Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
12. 11. 2013,
10.12

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Mehika Nova Zelandija Javier Hernandez

Torek, 12. 11. 2013, 10.12

8 let, 3 mesece

Nevarna igra: Mehiški selektor prečrtal Chicharita in dos Santosa

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Zvečer se bosta Mehika in Nova Zelandija pomerili na prvi tekmi dodatnih kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2014. Veliki favoriti so Mehičani, ki pa bodo nastopili brez zvezdnikov iz evropskih klubov.

Mehika je na svetovnem prvenstvu nastopila že 14-krat in ima bogato nogometno zgodovino. Več nastopov beležijo le Brazilija (bila je na vseh 19 dozdajšnjih SP), Italija, Nemčija (obe 17) in Argentina (15), kar že lahko pričara ugled, ki ga je Mehika deležna v nogometnih krogih. Resda so izostali naslovi, saj je najbolj ponosna na dva izpada v četrtfinalu, dlje pa ni prišla nikoli. Statistika Nove Zelandije, ki je na največjem svetovnem odru nastopila le dvakrat (1982 in 2010), a vedno izpadla po skupinskem delu (čeprav v JAR ni izgubili niti enkrat, pač pa trikrat remizirala), je veliko bolj skromna, kiviji pa Mehiko doživljajo kot velesilo. In absolutnega favorita.

Lani olimpijski zmagovalci, letos veliko razočaranje

Mehičani po letu 1990 niso preskočili nobene izvedbe svetovnega prvenstva. Zdaj se lahko niz konča. Tako velika država, nora na nogomet, in z vročekrvnimi navijači, bi si zaslužila več od drame, stresov in mučenja v kvalifikacijah, ki so na podlagi tekmecev (napredovali so Honduras, ZDA in Kostarika) zagotovo lažje od tistih v Evropi. Od olimpijskih zmagovalcev v Londonu je bilo pričakovati bistveno več, ne pa spodrsljaje v skoraj vsakem krogu, ki je paral živce navijačem, Mehiki pa skoraj priprl vrata nastopa v Braziliji. Rešila se je pet minut pred dvanajsto. Če Raul Jimenez na tekmi s Panamo ne bi zadel v polno globoko v sodnikovem podaljšku in poskrbel za nujno zmago, na roko pa ji šel še nesrečen poraz Paname v zadnjem krogu, Mehika sploh ne bi dobila dodatne priložnosti, nastopa v dodatnih kvalifikacijah.

Herrera prečrtal Evropejce zaradi njihove izčrpanosti

Tako pa ima lepo priložnost, da izloči Novo Zelandijo in se pridruži velikanom, že uvrščenim na SP 2014. Vse lepo in prav, če ne bi prahu dvignil selektor Miguel Herrera z dokaj hrabro in drzno odločitvijo, saj je na seznamu pozabil vse legionarje, ki si služijo kruh in dokazujejo v Evropi. Mehiški selektor se je torej po skromnih kvalifikacijah odločil tvegati. Ni vpoklical Javierja Chicharita Hernandeza (Manchester United) in Giovannija dos Santosa (Villarreal), zvezdnika v evropskih klubih, ki sta tvorila največjo moč mehiškega napada. ''Zaradi napornega ritma, ki vlada v Evropi, so zelo izčrpani. Z vsemi sem govoril in jim pojasnil moje stališče. Verjamem, da je 23 vpoklicanih igralcev zelo dobrih in da si bomo zagotovili vstopnico za SP,'' pojasnjuje selektor, ki bo tako na dvobojih z Novo Zelandijo (13. in 20. novembra) računal na 23 nogometašev iz domačih klubov, med njimi jih kar deset igra pri Americi. V Mexico Cityju, na največjem štadionu Azteca, kjer bo tudi potekal dvoboj s kiviji.

Brez vpoklica so tako nenapovedano ostali tudi Andres Guardado (Valencia), Diego Reyes in Hector Herrera (oba Porto), Javier Aquino (Villarreal) in Hector Moreno (Espanyol). Se bo nenavadna poteza obrestovala?

Novozelandci ostali brez kapetana in prvega obrambnega stebra

Povratna tekma bo v Wellingtonu, kar bi bila lahko voda na novozelandski mlin. Vstopa pa selektor Ricki Herbert, prvak Oceanije, v dvoboja resnice oslabljen, saj ne bo mogel računati na nekaj prvokategornikov. Manjkal bo kapetan in obrambni steber Winston Reid (West Ham), ki ga pestijo težave z gležnjem, v domovini sombrerov pa se ne bosta predstavila tudi Chris Killen (Chongqing iz Kitajske) in Tim Payne (Blackburn). ''Mehika je prekleto dobra ekipa. Če ima svoj dan, lahko doma premaga vsakega na svetu. To bo pravi izziv za nas,'' razmišlja Herbert, ki ga skrbi tudi podatek, da se povratnika Shane Smeltz (Perth Glory) in Marco Rojas vračata po poškodbah. Rojas edini igra v resni ligi, saj je član nemškega Stuttgarta. Ima čilenske korenine, kar so izkoristili mehiški novinarji in ga hitro obkrožili po prihodu. Nekaj legionarjev igra še v Angliji, a ne najmočnejši premierligi, ter v severnih evropskih krajih; na Škotskem, Švedskem in celo Finskem. Mladi branilec Bill Tuiloma nabira izkušnje v rezervni ekipi Marseilla.

Beli (all whites) so pred štirimi leti v play-offu za svetovno prvenstvo izločili Bahrain ter po 28 letih spet zaigrali med najboljšimi. Na jugu Afrike se niso osramotili, pač pa bili dostojen in enakovreden tekmec vsem. To je opozorilo tudi za Mehičane, ki se zavedajo, da je Nova Zelandija vsaj nekaj razred boljše moštvo od Tahitija. Kdo je favorit, priča tudi položaj na lestvici Fife. Mehika je 24. na svetu, Nova Zelandija, ki ima manj prebivalcev (4,5 milijona) kot polovica mehiške prestolnice, je šele na 79. A nogomet je igra, ki je znala pogosto postreči s presenečenji …

Ne spreglejte