Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
2. 6. 2015,
21.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ND Gorica NK Aluminij Prva liga Telekom Slovenije Hamburger SV

Torek, 2. 6. 2015, 21.31

8 let

Nenavadna podobnost med Slovenijo in Nemčijo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nogometaši Maribora, Celja, Domžal, Olimpije, Zavrča, Rudarja, Krke, Kopra in Krškega, če bo njegovo vodstvo prižgalo zeleno luč, čakajo desetega udeleženca 1. SNL. Dočakali bodo Gorico ali Aluminij.

V Sloveniji od začetka državne samostojnosti iz prve lige niso izpadli le trije klubi. ''Sveta'' trojica so Maribor, Celje in Gorica. Novogoričanom letos grozi nevarnost, da bi pretrgali izjemno tradicijo, saj jih je skromno deveto mesto pahnilo v dodatne kvalfikacije za popolnitev Prve lige Telekom Slovenije. Čakata jih dvoboja z motiviranim, a tudi ranjenim drugoligaškim podprvakom Aluminijem.

Gorica je v dobri formi. Dobila je zadnje tri tekme in v zadnjih prvenstvenih krogih zmanjšala zaostanek za Krko, a se ji podvig vseeno ni posrečil. Usoden je bil primanjkljaj točk, ki ga je ustvarila v najbolj kriznih obdobjih sezone, ko se je bolj kot o nogometu razpredalo o skromnih finančnih pogojih, naraščajočem dolgu in negotovi klubski prihodnosti.

Novogoričani so pozdravili novo vodstvo kluba

Le nekaj dni pred zadnjim krogom prvenstva je Gorica dobila novo vodstvo. Robert Vrtovec se je poslovil, predsednik je postal priljubljeni gostinec Hari Arčon, ki želi nogometnemu ponosu severne Primorske zagotoviti svetlejšo prihodnost. Če bi Gorica v dodatnih kvalifikacijah zapravila prvoligaški status, bi bil to velik udarec za načrte novega vodstva in prihodnost članske selekcije vrtnic.

Novo vodstvo si prizadeva, da bi gonilna sila moštva (p)ostali nadarjeni fanti iz novogoriškega nogometnega bazena, ki je dal ogromno reprezentantov, otepa pa se tesnejšega sodelovanja z Italijani. Zaradi Parme, ki obubožani Gorici dolguje ogromno denarja, so tako zadolženi, da jim to povzroča ogromno težav. Tovrstnih napak v prihodnje ne želijo ponavljati.

Hamburg je bil pred največjim ponižanjem

Obračun vrtnic in Aluminija, ki bo prinesel zadnjega udeleženca Prve lige Telekom Slovenije v sezoni 2015/16, spominja na nedavne dodatne kvalifikacije za popolnitev nemške bundeslige, v katerem je Hamburger SV z ogromno pomočjo sreče izločil Karlsruher SC.

Uvodna tekma v Hamburgu se je končala brez zmagovalca (1:1), nato pa je tretji drugoligaš v tej sezoni pred domačim občinstvom vodil z 1:0 vse do zadnje minute. Hamburžani so bili tik pred največjim ponižanjem v zgodovini kluba, saj kot edini še nikoli niso izpadli iz elitnega nemškega razreda, nato pa so se vendarle rešili.

V izdihljajih srečanja so izenačili, v podaljšku pa prišli do zmage nad nekdanjim klubom Klemna Lavriča in si po neverjetni drami zagotovili obstanek. Prinaša ogromno finančnih dobrin, saj se bo Hamburger SV z najboljšimi nemški klubi v bogati bundesligi, najbolj obiskanem prvenstvu v Evropi, srečeval tudi v prihodnji sezoni. Karlsruher se je težko sprijaznil z usodo. Od bundeslige ga je delilo le nekaj sekund, nasmihala se mu je nepozabna zabava na domačem štadionu, nato pa se mu je porušil svet v ''zadnji sekundi''.

Aluminij je podoživel usodo Karlsruherja

Gorica tako kot Hamburger SV, ki je v bogati zgodovini osvojil ogromno lovorik, še ni izpadla iz prvoligaškega tekmovanja. Njen tekmec v dodatnih kvalifikacijah, Aluminij, bi se lahko na drugi strani poistovetil z usodo moštva iz Karlsruheja. Kidričani so za drugoligaški naslov in napredovanje v prvo ligo na zadnjem derbiju v Krškem potrebovali le točko. V nogah so jo imeli vse do konca rednega dela, tudi še nekaj minut sodnikovega podaljška, nato pa ostali brez sanjskega izkupička.

Krčani so zadeli v polno v tretji minuti sodnikovega podaljška, napredovanje Aluminija v prvo ligo pa je splavalo po vodi. Bil je tik pred tem, da osreči navijače in izpolni cilj, nato pa jih je skoraj v zadnji sekundi šokiral zadetek Posavcev. Razočaranje je bilo ogromno, strokovno vodstvo pa ima še dodatno delo, saj mora fantom dvigniti glave in jih hitro pripraviti na prvo tekmo dodatnih kvalifkacij.

Odigrana bo že danes. Aluminij je ranjen, saj je imel prvo ligo podobno kot Karlsruher že na dlani, zdaj pa je primoran pozabiti na vesele počitnice. Sezono si je podaljšal do 7. junija, ko bo v nedeljo odigrana povratna tekma v Kidričevem. Takrat se bosta še drugič pomerila ''slovenska'' Hamburger SV in Karlsruher SC.

Ne spreglejte