak večkratnega prvaka Šerifa. Zadoščale so že dobre predstave, s katerimi je postal prvi obrambni steber najmočnejšega kluba v Moldaviji. Pol leta pred iztekom pogodbe si je zaželel novih izzivov, ponudba Rijeke je prišla kot naročena. "Odlično se počutim, doma sem na morju, na Hrvaškem pa se igra bolj kakovosten nogomet kot v Moldaviji. Liga je dokaj močna, tako da je vse pozitivno," je zadovoljen, da se je preselil k slovenski sosedi.

Nikoli ni razmišljal o hokeju na ledu

Čeprav prihaja z Jesenic, zibelke slovenskega hokeja na ledu, ga najhitrejša ekipna igra ni nikoli prevzela do te mere, da bi ji posvečal več pozornosti kot nogometu. "Kot otrok sem vedno raje igral nogomet pred blokom. Nisem sploh toliko razmišljal o hokeju. Na Jesenicah sva kot nogometaša kolikor toliko prepoznavna le Senad Tiganj in jaz. Zdaj priljubljenost hokeja nekoliko pada, morda pa se dvigne nogomet," se je zasmejal štirikratni slovenski reprezentant, ki si služi nogometni kruh v deželi, kjer (vsaj v Zagrebu) vlada veliko zanimanje za hokej. Medveščak je v tem trenutku močnejši od slovenskih hokejskih klubov. To Samardžića kot Jeseničana kaj boli? "Moram priznati, da hokeja na Hrvaškem sploh ne spremljam, se pa vidi, da je na Jesenicah prisotna gospodarska kriza in žal ni rezultatov hokejskega kluba. Žal," je dejal branilec, ki je nazadnje barve domovine branil na nesrečnem gostovanju v Estoniji. Takrat je Katančeva četa ostala praznih rok, a nato z dvema oktobrskima zmagama popravila vtis in vrnila nasmeh na lica navijačev.

Zdaj je na vrsti gostovanje na slovitem Wembleyju. Je Miral kdaj kot otrok sanjal o nastopu na štadionu, ki ga pozna ves nogometni svet? "Sanjal ravno nisem, se pa zelo veselim tekme na Wembleyju. Verjamem, da lahko ostanemo neporaženi, a si bomo morali igralci veliko pomagati. Angleži igrajo dober nogomet, veliko obračajo strani in tekajo v prostor. Potrebno se bo dobro pripraviti, pri prekinitvah bomo morali biti zelo pozorni," pred odmevnim gostovanjem sporoča branilec Rijeke, ki se na Hrvaškem poteguje za naslov prvaka, v Evropi za preboj med 32 najboljših v ligi Europa, z reprezentanco pa za nastop na evropskem prvenstvu leta 2016.

Ne spreglejte