Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
12. 5. 2015,
8.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Bayern München Barcelona Bayer Leverkusen Espanyol

Torek, 12. 5. 2015, 8.11

8 let

Nemci so proti Kataloncem že nadoknadili 0:3

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Če bi Bayern v polfinalu lige prvakov nadoknadil tri gole proti Barceloni, ne bi postal prvi nemški klub, ki bi tako senzacionalno izločil katalonskega tekmeca. Ponovil bi podvig Bayerja iz leta 1988.

Največji optimisti med navijači Bayerna še verjamejo, da so njihovi ljubljenci tudi z oslabljeno postavo zmožni razigrani Barceloni vrniti z enako mero in jo odpraviti s tako visoko razliko, da bi si zagotovili napredovanje. Če bo nemški prvak zvečer na povratni polfinalni tekmi lige prvakov zadržal mrežo nedotaknjeno, bi moral za uvrstitev v finale doseči vsaj tri zadetke, če pa bi vratar Manuel Neuer odšel po žogo v svojo mrežo, bi lahko Bayern rešila le še ''petarda'' v katalonski mreži oziroma končna zmaga s 5:1, kar priča o zahtevnosti naloge. Če bi izbranci Josepa Guardiole izločili Barcelono, bi bil to ogromen čudež, ki bi se takoj uvrstil na seznam največjih preobratov v zgodovini evropskih tekmovanj. Ne bi pa Bayern postal prvi nemški klub, ki bi na tako dramatičen način stopil na prste katalonskemu predstavniku.

Espanyol je v Nemčiji zapravil tri zadetke prednosti

Nemci se pred povratno tekmo med Bayernom in Barcelono radi spominjajo dogodka, ki je evropsko javnost presenetil pred 27 leti. Takrat sta se v finalu pokala UEFA, predhodnika zdajšnje lige Europa, pomerila Bayer Leverkusen in Espanyol. Igralo se je še po starem formatu, tako da sta finale sestavljali dve tekmi. Na prvi je Espanyol izvrstno izkoristil prednost domačega igrišča in potolčene goste iz Leverkusna odpravil s 3:0.

Na povratno tekmo v Nemčijo se je odpravil samozavestno, saj je bil prepričan, da ga od lovorike ločijo le še milimetri. V Leverkusnu je nepričakovano doživel šok, saj je Bayer uprizoril enega največjih preobratov v evropskih tekmovanjih, sploh na tako pomembnem srečanju, kot je povratna tekma finala pokala UEFA.

Klub iz prestolnice Katalonije je v Nemčiji zapravil imenitno izhodišče. Dolgo časa je kazalo, da si bo Espanyol, ki ga je takrat vodil Javier Clemente, brez večjih težav polastil evropsko lovoriko. Vse do 57. minute gledalci v Leverkusnu sploh niso videli zadetkov. Nato pa se je začela nemška eksplozija, ki je odpihnila Katalonce in jim prizadejala bolečo zaušnico. Bayer je hitropotezno na krilih Brazilca Tite, Nemca Falka Götza in Južnega Korejca Cha Bum-Kuna trikrat zatresel mrežo Espanyola (3:0). Podaljški niso postregli z zadetki, tako da je o zmagovalcu odločala loterija kazenskih strelov, kjer so bili bolj zbrani gostitelji in se veselili zgodovinske zmage.

Če bi Bayern s podobno ali še večjo mero zvečer vrnil udarec Barceloni, torej sploh ne bi postal prvi nemški klub, ki je v Evropi tako šokiral katalonskega tekmeca. Evropa pozna še obilico takšnih primerov, ko so klubi zmogli nadoknaditi zaostanek treh ali celo več zadetkov, tako da se tovrstna presenečenja dogajajo. Ne pogosto, a vendarle, s čimer se pred današnjo poslastico, ki si jo bo mogoče v neposrednem prenosu ogledati na Planet TV, tolažijo privrženci bavarskega velikana.

Ne spreglejte